De som sliter med akne får stadig gode råd om hva de bør gjøre med huden sin: ikke sminke seg, sole seg mer eller vaske seg mer. Tips som ofte er helt ubrukelige og i noen tilfeller faktisk kan gjøre tilstanden verre.

 

Beautiful unhappy young woman with a towel on her head detects acne on her face. Concept of hygiene and care for the skin

 

Myte: Solarium vil gjøre huden din bedre.

Dette er et av de mest brukte tipsene når det kommer til behandling av akne.  Hvordan får et slik tips fotfeste? Jo, det skjer som følge av at en del opplever å bli bedre etter en dag eller to i solen, eller noen minutter i solarium. Dette er den kortsiktige effekten av at immunsystemet undertrykkes, hvilket skjer i solen. Det betyr, kortsiktig, at både rødhet og inflammasjon minsker og at huden oppleves bedre en kort stund.
Men hva er den langsiktige effekten av et undertrykket immunsystem? Jo, det er nettopp det motsatte. Et immunsystem som ikke virker vil ikke like effektivt balansere acne og etter en stund i solen vil du oppleve å bli verre. Enten under solferien, eller en stund etterpå. I tillegg vil overdreven soling gi deg både pigmentflekker og tidligere linjer enn nødvendig.  I verste tilfelle fører overdreven soling til hudkreft.

 

Beautiful young woman have tanning skin treatment in modern solarium

 

Myte: Bading i klorin vil gjøre fet hud bedre.

Nok en myte som ikke stemmer. Her gjelder omtrent det samme som jeg skriver om overdreven soling. Klorin tørker ut huden. Etter en dukkert vil det virke som om huden er «renere» fordi den er mer tørr. Vi vet at tørr hud sender signaler til underhuden om at huden må smøres. Denne smøringen er talg. På sikt vil derfor bading i klorin føre til økt talgproduksjon.

 

Woman at the pool

 

Myte: Du må skrubbe huden for å kvitte deg med akne.

Teorien bak denne myten er at akne forårsakes av møkkete hud og at du derfor bør skrubbe vekk møkka for å gjøre huden bedre. Dette kan ikke bli mer feil! Akne dannes ved opphoping av døde hudceller, overproduksjon av talg og aknebakterie. Det har ingenting med «møkk» å gjøre. Det finnes ingen som renser huden bedre enn de som har akne, så her er det ikke snakk om «uren hud» i den forstand! Det er viktig å rense to ganger daglig, men overdreven rensing og skrubbing gir deg irritasjon og tørrhet.  Aggressiv skrubbing vil gi deg økt talgproduksjon. Irritasjon vil produsere mer beskyttelse i form av døde hudceller. Dette vil dermed bare gi deg større problemer for slik hud.

 

 

Myte: Tannkrem tørker ut akne

Tannkrem inneholder en ingrediens som heter Triclosan, som virker uttørkende. Denne vil oppleves som effektiv på acne. Så lagt ok.. Men tannkrem inneholder derimot også en del andre ingredienser som er ment til bruk i munnen, ikke på huden.  På sikt vil tannkrem virker for uttørkende på huden, det kan til og med føre til avskalling og kraftig irritasjon, som igjen fører til økt talgproduksjon og flere døde hudceller på hudoverflaten.

 

beautiful woma pointing with finger at toothbrush and toothpaste with copy space isolated on white

 

Myte: Du bør ikke bruke makeup om du har akne

De som opplever akne er alltid redd for at ting de putter på huden kan gjøre tilstanden verre. Derfor konkluderer mange med at du ikke bør bruke makeup. Dette er ikke riktig! Makeup som dekker utbruddene er kanskje det som skal til for få deg gjennom en vanskelig periode, uten at det  går ut over psyken og din selvfølelse. Sørg bare for at du bruker makeup som merkes med «oljefri», «tetter ikke porene» eller «ikke-kommedogen». Det finnes til og med makeup som virker såpass helende og reparerende at det kan hjelpe denne huden. Du må selvfølgelig alltid fjerne make-up før du legger deg! Rens morgen og kveld.

 

Young woman sitting at table with laptop and applying makeup

 

Sliter du med utbrudd eller kombinert hud bør du oppsøke en hudterapeut som kan gi deg enkle og korrekte tips. 👍🏻