Jeg ser daglig at folk plukker seg i ansiktet, eller klør eller bare holder hendene i hele ansiktet. Vi er vel alle innom ansiktet men hendene innimellom, men nå snakker jeg om overdreven kontakt mellom hender og ansiktshud. Her om dagen snakket jeg med en som sliter med huden om dette og under hele samtalen hadde hun to håndflater ubevisst plantet i ansiktet. Dette er altså en vane for mange, eller kanskje heller en uvane. Hvorfor er jeg så opptatt av at man ikke skal ta seg i ansiktet mer enn nødvendig?

 

 

Hender og virus

Virus som sitter på hendene dine kommer lett i kontakt med øyne, nese eller munn om du plukker deg i ansiktet. Det er først da viruset smitter. WHO anbefaler at vi alltid holder hendene unna øyne, nese og munn. Fordi hendene berører mange overflater hvor de kan plukke opp virus. Når hendene så kommer i kontakt med munn, nese eller øyne får viruset fri passasje inn i kroppen din og kan gjøre deg syk.

Hender og problemhud

Når du har kombinert hud eller utbrudd tror jeg du skjønner at du ikke skal plukke deg i ansiktet?

  • Plukkingen skaper irritasjon som trigger talgproduksjonen.
  • Og du har såpass mye bakterier på hendene at du absolutt ikke vil blande dette med aknebakterien på huden. Ja, til og med når du er ganske nyvasket på hendene. Disse bakteriene skal vi ha på hendene, men vi trenger de ikke på en hud som sliter med utbrudd.

 

 

Binde hendene på ryggen?

Det at du holder deg eller plukker deg i ansiktet er åpenlyst ikke bra for huden, men det er også ganske vanskelig å stoppe. Ofte er det utløst av stress eller en eksisterende irritasjon i huden. Det var ikke vanskelig å finne bilder av meg selv hvor jeg tar meg i ansiktet. Jeg vet jeg ofte gjør det når jeg vil fjerne hår som henger ned i  ansiktet. Kanskje det kan hjelpe å finne ut hvorfor og i hvilke situasjoner du gjør dette for så å lettere unngå situasjonen når den dukker opp? Finner du en løsning må du gjerne tipse meg!