Fargen på tennene dine påvirkes av en kombinasjon av tennenes naturlige skygge og ytre flekker som forsterkes gjennom årene, som for eksempel fra kaffe, te og rødvin osv. Tannbleking er ingen ny behandling, men har faktisk blitt ganske vanlig å få utført både for menn og kvinner. Noen er så hekta at de får utført behandlingen flere ganger i året. Er det sunt? Det skal jeg se litt nærmere på her.
Hva er tannbleking?
Tannbleking er en kjemisk rensing av det ytterste laget på tennene. Hydrogenperoksid (vannstoff) brukes oftest som blekemiddel. Hydrogenperoksid bryter ned flekkene på to måter: – Ved å bryte ned komplekse flekker som har bygd seg opp over tid på tannoverflaten og ved å trenge inn i topplaget av emaljen for å lysne fargen.
Tannbleking med strips – Hjemmebleking
Det er mulig å få tak i blekemidler utenfor tannlegekontor. Disse inneholder svakere blekestoffer, enn dem som tilbys på tannklinikken. Ofte kommer de i form av strips som skal sitte på tennene i én time. Noen har god effekt av disse stripsene, mens andre opplever at de egner seg mer til vedlikehold.
Tannbleking med skinner – Hjemmebleking
Her får du individuelt tilpassede blekeskinner som skal brukes i et tidsrom på 10–14 dager. Skinnene må brukes minst 2 timer, helst 3 timer, per dag – alternativt kan du sove med dem om natten.
Tannbleking i klinikk
Denne blekingen skjer på et medisinsk kontor under oppsyn av tannpleier/tannlege. Blekemiddelet legges på tennene, og aktiveres med et kraftig lys, og behandlingen varer i 1,5–2 timer.
Dette bør du vite før du bleker i klinikk:
- For noen kan bleking gi smerter, dersom blekemiddelet kommer inn i «hull» i tennene eller på blottede tannhalser. Smertene oppleves som kraftig ising.
- Blekemiddelet vil ikke virke på fyllinger, kroner eller laminater.
- Effekten av tannbleking varierer fra person til person, og årsaken til misfargingen vil også avgjøre hvor godt blekingen virker. Er de farget av tobakk? Har de vært bleket tidligere? Spør tannlegen eller tannpleieren om hva du kan forvente deg, før du begynner.
- Det blir best resultat hvis du pusser og renser tennene kort tid før blekingen. Eventuell tannstein eller røykebelegg vil kanskje ligge i veien for blekemiddelet, og forhindre et godt resultat.
Kan alle bleke tennene?
Før du går i gang med bleking, bør du få undersøkt tennene hos en tannlege for å være sikker på at tennene dine ”tåler” bleking, og at blekingen får ønsket effekt.
Hva bør du gjøre etter tannbleking
- I et par dager etter bleking, er det viktig å ikke utsette tennene for sterke fargestoffer. Tannoverflatene vil være mer porøse, og dermed mer mottagelig for ny misfarging i denne perioden. Unngå rødvin, svart te, kaffe, rødbeter, sterke tomatsauser og generelt alt man ikke vil søle på en hvit duk, i denne perioden. Hvis du likevel vil drikke litt kaffe eller svart te, bør dette gjøres «forbi» tennene, for eksempel med bruk av sugerør.
- Man bør også avstå fra å røyke for å få et godt resultat.
- Noen mindre bivirkninger kan oppstå, og den vanligste er ising i tennene. Hvis isingen forverrer seg under hjemmeblekingen, anbefales det å ta 1–2 dagers pause.
- Andre bivirkninger kan være forbigående hvite, sviende flekker på tannkjøttet der tannblekemiddelet har kommet direkte i kontakt. Slike flekker vil normalt forsvinne innen få minutter etter at blekemiddelet er tatt bort.
Hvor lenge varer tannblekingen?
Når du har bleket tennene, vil de holde seg hvitere i mange år. Den første hvitfargen vil gradvis avta i løpet av 1–2 år, men etter dette vil resultatet holde i mange år. Noen velger å bleke på nytt etter et par måneder for å oppnå de helt kritthvite tennene. Du bør konsultere en tannlege før du gjør dette, og husk at det ikke ser naturlig ut med er kritthvitt glis for de fleste.
Produkter til vedlikehold av tannblekingen:
OBS! Produktene er sponset for at jeg skal kunne gjøre en vurdering før jeg skriver dette. Behandlingene som er testet til denne saken er ikke sponset, men utført hos RÅH og Beautyhouse.