Som mange av dere sikkert vet, har jeg en mage som ikke alltid spiller helt «på lag». Den har oppført seg slik i snart 30 år, og selv om jeg stadig forsøker meg på «spis hva du vil»-prinsippet, så finner jeg alltid ut at dette ikke funker for meg. Ikke bare får jeg vondt i magen, jeg blir slapp, ledd verker og huden ser gusten ut. Personlig kan jeg altså bekrefte at tarmens helse betyr masse for huden, og for kroppen generelt.

 

mage liten

 

Hvordan påvirker tarmens helse deg?

Det hevdes at hvis de gode bakteriene i tarmen blir svekket, får gjærsopp og dårlige bakterier dominere miljøet i tarmen. Både sykdomsfremkallende bakterier, bakterierester og sopprester kan lekke over i blodet, trigge immunforsvaret og gi helseplager. Dette gir ofte diffuse plager som utmattelse, luftplager, diaré, forstoppelse, stadige urinveisinfeksjoner, forstyrret menstruasjon, allergi, intoleranse og psykiske helseplager. 

 

Mat er medisin

Bakteriene i tarmen kommuniserer med de andre cellene i kroppen, og med dine 130 milliarder hjerneceller. De kommuniserer med hjernen både via hormoner eller signalstoffer, og via lange nervebaner. Forstyrrer du bakteriefloraen i tarmen, svekker du med andre ord også hjernen.

 

Woman with healthy drink

 

Bakteriefloraen i tarmen påvirkes hele livet

Fra fødselen av har de fleste av oss en tarmflora i balanse, spesielt barn som fødes naturlig og ammes i seks måneder. Gjennom livet påvirkes tarmbakteriefloraen av vår livsstil. Mat og drikke, medisiner, miljøgifter, fysisk aktivitet, søvn, stress og psyken påvirker tarmen.

 

Magen påvirker huden

Balansen mellom gode og skadelige bakterier i magen bestemmer hudens helse. Mangel på gode bakterier fører til inflammasjon i huden, som igjen kan føre til både akne, rosacea og andre hudlidelser. Vi ser ofte at de som lider av akne og har forsøkt «alt», har problemer med ubalanse i magen, gjerne i kombinasjon med soppdannelse.

 

Beautiful Young Woman with Clean Fresh Skin touch own face. Facial treatment. Cosmetology , beauty and spa

 

Hva kan du gjøre med magen, når du sliter med huden?

Hvis du er usikker på om magen er årsak til dine hudproblemer, kan du oppsøke en ekspert som ta de nødvendige testene for å finne ut hvordan bakteriebalansen i magen din er, og om du eventuelt har soppdannelse eller andre problemer med magen. Resultatet av testene vil også føre til en behandling tilpasset dine problemer, eventuelt med kostholdsendringer i tillegg.

Du kan også prøve deg frem på egen hånd: Jeg vil anbefale en elimineringsdiett som går over minst fire uker, hvor du kutter ut all hvete, sukker og melk – før du sakte introduserer én og én av ingrediensene. Samtidig anbefaler jeg sterkt at du tar probiotika, for å raskere tilføre gode bakterier til magen.

 

health, digestion and weigh loss concept - close up of woman pointing finger to belly

 

Generelle tips for god tarmflora

  • Bruk mest mulig økologisk og usprøytet mat. Økologiske grønnsaker har en naturlig bakterieflora.
  • Begrens inntaket av antibiotika kraftig, om du er en av dem som stadig får en slik kur av legen.
  • Forsøk å lage mest mulig av maten selv, unngå ferdiglaget.
  • Prøv deg på fermentert mat, som kefir.
  • Få i deg sunne fettsyrer, fra fisk og avokado.
  • Ta tilskudd av Omega-fettsyrer.