Røde kviselignende utslett rundt munnen?

in Hudpleie

Er du en av de som har litt fortalt at kvisene du har rundt munnen skyldes hormoner? Det hjelper kanskje lite å vite om dine utbrudd er hormonelle eller ikke, du vil jo helst bare få de til å forsvinne uansett hva de skyldes. Men likevel kan de gi oss litt mer forståelse for huden vår, hva vi kan forvente og hvordan den bør behandles. At hormonell akne ofte vises på kjevepartiet og eventuelt i t-sonen er likevel en sannhet som kan forvirre litt siden alle kviser egentlig er hormonelle, uansett hvor de dukker opp. Pubertet og svangerskap kan likevel medføre hormonell akne i større grad og denne huden bør du få hjelp til av en hudterapeut. Men hva hvis problemet oppleves som en blanding av akne og sår hud, gjerne rundt munnen?

Kviser rundt munnen?

Det som derimot IKKE er forårsaket av hormoner er de røde utbruddene rundt hake og munn som egentlig ikke utvikler seg til ekte kviser, men kun røde irriterte flekker under huden. Disse har ikke noe med kviser å gjøre, men som ofte er det Perioral dermatitt. Og de blir ofte bare verre av å behandles som normal akne.

 

 

Hva er Perioral dermatitt?

Det oppstår vanligvis i en alder av 20-45 år, og tilstanden er ikke direkte relatert til kviser i ung alder. Utslettet består av små og røde kuler, som også kan være fylt med puss. Dette kan gi svie og ubehag. Utslettet kan ligne på rosacea eller kviselignende utbrudd som er lokalisert rundt munnen.Tilstanden blir ofte verre ved bruke av fete fuktighetsgivende kremer. Dermed kan dette føre til irritasjon og nedsatt hudbarriere. Det er også kjent at tilstanden forverres ved bruk av kremer med glukokortikoider i ansiktet, og ved brå avslutninger av glukokortikoider vil også en kraftig oppblussing av utslettet kunne oppstå. Tilstanden har derimot ingen sammenheng med allergi. Du kan også oppleve dette på haken, rundt øynene, nesen og i kinnene.

Symptomer ved Perioral dermatitt

 • Utslett med 1-2 mm røde kuler.
 • Utslett fylt med puss.
 • Rødhet.
 • Svie og ubehag.
 • Flassing.

Årsaker til Perioral dermatitt

Årsaken er ukjent, men vi ser at dette kan trigge tilstanden:

 • Forstyrrelse i talgproduksjon.
 • Bruk av lokale glukokortikoider i ansiktet.
 • Bruk av fete ansiktskremer og sminke.
 • Sopp/bakterier i huden.
 • Hormonelle faktorer.
 • Sollys.

Hvis du bare har «kviser» på haken og rundt munnen og ingen i resten av ansiktet, så er det faktisk ganske lite sannsynlig at det har noe å gjøre med verken hormoner eller kviser. Det er mer sannsynlig at det er huden din som er irritert på grunn av noe du utsetter den for.

 

 

Utslettet går vanligvis over av seg selv uten arrdannelse, men dette kan ta opptil flere måneder eller år. Ved hjelp av behandling, vil huden som oftest bli helt bra etter noen uker, men tilbakefall kan forekomme.

 

Hvordan behandle Perioral dermatitt?

 • Alle typer kosmetikk, som sminke, ansiktsrens og fuktighetskrem, bør brukes med forsiktighet til utslettet roer seg. Velg deretter produkt i samråd med hudlege eller hudterapeut som kan hudsykdommen.
 • Unngå lokale glukokortikoider i ansiktet.
 • Unngå fete ansiktskremer.
 • Reseptfri metronidazol krem/gel kan også forsøkes, da den virker bakteriedrepende.
 • Bruk solbeskyttelse.  UV-stråling kan øke risikoen for utbrudd.
 • Ved mer alvorlige symptomer, eller i fravær av effekt av metronidazolkrem, kan antibiotika brukes i tablettform i 1-3 måneder.

 

 

Hudpleieprodukter som kan brukes når utbruddet er mildt og i hvileperioder:

Perioral dermatitt er en hudsykdom og skal behandles i samråd med lege.  Når utbruddet er rolig vil likevel mange vite om det er noe de kan bruke på huden. Det er da viktig å unngå å trigge nye utbrudd. Disse produktene har jeg god erfaring med:

Elixir Sulfactil:

Dette er en behandlende krem basert på 10% svovel. En krem som egner seg for deg som sliter med rødhet i huden. Motvirker og demper bakteriedannelse. Virker godt på kviser, andre typer utslett, flassing rundt nesepartiet. Behandlende krem til rødhet, urenheter og rosacea. Niactil 4% anbefales å bruke sammen med svovel-produktet for ekstra fuktighet. Sulfactil brukes i samråd med hudterapeut, ofte 2-3 ganger i uken. Elixir har også Sulfactil rens.

 

 

Dr. SchrammekProbioSense 

Helt i tråd med Dr.med. Christine Schrammeks holistiske behandlingsfilosofi utviklet hun ProbioSense. Allergi spesialisten viser igjen viktigheten av å ikke endre hudens naturlige pH-verdi, men i stedet opprettholde hudens viktige normalflora. På lik linje som den populære Green Peel behandlingen fornyer og forsterker hudbarrieren uten å endre hudens mikrobielle miljø. I tillegg til pro-og prebiotiske virkestoffer, inneholder ProbioSense naturlige ingredienser som demper rødhet, irritasjon og betennelse. Hudens fuktighetsbalanse og sårheling fremmes, kapillærene styrkes og cellefornyelsen stimuleres. Jeg brukte denne etter laserbehandling, og den sørget for rask tilheling og sunn hudhelse. Et deilig produkt å påføre, og huden elsket den!

 

 

Dr Dennis Gross Clarifying Colloidal Sulphur Mask

En dyptvirkende rensende ansiktsmaske som forebygger acne og sorte prikker samtidig som den regulerer hudens talgproduksjon og har en poresammentrekkende effekt. Masken gir også en lett eksfolierende effekt og etterlater huden med en klar og jevn glød. Masken inneholder bl.a. Farnesol som virker bakteriehemmende, Bisabolol fra Camille som roer ned irritasjoner og Retinol som har hudutjevnende egenskaper. Påfør masken i et passe tynt lag og la den virke i 15 minutter. Man kan også velge å massere masken inn i huden som en krem og sove med den om natten.

 

Čuvget Instant Vitamin Ampoules

Čuvget Instant Vitamin Ampoules er en kraftig cocktail, som vil redusere for tidlig aldringstegn og etterlate huden din glatt og strålende. Hver ampull inneholder en maksimal konsentrasjon av det patentsøkte Arctic Čaga ™ -ekstraktet i kombinasjon med et potent vitaminkompleks som umiddelbart begynner å stimulere cellene til å reparere og forynge seg. Disse ampullene jobber med å styrke hudens immunforsvar slik at hudcellene gjør den jobben de egentlig skal gjøre i huden.

 

 

Bruk alltid solbeskyttelse siden UV stråler kan fremprovosere det!

 

 

 

 

Bildene er levert av leverandørene/tatt av meg.

Inneholder ubetalt produktplassering

Related posts
in Hudpleie
Hvorfor er Ferulic Acid så populær ingrediens?
18. mars 2024
in Hudpleie
5 tips til tørr hud
24. februar 2021
in Kropp, Produktspons
Tørr hud på kroppen? Er du klar over at huden blir mer tørr med alderen?
8. februar 2021

2 comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Close