Gjentatte ganger har du hørt meg mase om at du bør bruke Retinol (a vitamin) på huden for å forebygge og reparere aldring. Men er det ikke slik at du flasser av Retinol? Er det sunt å flasse, da? Eller vil resultatet bli en overbehandlet og litt «gjennomsiktig» hud? La meg oppklare:

Hva er Retinol?

Retinol er et medlem av vitamin A familien som kalles retinoids, dette er vitaminer som er nødvendig for blant annet en sunn benstruktur, et sterkt immunsystem og for synet vårt. Kroppen produserer ikke selv vitamin A, vi er avhengig av å få det gjennom kostholdet. Nå er imidlertid kroppen laget slik at huden er det siste organet som mottar vitamin A,  derfor kan vi ikke stole på at kosten alene gjør en synlig endring på huden.

Det første retinoid-tretinoinet ble FDA-godkjent under merkenavnet Retin-A for nesten 40 år siden. Da som reseptbelagt aknebehandling. Dermatologer oppdaget  at pasienter som fikk behandling med Retin-A ikke bare opplevde en klarere hud, men også en mykere, lysere hud med færre linjer. Retinoidene inkluderer de naturlige formene av vitamin A (retinol, tretinoin, isotretinoin) og de syntetiske (etretinate, acitretin, arotinoid). Retinol er vitamin A1. Andre navn på retinol er vitamin A alkohol og retinylalkohol.

 

Termen vitamin A brukes ofte spesifikt om retinol.

 

 

Nyhet! Doctor Babor PRO ARETINOL ØYEKREM: Aktive retinoider fungerer sammen med hagtorn og arabiske jasminekstrakter for å forbedre hudteksturen. Løfte hengende øyelokk og minimere rynker og mørke sirkler. Kremen har en Lamellstruktur som imiterer hudens egen barriere. Inneholder: 2 svært aktive, stabile retinolestere omvandles til retinol i huden. Dette aktiverer hudens fornyelse, har en anti-oksidativ effekt og styrker kollagensyntese og hemmer kollagenase. Planteforbindelser fra arabisk Jasmin & hagtorn fremmer mikrosirkulasjonen og reduserer proteinopphopning, stimulerer kollagensyntes og reduserer mengden blod som forlater blodårene

 

Hva gjør Retinoid på huden?

Retinoidene er cellekommuniserende ingredienser. Når Retinoid absorberes i huden forvandles ingrediensen til A-vitaminsyre (også kalt retinsyre), som direkte påvirker hudcellene og deres oppførsel, noe som sørger for effektive resultater. Retinoid er  en svært effektiv ingrediens med gjenoppbyggende og utjevnende egenskaper. Ingrediensens ekstremt små molekyler gjør at den når dypt ned i huden til det mellomste laget, dermis. På denne måten har retinol tydeligere og bedre resultater enn ingredienser som kun har effekt på hudoverflaten.

 • I huden fungerer A-vitamin som en kraftfull antioksidant som motvirker frie radikaler, stimulerer og reparerer hudens kollagen- og elastinproduksjon.
 • Ingrediensen har også en regulerende effekt på hudens talgproduksjon og reduserer også pigmenteringer forårsaket av solskader.

 

PharmaSkincare rens og toner – det viktigste steget i din hudpleierutine. Høy konsentrasjon av retinol og glykolsyre eksfolierer (peeler) huden forsiktig, og fjerner urenheter fra overflaten. Samtidig vil rensen bidra til å redusere miljørelatert stress på huden. Squalane virker mykgjørende, og gir huden en plumpet og glatt følelse. Denne luksuriøse formelen renser balanserer og hydrerer huden. Kr. 495

 

Dr. Dennis Gross har en hel linje linje med Retinol som inneholder ferulic for en kraftful effekt.Jeg hartestet serum, øyeprodukt og krem og er svært fornøyd med både effekt og konsistens. Jeg liker godt at de bruker ferulic syre i tillegg til Retinol! Dette er noen en av favorittene mine. Produktene forebygger og minimerer fine linjer og rynker. Det gir også økt spenst og jevner ut hudtonen samt forbedrer strukturen i huden. Den aktive men trygge formulaen passer alle, selv sensitiv hud. Effektiv, men likevel snill med huden. Fra 995 kr

 

Hva kan jeg forvente når jeg starter med Retinoid på huden?

Mange forbinder a-vitamin med rød hud, en stikkende følelse og flassing. Dette kan virke  litt skremmende. Jeg råder deg til å gå forsiktig frem og ikke gi opp, da jeg lover fantastisk effekt (det finnes vel ikke en eneste dermatolog som ikke bruker Retinoideri sin behandling). Kliniske studier har bevist at dette er det beste virkestoffet som finnes. Du kan faktisk se reduksjon av fine linjer og rynker, akne og misfarginger allerede i løpet av den første måneden.

Merk deg at det er stor forskjell i kvaliteten og prosenten av Retinoid hos de ulike seriene! Jeg anbefaler at du holder deg til profesjonelle merker med terapeuter som kan følge deg opp. Du skal merke endring på  linjer og synlig misfarging. Fordi retinoid gradivis omdannes til retinsyre (den aktive ingrediensen i reseptbelagte kremer) i huden, er den mindre potent. Vi regner ca. 12 uker før vi ser et synlig resultat på huden.

 

Doctor Babor PRO Retinol Concentrate inneholder to meget aktive, stabile forstadier til retinol, som omdannes til retinol i huden. De stimulerer kollagensyntese, lager nye hudceller og minimerer fine linjer og rynker. På denne måten forbedrer konsentratet hudstrukturen, og mykner fine linjer. Kan brukes til et behandlingsforløp i maksimalt 6 uker. Bruk to pipettelengder per påføring 1x per dag, om natten, etter rengjøring. Unngå soleksponering. Bruk en solkrem i løpet av behandlingen, og i to uker etterpå. Ikke bruk retinol og C-vitamin på samme dag. Jeg ELSKER profesjonelle Doctor Babor PRO!! Og dette serumet er en klar favoritt! 30 ml. kr. 1430

 

Vil Retinoid gjøre huden din mer sensitiv?

Eller er dette bare en myte? Selve ingrediensen er følsom for sollys, og derfor bør du bruke den før sengetid, i stedet for på dagtid. En retinoid bør ikke gjøre huden din mer sensitiv for UV-stråler enn den ville vært etter en peeling. Starter du en behandling på sommeren, må du likevel være påpasselig med SPF (minst faktor 30), men sommerhuden har en høyere fuktighet, og vil sansynligvis ikke bli like tørr under behandlingen, som den ville blitt på vinteren. Får du utført en mer aggressiv behandling med retinoid som gjør at huden flasser må du selvfølgelig holde deg helt utenfor sollys.

 

PCA Skin Retinol Treatment for Sensitive Skin Jeg bruker alltid Retinol på huden, og velger nesten alltid retinolbehandling for sensitiv hud. Jeg ønsker effekt, uten å irritere huden min. Denne milde retinoloppløsningen skal redusere tegn på aldring uten irritasjon. Retinol kombineres her med niacinamid, Inflacin® og det patenterte OmniSome leveringssystemet for mindre irritasjon uten å gå på akkord med effekten! Dette er også det perfekte Retinol produktet å begynne med om du aldri før har brukt Retinol! Det passer alle hudtyper og vil gi huden en mild, men effektiv tilvenning til Retinolens aktivitet. Bruk alltid dagkrem med solfaktor. Kr. 1550

 

Vil huden din se ille ut før den blir bedre?

Retinoider kan forårsake tørrhet, rødhet og flassing, men hvis du trapper opp gradvis kan du unngå en sterk reaksjon. Reaksjonen avhenger også av type Retinol og eventuelt hvor regressiv behandlingen er. Dette bør foregå i samråd med en hudterapeut som vet hvilken styrke som gir best resultat på akkurat din hud.

 

Dermalogica Overnight Retinol Repair fremmer hudfornyelse og reduserer synlige tegn på aldring. 0,5% mikroinnkapslet aktivt retinol øker kollagenproduksjonen og cellefornyelsen. Effektive peptider og antioksidanter fra C-vitamin reduserer ujevn hudtone og misfarging. Bioenergigivende kobber-aminosyrekompleks er klinisk dokumentert i å redusere synlige rynker og øke hudens spenst. Ceramider og aktive polysakkarider fukter og forebygger vanntap gjennom huden og mykgjør fine linjer. Pakken inneholder en fuktighetsgivende Buffer Cream. Den milde formelen hjelper huden med tilvenning av denne meget aktive formen for retinol. For best resultat, bland Overnight Retinol Repair med Buffer Cream og påfør etter rens og toner på kvelden, når cellefornyelsen er på sitt høyeste. Når huden din blir vant til retinolen, kan du bruke Overnight Retinol Repair under eller blandet sammen med din foreskrevne Dermalogica fuktighetskrem. Kr. 1079

 

Slik bruker du Retinoid:

 • Jeg anbefaler en tilvenning til retinoid, med økt hyppighet til huden er vant til aktiviteten retinoid skaper. De to første ukene kan du bruke retinoid hver tredje natt. Hvis huden din ikke blir irritert av dette, kan du trappe opp til hver annen natt de neste to ukene. Er du fremdeles ikke for tørr, eller flasser mye? Da kan du trappe opp til bruk hver kveld. Det er helt normal et du kjenner litt varme og prikking i huden om du aldri har brukt retinoid
 • Retinoid skal KUN benyttes om natten, dette fordi cellefonyelsen øker og huden blir mer lyssensitiv. Man starter med så mange kvelder i uka som du tåler. En grei regel er å starte med 2 ganger i uka, for så å legge til en dag til hver uke til du er tilvendt og fortsetter så med hver kveld.
 • Husk alltid å benytte SPF 30 på dagen.
 • Det kan også være greit å vite at du bør vente 15 minutter etter å ha vasket ansiktet ditt, før du bruker retinoid. Dette fordi effekten av retinoid blir mer aggressiv når huden er våt eller rett etter påføring av et fuktighetsserum. Fuktighet gjør retinoid mer aggressivt fordi det trekker raskere ned i huden. Mens fettstoffer i et serum eller en krem vil gjøre retinoid mindre aggressivt, uten å forringe effekten.
 • Husk at du bare bør bruke en posjon av produktet på størrelse med en ert, for å dekke hele ansiktet. Etter noen minutter bør du  bruke en god fuktighetskrem for å forhindre tørrhet.

 

Peter Thomas Roth Retinol fusion PM er et sterkt retinol-serum som gir huden fornyende fordeler via et optimalt konsentrert mikroinnkapslet retinol, for maksimal effekt med minimal irritasjon. Hudens fornyelsesprosess oppmuntres gjennom den teknologisk avanserte kombinasjonen av mikrokapslet retinol og E- og C-vitamin, for å forsikre stabilitet og for å forsterke effekten. ca 700 kr.

 

Kontraindikasjoner:

 1. Ikke bruk retinoid hvis du er gravid eller ammer.
 2. Benzoylperoksid og alfahydroksysyrer kan deaktivere retinoider, så ikke bruk dem  sammen, uten at det er avtalt med hudterapeuten din.
 3. Voksing kan forårsake overflødig rødhet på retinoidbehandlet hud. Derfor advares det mot å bruke retinoid dagene før en voksbehandling.
 4. En liten prosentandel av mennesker med ultrasensitiv hud, vil ikke tåle retinoid. Er du en av dem, må du bruke retinoid i samråd med hudlege.

 

Skinbetter Science AlphaRet® Overnight Cream FACE Den effektive formuleringen inneholder en unik AlphaRet®–teknologi, som er et konjugat bestående av de to veldokumenterte ingrediensene alfahydroksysyre (AHA) og et retinoid. Den revolusjonerende teknologien gir synlig hudfornyelse med de velkjente effektene til retionoider, men med lite eller ingen irritasjon. Glykolsyre bidrar til å jevne ut hudoverflaten, og samtidig øke effekten til AlphaRet®. Den svært fuktighetsgivende formuleringen inneholder også en kraftpakke med peptider som ytterligere bidrar til å redusere linjer og rynker, i tillegg til antioksidanter som beskytter mot frie radikaler. En trio av beroligende ingredienser hjelper til å holde huden i balanse. Ved jevnlig bruk kan man forvente en synlig forbedring av huden etter omkring fire uker (resultater kan variere). Kr. 1395

 

Er produkter som inneholder retinoid dyre?

Dette er en ingrediensgruppe med flere tiårs forskning i ryggen. Dette koster, men da er du også trygg på at du får resultater som lovet. Om du velger et reseptbelagt produkt eller kjøper av en hudterapeut, og hvilken styrke produktet har, avgjør prisen. Generelt vil jeg si at du må regne med å gi rundt 1000 kroner for et slikt produkt, men som sagt er det flere ting som avgjør den eksakte kostnaden.

Jeg elsker effekten av retinoid på huden og kommer til å bruke det resten av livet. Retinoider er godt dokumentert og jeg ser synlig forskjell på huden når jeg bruker dette. Anbefaler deg å prøve.

 

 

Produktene i innlegget er sponset som arbeidsverktøy, men de er alle testet av meg. De er alle soleklare favoritter!