Når puberteten starter opplever de fleste utbrudd av kviser i forskjellig grad.  Som om ikke de hormonelle endringene er nok i seg selv.. Jeg hadde mye kviser i den alderen. Jeg lot meg lure av alle kjerringråd og smarte tips for å fa raskt bukt med huden min. Ingen av de virket. Derfor vil jeg så gjerne dele noen helt enkle tips til deg som er tenåring eller foreldre til en tenåring som sliter med huden sin.

 

Hvorfor får tenåringer kviser?

De fleste tenåringer opplever en form for akne. Dette starter ofte i 10 til 13 års alderen, men kan også starte senere. Hva skyldes dette?

 • Økning i hormonnivået i puberteten er ansvarlig for aknetilstander i denne alderen.
 • Hormonelle endringer grunnet stress kan også oppstå fra tid til annen. Før en eksamen kan for eksempel tilstanden forverres.
 • Tenåringer som er under mye stress plukker ofte på huden sin. Det kan være en nervøs vane og det kan føre
  til mer infeksjoner og i verste fall etterlate arr.
 • Tenåringer holder ofte hodet i hendene mens de sitter på skolebenken. Trykket og okklusjonen kan forårsake inflammerte kviser.
 • Irritasjon kan også skapes av caps, stropper i klær eller bruk av syntetiske klær. Irritasjon fører til kviser.
 • P-piller stimulerer mer androgen (mannlige hormoner) produksjon og kan forverre aknetilstanden hos enkelte kvinner.
 • Tenåringer er mer eksponert for miljømessige faktorer som sol, som også kan forværre kvisetilstanden.

Vanlige feil som gjøres med tenåringskviser:

 • Forsøk på å tørke ut huden vil gi motsatt effekt. Når huden blir tørr sendes signaler til underhuden om at den skal smøre bedre – den produserer dermed mer talg og du får flere kviser.
 • Hyppig bytte av produkter fordi de ikke virker. Huden bruker 21 dager på å fornye seg, det vil si at du aldri får et resultat før tidligst etter at disse dagene har gått. Du bør gi dine nye produkter minst 30 dager til å gi en begynnende effekt, før du kaster de. Hvis du hele tiden introdusere nye produkter for huden din vil den bli irritert og dermed produsere mer talg og døde hudceller som beskyttelse. Talg og døde hudceller er innholdet i en kvise.
 • Ikke bruk den din venn anbefaler. Det er ikke sikkert dette passer din hud like godt. Få veiledning av en hudterapeut som kan følge deg opp. De har også bred erfaring i hva som virker og kan henvise videre til en hudlege ved behov.

 

 

Hvordan behandle tenåringskviser?

Husk at høy talgproduksjon vil gi deg mindre linjer når du blir voksen. Husk også at akne er helt vanlig i tenårene! Hvis dette plager deg veldig er det helt ok å forsøke å få det under kontroll. Du tenker kanskje at det er både dyrt og omfattende å behandle kvisene? Det finnes produkter med aktive ingredienser som ikke tømmer lommeboken. Du finner ikke nødvendigvis de dyreste, mest høyteknologiske ingrediensene i denne prisklassen, men det viktige er at du bruker produkter som inneholder ingredienser som vil hjelpe denne huden. Unngå produkter som inneholder irriterende ingredienser, som ikke har noe på huden å gjøre.
Den daglig hudpleierutinen bør se slik ut:
Morgen: Rens med en mild og effektiv rens + et behandlende produkt som regulerer talgproduksjonen i form av et serum eller pads + dagkrem med mye fuktighet og lite fettstoffer
Kveld: Rens (gjerne dobbelt om du bruker sminke) + et behandlende produkt som regulerer talgproduksjonen i form av et serum eller pads + dagkrem med mye fuktighet og lite fettstoffer (kan byttes ut med et mer rensende eller behandlende produkt)
Ukentlig: bruk en peeling som passer din hud 1-2 ganger i uken (aldri mer!)

Se etter disse ingrediensene i hudpleieproduktene:

Stikkordene til ungdomshud med akne er fuktighet, betennelsesdempende-, beroligende-, talgregulerende- og antibakterielle ingredienser. Se etter

 • Salisylsyre
 • Tea Tree
 • Sinkoksid
 • Svovel

 

 

Disse produktene anbefaler jeg til ungdomshud:

 

Cleanformance fra Babor er en vegansk og prisvennlig hudpleieserie som balanserer all hud med blant annet pro- og prebiotika.

 

Denne rensen fra Dr. Dennis Gross er et av produktene fra denne serien som virker minskende på porer og regulerer talgproduksjonen.

 

PharmaSkincare er en medisinsk serie som bruker reseptbelagte produkter til alvorlig grad av akne, mens mildere form for akne tilbys snillere men likevel veldig effektive produkter.

 

Dagkrem med mattende effekt forebygger blankheten mange opplever i løpet av dagen. Den vil også redusere talgproduksjonen.

 

Deilig fuktighet fra PCA Skin og Dermalogica. Min eldste datter får kviser om hun blir for tørr og elsker disse produktene! Både Dermalogica og PCA Skin har gode produkter til ungdomshud.

 

Dermalogica Clear Start er en veldig prisgunstig serie til ung hud. Denne masken digger mine jenter! Produktene fra denne linjen inneholder aktive virksomme ingredienser og utelater ingredienser huden ikke liker.

 

PCA Skin har aktivt behandlende masker som kan brukes hjemme etter avtale med hudterapeut. Disse maskene er aktive og effektive.

 

 

 

 

 

Produktene er sponset som arbeidsverktøy til tidligere innlegg.