Flere og flere lider av kroniske lidelser som ingen finner helt ut av. I den forbindelse har det blitt mer og mer fokus på hva vi smører på kroppen utvendig. Huden er vårt største organ og mye at det vi smører på den går rett i blodbanen. Det er på tide å begynne å tenke over hva vi egentlig vil ha innvendig i kroppen og om dette eventuelt har noen mulighet til å slippe ut av kroppen igjen.

© Vincent Hazat/6PA/MAXPPP ; ILLUSTRATION SUR LA BEAUTE *** Local Caption ***

Deodorant

Antiperspirant og deodorant er noe vi bruker hver dag, uten å tenke på så mye annet enn at vi ikke skal lukte svette. Jeg tror egentlig vi regner med at noe alle bruker daglig er trygt å bruke, men det er ikke nødvendigvis slik. Dessverre er det slik at en del av disse produktene kan inneholde giftige kjemikaler for kroppen vår.

beauty, hygiene, morning and people concept - young woman applying antiperspirant or stick deodorant and looking to mirror at home bathroom

Hvilke ingredienser bør du unngå?

Akkurat som med mat er det viktig å lese innholdsfortegnelsen på hudpleieprodukter før du skaffer deg de. Her er en listen over ingredienser du bør unngå i din deodorant:

  • Aluminium: et ytterst vanlig metall å bruke i deodorant, som blokker svettekanalene.
  • Propylen Glykol: Dette er et bensinbasert kjemikalie som brukes for sin myke konsistens. Dette ingredienset er en kjent nervegift som mistenkes å kunne skade nyrer, lever og hjerte.
  • Phthalates: på lik linje med Propylen Glykol mistenkes dette ingredienset for å være hormonforstyrrende. Det vil si at det kan forstyrre evnen til å reprodusere, tilføre fosteret skade. Det tilsettes produkter for å gi en god konsistens.
  • Triclosan: Brukes i deodorant for å hindre dårlig lukt. Er en kjent irritant som i flere tilfeller har vært årsak til dermatitt. Mistenkes å forstyrre hormonproduksjonene og være årsak til kreft.
  • Silicia: Dette er et ingrediens som er kjent for å kunne irritere huden og I store mengder føre til kreft.

Young beautiful lady with a towel on her head applying deodorant

Bruk hodet!

Du blir kanskje litt stresset av å tenke på at noen du har bruk daglig siden tenårene kan ha vært giftig? For det første finnes det en rekke deodoranter uten dette innholdet. I tillegg er det slik at du skal bruke ganske store mengder for at det skal være skadelig for en normalt fungerende kropp. Du kan faktisk teste om du har for mye av disse stoffene i kroppen, ved avanserte blodprøver.

Det viktige her er at du lærer deg å lese ingredienser på alt du smører på huden, få gjerne hjelpe av huterapeut som kan dette. Da kan du sørge for at du bruker ingen eller svært lave mengder av slike stoffer. Du som irriteres av deodorant, uten å skjønne hvorfor – du bør nok holde deg helt borte fra disse stoffene.

Lykke til!