Høsten 2019 gikk jeg gjennom en kur med laserbehandlinger. Jeg hadde alvorlig akne som ungdom og aknearr kombinert redusert elastisitet ga huden min et litt slitent preg. Særlig huden rundt munnen virket slapp og livløs. Jeg har tatt godt vare på huden min i mange år, men dette området krevde større endringer for å samsvare med resten. Valget falt på laser.

Det høres kanskje litt skummelt ut å bruke laser på huden? Det er det ikke. Laser har vært brukt så lenge at det er godt dokumentert, og det er mulig å gjøre behandlingen så aggressiv eller så “snill” som du ønsker. Hudfornyende behandling med laser har dokumentert effekt på linjer, aldersflekker, arr og andre ujevnheter. Det gir i tillegg en generelt oppstrammende effekt på hudvevet.

 

Dagen etter en laserbehandling ⭐️

 

Dette bør du vite om laser:

Ablativ laserbehandling  

Dette betyr at noen ytre hudlag fjernes. Dette kan kreve lokalbedøvelse eller intravenøs sedasjon for å holde pasienten komfortabel. Laser brukes i hovedsak til å fjerne det øverste laget på huden og dermed også tilhørende arr, rynker og pigmentflekker. De ytterste hudcellene dør og skrelles av, lag for lag. Når den nye huden dannes, vil den være fri for uønskede overflatiske arr, rynker og pigmentflekker. Eksempler på ablative lasere er CO2-lasere.

Ikke-ablative laserbehandlinger 

Dette betyr at laseren passerer gjennom huden uten å fjerne hudlag. Behandlingen får lærhuden til å danne nytt bindevev over tid, noe som reduserer rynker og andre aldringstegn, forbedrer arrete og grov hud, strammer opp slapp hud og jevner ut tonen i huden. Dette gir liten eller ingen smerte og krever bare en bedøvende krem for å oppveie ubehag. Etter prosedyren kan det forventes en viss ømhet i behandlingsområdet, og du vil få beskjed om hensyn du må ta i etterkant.

Fraksjonert laser

Med ordet «fraksjonert» mener man oppdeling (fraksjonering) av én laserstråle, som fører til ekstremt mange mikroskopiske stråler. Disse små strålene lager mange mikroskopiske sår i behandlingsområdet som går ned igjennom det øverste hudlaget. Behandlingen starter kroppens naturlige produksjon av nye hudceller, kollagen og elastin. Kollagen gjør huden «stø» og sterk, mens elastin gir huden smidighet og elastisitet . Fraksjonell laser kan behandle en brøkdel av huden i et område, noe som reduserer nedetid. Dette gjør at ca 70 % av hudoverflaten «spares», og du kan oppnå bedre resultater med færre bivirkninger. Fraksjonelle lasere kan være ablative eller ikke-ablative. Fraksjonell laser passer for de som ønsker en strammere hud med mer glød, for de med tunge øyelokk og poser under øynene, for de med «røykelinjer» rundt munnen eller fine linjer andre stedet i ansiktet, og mot aknearr.

Det finnes mange forskjellige lasere på markedet. Forskjellige lasere behandler litt forskjellige hudproblemer og en rekke behandlere har derfor flere forskjellige tilbud. Det nye nå er å  kombinere flere typer lasere i samme behandling. Det er også blitt mer vanlig å heller ta flere mildere behandlinger enn en kraftig. Vil du ha mer informasjon om laser? Gi meg beskjed!

 

Før 1. og etter 4. behandling og helet resultat. Beklageligvis ikke med helt samme lys og vinkel, men strukturen i huden kommer godt frem.

 

Når bør du vurdere en hudfornyende behandling med laser?

Høsten regnes som den store “lasersesongen”, fordi laserbehandlet hud er overfølsom for soleksponering. Uansett hvilken tid på året du får utført laserprosedyren din må du bruke en bredspektret solkrem på SPF 30 eller høyere hver dag. Dette holder ikke bare resultatene på sitt beste, de gir også beskyttelse mot hudkreft og forhindrer ytterligere for tidlig hudaldring.

Velg laserterapeut med omhu!

Når behandlingen utføres av en autorisert, trent og kunnskapsrik terapeut er laserbehandling en trygg behandling. Her skal du ikke velge behandlingssted ut fra pris, men legge vekt på erfaringen og utdannelsen til terapeuten. Resultatet av behandlingen er delvis avhengig av typen laser som benyttes, og det er derfor en fordel å vite hvilken type laser klinikken din benytter. Det er imidlertid vel så viktig å være klar over at en god laser i dårlige hender ikke gir noen garanti for et godt resultat, hvem som utfører behandlingen har gjerne vel så mye å si for det endelige resultatet.

Klinikker som utfører laser og IPL behandlinger skal ha lege tilknyttet til virksomheten. Dette er lovpålagt. Det betyr ikke at lege skal utføre selve behandlingen, men legen skal kunne trekkes inn i behandlingen i løpet av maksimum 1 time.

Hvor mange behandlinger trenger du?

I noen tilfeller vil en enkelt laserbehandling gi resultatet du ønsket, men de fleste ikke-ablative lasere krever en serie behandlinger for å gi best mulig resultat.

 

Tydelig endring i hudstruktur, fylde og spenst. På tross av at bildene ikke fikk samme lys. 🙈

Min erfaring med laser:

Velg terapeut med omhu! Jeg har respekt for alle behandlinger som er såpass agressive. Derfor brukte jeg god tid på å sette meg inn i denne type behandling og om det var dette jeg trengte for å oppnå det resultatet jeg ønsket.  Dr. Dina Grinde hos A-Medi i Asker har lang erfaring med laser og kunne veilede meg gjennom en trygg prosedyre: Jeg fikk 4 behandlinger med en kombinasjon av Co2 og GaAS. Dette er en eksklusiv behandling som kombinerer en ablative CO2 laser og en non-ablative GaAS laser i en og samme behandling. Denne kombinasjonen gjør at behandlingen blir mer effektiv, samtidig som nedetid reduseres. Den non-ablative GaAS laseren virker i dypet og stimulerer kollagen produksjon. Den ablative CO2 laseren forbedrer hudens tekstur, fjerner overfladiske pigmentflekker og utjevner rynker. Aknearr kan også behandles.

Behandlingene ble gjort med ca 2 mnd mellomrom. Jeg opplevde  en personlig tragedie underveis og det første til et noe lengre mellomrom mellom noen av behandlingene. Dr. Dina tok hensyn til at kroppslig traume også påvirker huden og dermed tåler den ikke like mye som den normalt vil gjøre.

Er laser vondt? Jeg ble godt bedøvet før behandlingene og syntes derfor ikke det var særlig vondt. På slutten av behandlingen kunne huden føles litt sår og den brente lukten oppfattes av noen som ubehagelig, men det virkelige ubehaget inntraff ikke før et par timer etterpå da bedøvelsen gikk ut. Selv dette var overkommelig og gikk ikke utover min normale hverdag.

Nedetid – tiden du er rød, sår og flassende – varte i et par uker. Etter den første uken opplevde jeg kun lett rødhet og huden helet  raskt. Det er imidlertid svært viktig at du vet hva du skal gjøre og ikke gjøre med huden etter behandling. Og husk at nedetid avhenger av type laser og hvor aggressiv behandlingen er.

Hvordan behandler du huden hjemme under en slik kur? Jeg fulgte Dinas råd om forbehandling, behandling underveis og etterbehandling. Dette er svært viktig for å få et best mulig resultat. Riktug protokoll før og ettet behandling gir bedre resultat og mindre komplikasjoner. Gode ingredienser i profesjonelle hudpleieprodukter kan forberede huden på selve behandlingen, roe og gjenopprette underveis og opprettholde resultatet etter endt kur. Jeg bruker daglig vitamin A og – C , slik jeg også gjorde i tiden før behandlingskuren.

En laserkur kan utføres i perioden oktober-mars. Det er likevel viktig med høy SPF under kuren og så lengre du ønsker å opprettholde resultatet i etterkant.

Jeg er svært fornøyd med resultatet! Hudoverflaten er jevnere og huden er fyldigere og mer spenstig. Området rundt munnen bærer langt mindre preg av arr og tap av elastisitet. Nå er det min oppgave å ivareta resultatet ved bruk av aktive ingreediesner i gode hudpleieprodukter. Og selvfølgelig høy SPF hele året!

 

 

 

Behandlingen er sponset av A-Medi – finn de her. 

Spør meg gjerne om råd!