Fargen på tennene dine påvirkes av en kombinasjon av tennenes naturlige skygge og ytre flekker som forsterkes gjennom årene, som for eksempel fra kaffe, te og rødvin osv. Tannbleking er ingen ny behandling, men har faktisk blitt ganske vanlig å få utført både for menn og kvinner. Noen er så hekta at de får utført behandlingen flere ganger i året. Er det sunt? Det skal jeg se litt nærmere på her.

Hva er tannbleking?

Tannbleking er en kjemisk rensing av det ytterste laget på tennene. Hydrogenperoksid (vannstoff) brukes oftest som blekemiddel.  Hydrogenperoksid bryter ned flekkene på to måter: – Ved å bryte ned komplekse flekker som har bygd seg opp over tid på tannoverflaten og ved å trenge inn i topplaget av emaljen for å lysne fargen.

 

IMG_5851

Denne viser nyansene før og etter tannbleking i klinikk. Terapeuten finner før-farge i samarbeide med klient og det samme gjøres med resultat etter behandlingen.

 

Tannbleking med strips – Hjemmebleking

Det er mulig å få tak i blekemidler utenfor tannlegekontor. Disse inneholder svakere blekestoffer, enn dem som tilbys på tannklinikken. Ofte kommer de i form av strips som skal sitte på tennene i én time. Noen har god effekt av disse stripsene, mens andre opplever at de egner seg mer til vedlikehold. 

 

IMG_9849

My White Secrets tannblekingsremser er enkle å bruke og skånsomme mot tennene. Remsene er spesialdesignede av tannleger og viser et klinisk effektivt og sikkert tannblekingsresultat uten irritasjon. Remsenes naturlige og ikke-peroxidbaserte formula absorberes skånsomt av tennenes emalje og tar bort dype flekker på en trygg og effektiv måte. Kr. 275 for 14 behandlinger.

 

IMG_6617

Spotlight Whitening strips er enkelt å bruke hjemme, og stipsen er designet for trygt og effektivt kunne gjøre tenner hvitere med minimal tannfølsomhet. Hydrogenperoksid brukes for å bryter ned flekkene på to måter: – Ved å bryte ned komplekse flekker som har bygd seg opp over tid på tannoverflaten – Ved å trenge inn i topplaget av emaljen for å lysne fargen. Kr. 560 for 28 dager

 

 

Tannbleking med skinner – Hjemmebleking

Her får du individuelt tilpassede blekeskinner som skal brukes i et tidsrom på 10–14 dager. Skinnene må brukes minst 2 timer, helst 3 timer, per dag – alternativt kan du sove med dem om natten.

 

 

Tannbleking i klinikk

Denne blekingen skjer på et medisinsk kontor under oppsyn av tannpleier/tannlege. Blekemiddelet legges på tennene, og aktiveres med et kraftig lys, og behandlingen varer i 1,5–2 timer.

Dette bør du vite før du bleker i klinikk:

  • For noen kan bleking gi smerter, dersom blekemiddelet kommer inn i «hull» i tennene eller på blottede tannhalser. Smertene oppleves som kraftig ising.
  • Blekemiddelet vil ikke virke på fyllinger, kroner eller laminater.
  • Effekten av tannbleking varierer fra person til person, og årsaken til misfargingen vil også avgjøre hvor godt blekingen virker. Er de farget av tobakk? Har de vært bleket tidligere? Spør tannlegen eller tannpleieren om hva du kan forvente deg, før du begynner.
  • Det blir best resultat hvis du pusser og renser tennene kort tid før blekingen. Eventuell tannstein eller røykebelegg vil kanskje ligge i veien for blekemiddelet, og forhindre et godt resultat.

 

IMG_1590

Ikke den mest behagelige behandlingen, men med litt musikk på ørene går det helt fint! Den blå gelen hindrer peroksiden (virkestoffet) å komme i kontakt med tannkjørr, da dette vil være svært irriterende og ubehagelig.

 

Kan alle bleke tennene?

Før du går i gang med bleking, bør du få undersøkt tennene hos en tannlege for å være sikker på at tennene dine ”tåler” bleking, og at blekingen får ønsket effekt.

 

IMG_1594

Virkestoffet aktiveres av lyset. Påføring av det aktive stoffet på tennene gjøres som regel før behandlingen starter og deretter en-to ganger under behandlingen.

 

Hva bør du gjøre etter tannbleking

  • I et par dager etter bleking, er det viktig å ikke utsette tennene for sterke fargestoffer. Tannoverflatene vil være mer porøse, og dermed mer mottagelig for ny misfarging i denne perioden. Unngå rødvin, svart te, kaffe, rødbeter, sterke tomatsauser og generelt alt man ikke vil søle på en hvit duk, i denne perioden. Hvis du likevel vil drikke litt kaffe eller svart te, bør dette gjøres «forbi» tennene, for eksempel med bruk av sugerør.
  • Man bør også avstå fra å røyke for å få et godt resultat.
  • Noen mindre bivirkninger kan oppstå, og den vanligste er ising i tennene. Hvis isingen forverrer seg under hjemmeblekingen, anbefales det å ta 1–2 dagers pause. 
  • Andre bivirkninger kan være forbigående hvite, sviende flekker på tannkjøttet der tannblekemiddelet har kommet direkte i kontakt. Slike flekker vil normalt forsvinne innen få minutter etter at blekemiddelet er tatt bort.

 

IMG_5854

Dette er resultatet på mine tenner. Jeg har ganske hvite tenner fra før, så forskjellen ble ikke så stor som den vil bli på en som har mer misfargede tenner. Det er også forskjell hvor hvite tenner hver enkelt kan oppnå.

 

Hvor lenge varer tannblekingen?

Når du har bleket tennene, vil de holde seg hvitere i mange år. Den første hvitfargen vil gradvis avta i løpet av 1–2 år, men etter dette vil resultatet holde i mange år. Noen velger å bleke på nytt etter et par måneder for å oppnå de helt kritthvite tennene. Du bør konsultere en tannlege før du gjør dette, og husk at det ikke ser naturlig ut med er kritthvitt glis for de fleste. 

 

Før og etter på mannlig klient

 

Produkter til vedlikehold av tannblekingen:

 

IMG_6611

FOREO ISSA 2 ISSA™ er en elektriske hybrid-tannbørste, med silikon og PBT polymer børste, funker hardere mot plakk, men er likevel skånsom mot tannkjøttet. ISSA™ Hybrid gjør ikke bare tennene hvitere – og smilet mer avslappet – men er også den perfekte tannbørste for de som har sensitive tenner og sensitivt tannkjøtt. Dette takket være det myke og hygieniske designet. Det renser tennene, noe som gir et sunnere tannkjøtt og enkelt tar bort plakk. Det reduserer dannelsen av plakk, tannråte, flekker og ising i tennene. Husk! Tannbørsting er den viktig for god tannhelse og rene tenner. Kr. 1699

 

IMG_6612

Spotlight – Teeth White Paste Denne tannkremen skal bevare tennene dine hvite og styrke tennene. Spotlight whitening tannkrem inneholder fluor for å forebygge karies og tannråte, samt hydrogenperoksid som bryter ned flekker på overflaten og gir deg et hvitere smil. Spotlight tannkrem gir deg følelsen av en ren og frisk munn. Bruksanvisning: Bruk to ganger daglig. Puss tennene og skyll etter bruk. Kr. 143,-

 

IMG_9857

My White Secret Activated charcoal and coconut oil «Oil pulling» eller «oil swishing» har røtter i tradisjonell ayurvedisk medisin. Det å rengjøre og rense tenner og tannkjøtt for giftstoffer med naturlige stoffer er en mer enn 3000 år gammel tradisjon. My White Secrets 100 % naturlige «oil pulling» består av kokosnøttolje og aktivt kull. Oljen er smakssatt med peppermynteolje og gir en god smak i munnen og frisk pust. Redusere faren for hull i tennene og tannkjøttsykdommer og fremmer god munnhygiene: – Fjerner flekker – Styrker emaljen – Renser munnen for giftstoffer – Forhindrer dårlig ånde – Fjerner plakk – Inneholder ingen mistenkelige stoffer Kr. 275,-

 

IMG_9851

Reisekit fra My White Secret – Her får du små størrelser av nattkrem til dag og kveld, bambus tannbørste og blekende strips. Ingen grunn til å ikke vedlikeholde i ferien! Ellers er dette er smart startkit for deg som liker å teste før du investerer.

 

 

OBS! Produktene er sponset for at jeg skal kunne gjøre en vurdering før jeg skriver dette. Behandlingene som er testet til denne saken er ikke sponset, men utført hos RÅH og Beautyhouse.