Vinterens kalde og tørre luft er en påkjenning for huden og det finnes en rekke myter om behandling av vinterhud, jeg tar for meg noen av disse her:

«Peeling trenger du kun om du har problemhud og helst ikke på vinteren»

Dette kan ikke bli mer feil. Tanken er ofte at sensitiv og tørr hud ikke skal stresses med peeling. Men ved forsiktig å peele bort tørre og døde hudceller på hudoverflaten vil faktisk serum og kremer trekke bedre inn og dermed behandle den tørre huden bedre.  Er du så tørr at din hud oppleves sensitiv kan du velge mildere peelinger. Da vil kanskje sterke syrer og korn føles tøft, men det finnes gode alternativer til slik hud også. Du bør absolutt peele på vinteren også!  Glem heller ikke å peele kroppen før du smører deg med bodylotion. Etter en peeling trekker huden bedre til seg pleie og den vil holde seg myk og gjennomfuktet og se langt bedre ut når shortsen skal på for første gang til våren.

 

 

«Du trenger ikke SPF på vinteren»

Både UVB og særlig UVA stråler er der hele vinteren også, selv om ikke solen skinner. Vil du beskytte din hud mot irritasjon, tørrhet og tidlig aldring bruker du SPF hele året. «Hvis du ikke trenger lommelykt for å se ute, trenger du SPF», er en god regel. Det vil ikke nødvendigvis si at du må bruke solkrem hele året. Det finnes gode dagkremer og foundations med høy SPF som gir deg nok beskyttelse gjennom vinteren. Sørg for at produktet er merket «broad spectrum», som betyr at den beskytter mot både UVA og UVB og er minst SPF 15.

«Kuldekrem skal legge en tykk beskyttelse på huden din»

Moderne kuldekrem legger ikke en tett hinne på huden. En finsk studie viste nemlig at slik kuldekrem ga langt flere frostskader i huden enn med en ordinær dagkrem. Når du er ute i aktivitet og svetter vil svetten legge seg mellom huden og den tidligere tette kremen, og når det da fryser så kan du få frostskader på huden. Nye klima-/kuldekremer motvirker tørrhet og frostskader på et helt annet nivå. 

 

 

«Varm dusj er bra for huden»

Den kalde årstiden er høytid for lange, varme dusjer eller dampende bad. Jeg elsker det! Men.. lange, varme dusjer og bad trekker fuktighet ut av huden og den etterlates tørrere enn den allerede er på vinteren. Forsøk å venne deg til lunken temperatur og en kort dusj. Klapp huden tørr og smør deg deretter med en rik bodylotion, så er du sikker på å ikke tørke ut huden på kroppen.

 

 

«Du kan bruke de samme hudpleieproduktene året rundt»

Har du kjent at huden din føles forskjellig på vinter og sommer?  Noen er strammere og mer linjete på vinteren, mens andre blir alt for blanke på sommeren. Det kan variere mye hva som er riktig behandling til rett årstid for hver enkelt, så her bør du få hjelp av en hudterapeut. De fleste har likevel behov for en rikere krem på vinteren og kan også med fordel bruke en rensekrem eller –lotion, i stedet for en rensegele. Husk at rikere produkter ikke nødvendigvis gir deg flere utbrudd. Det kan like ofte være din tørre hud som gir deg dette problemet. Få hjelp av en profesjonell om du er i tvil!