Jeg har stort sett høyt tempo i hverdagen, innimellom kanskje litt vel høyt? Men jeg prøver så godt jeg kan å finne lommer hvor jeg kan roe ned, for jeg vet at for mye stress ikke er godt for kroppen. Jeg også merker veldig godt på huden om jeg stresser for mye.

 

Hva gjør stress med huden?

Kronisk stress fører til redusert blodsirkulasjon i hele kroppen fordi blodårene trekker seg sammen. Blodtrykket blir høyere, hjerterytmen forstyrres og deretter svekkes blodsirkulasjonen i hele kroppen. Når blodstrømmen svekkes, påvirkes også utskillelsen av avfallsstoffer og tilførselen av næring til hud og indre organer. Huden vil få et matt, gråaktig utseende, hudaldringen går raskere og linjer kommer også raskere.

Stress og acne

Stress øker produksjonen av Cortisol som igjen øker produksjonen av talg i huden. Samtidig svekker stress hudens immunforsvar og dette fører til at huden selv ikke bekjemper bakterier like godt, slik at inflammasjonen ofte blir verre enn normalt.  De fleste som sliter med acne merker forverring når de stresser.

Stress og eksem

Eksem er en reaksjon på hud som trigges bl.a. av stress. Tørrlagt eksem irriteres av en varm, irritert hud. Og på samme måte som ved acne skaper opphopningen av bakterier på huden og redusert barrierefunksjon og dermed kløe, irritasjon og svie i de typiske eksemområdene.

Stress og rosacea

Rosaceahud er høysensitiv grunnet sin svekkede barrierefunksjon, og reagerer på det meste. Barrieren skal normalt beskytte huden, når den ikke fungerer skal det ikke mye til for å skape ubalanse i huden. Klienter med Rosacea merker selv hvordan stress gir sviende rødhet og noe som minner om små kviser (skal ikke behandles som acne!) Vi bruker noe vi kaller «mindre-regelen» når vi behandler Rosacea. Mindre stress, mindre varme, mindre friksjon, mindre produkter osv. Rødvin og krydder gjør ofte denne huden varm og irritert og det samme gjør stress.

Stress og neurodermatitis

Dette er en uforklarlig kløende følelse på noen områder, som utvikler seg til tykk skjellaktig hud grunnet gjentatt kløing. Årsaken til denne tilstanden er ukjent, men den største triggeren er stress. Det kan være svært vanskelig å stoppe denne kløingen uten hjelp fra både hudlege og psykolog, men å unngå stress roer symptomene.

 

På Thief SPA slapper jeg alltid godt av! 🧖‍♀️ Bildet er tatt av Eva Rose

 

En liten gladsak fra meg…

Nyere forskning viser at stress faktisk også kan være positivt: Selv om stress som regel blir forbundet med den daglige tidsklemmen, er stress også den usynlige kraften som får oss til å våge, elske, redde liv, tøye grenser og føle tilfredshet.  Stress, med måte kan virke positivt ved  å gjøre oss mer oppmerksomme, målrettet og fokusert. Positivt stress kan rett og slett motivere og gi energi. Men husk at dette ikke er snakk om kronisk stress..