Jeg har er nok ganske bevisst på signaler fra kroppen og har merket at overgangsalderen sakte men sikkert sniker seg i min retning. Jeg nærmer meg 50 år og har vært tidlig ute med alle hormonelle endringer, så jeg har lest meg opp og er klar til angrep.. Hormonene våre styrer alt som skjer i kroppen. Jeg leste om dette for 30 år siden og har siden det vært «besatt». Jeg har enorm respekt for hormonelle preparater og hormonsystemet generelt. Det er nesten helt umulig forklare hvordan overgangsalder påvirker huden enkelt, men jeg gjør et forsøk.  

Hva er overgangsalder?

Symptomene ved overgangsalder (klimakteriet) kan oppstå lenge før menstruasjonene opphører (menopausen), faktisk så mye som ti år før. Forandringene inntrer ofte i 40-årene. Når du nærmer deg menopausen produserer eggstokkene mindre østrogen og progesteron. Menstruasjonene blir ofte mer uregelmessige disse årene. Når eggstokkene frigjør så lite østrogen og progesteron at menstruasjonsblødningene stopper opp helt, har du nådd menopausen.
 
 

 

Hvordan påvirker østrogenet huden?

Kvinnelige kjønnshormoner, østrogen, består av en gruppe ulike hormoner, slik også de androgene hormonene gjør. Disse hormonene øker mengden grunnsubstans (glykosaminoglykaner) i huden, og gir den fylde, fuktighet og gjør den myk. De kan også bidra til økt kollagenproduksjon. Dessverre merker vi dette ofte først i overgangsalderen da vi får et kraftig fall i østrogennivået, og huden mister sin fylde og spenst. De kvinnelige kjønnshormonene øker også sirkulasjonen i huden.  

Hva skjer med huden i overgangsalderen?

 • Dropp i østrogenet fører redusert produksjon av collagen, elastin og hyaluronsyre – dette betyr at huden faller litt sammen.
 • En tørrere hud blir mindre motstandsdyktig og du får høyere tap av fuktighet.
 • Huden blir tynnere fordi dette droppet skjer underhuden. Tykkelsen faller med hele 80% fra den er på sitt tykkeste i 20-årene til huden er på sitt tynneste.
 • Hudens groevne reduseres. Når man er ung bruker huden tre dager på å gro et sår, dette reduseres etterhvert til sju.
 • Huden holder lengre på døde hudceller slik at den både oppfattes grovere, tørrere og mer gusten.
 • Cellefornyelsen går mye saktere, og derfor tar det lengre tid for huden å reparere skader fra ytre påvirkninger.
 • Huden blir mer sensitiv og skjør på grunn av alle de overnevnte faktorene, den tåler rett og slett mindre irritasjon.
 • Pigmentcellene påvirkes i større grad og du får områder med både lysere hud og mer flekker.
 • Grunnet mindre underhudsfett blir du mer utsatt for blåmerker ved støt mot huden.
 • Mindre østrogen gir redusert sirkulasjon i huden. Dette kan resultere i linjer, grov hud, småkviser og en gusten overflate.

Opplever du «røykelinjer» ut fra munnen, selv om du ikke røyker? Det kan være et tegn på østrogenfall og dermed dårlig sirkualsjon i dette området.

 

 

Hvordan kan vi forebygge hudaldring som følge av mindre østrogen?

Som nevnt merker vi ofte ikke at denne prosessen er i gang før vi mister mensen og da har allerede østrogernfallet påvirket kroppen og huden vår i mange år. Husk at alle hudpleiesynder kommer enda mer til syne når østrogenet faller, i form av for eksempel sprengte blodkar, grovere hud, rynker, tørre linjer, grov hud og store porer. Jeg vil råde deg til  forebyggende hudpleierutine fra du fyller 40. Det trenger ikke bety store endringer i din eksisterende hudpleierutine:
 • Rens huden morgen og kveld, selv om du ikke bruker sminke. Forurensing, smuss, avfallstoffer fra huden og rester av hudkrem hindrer ingrediensene i kremen din å trekke inn i huden.
 • Peel huden ukentlig! Døde hudceller hindrer også produktene dine i å gjøre jobben sin! Peeling setter også i gang sirkulasjonen i huden slik at cellene jobber bedre.
 • Bruk vitamin C og andre sterke antioksidanter daglig. Disse beskytter huden mot frie radikaler som bryter ned hudcellene dine. Frie radikaler kommer for eksempel fra forurensing, solstråler, stress og stråling fra lysrør/PC og mobil.
 • Bruk gjerne vitamin A i en eller annen form i nattkremen din. Vitamin A er helt essensielt for at cellene dine skal fungere. Alle bør bruke en mild form for vitamin A etter fylte 30 år.
 • Tilfør fuktighet gjennom kremer og serum, kanskje også en maske? Fuktighet er essensielle for alle hudtyper! Se etter hyaluronsyre i dine produkter.
 • Peptider virker reparerende og oppstrammende dypt i huden.
 • SPF hver dag for å unngå at solen gjør ytterligere skade på huden.
Husk at perioder med lavt østrogennivå er ikke kun knyttet til overgangsalder, dette kan vi oppleve andre ganger ila livet også. Som for eksempel etter svangerskap, traumer eller generell tøff periode i livet.
 
 
 

Thalgo Exception Marine – med ingredienser fra havet.

Visste du at stamceller fra planter gjenoppbygger seg selv når de blir skadet? Dette er en perfekt og endeløs reproduksjon for konstant effektivitet som vi gjerne benytter i hudpleien. Thalgo benytter ingredienser fra havet som er særdeles overlevelsesdyktige og disse viser seg å ha like god effekt på huden vår.  Produktene øker hudens volum, gjør den mindre sensitiv, mindre gusten og linjene. Thalgo bruker disse ingrediensene i sin nye linje til hormonell hud:

 • Natural Algae HormonesThalgo bruker et patent fra 2013 som er en kombinasjon av Ascophyllum nodosum og Halopteris scoparia. Disse er rike på phytohormoner (plantehormoner) som øker den cellulære oksygentilførselen og tilfører energi som er avgjørende for mobiliteten, og fibroblastcellenes evne til å trekke seg sammen.
 • Egyptian Fig Tree ExtractØker den kontraktile kraften til fibroblastene (evne til å jobbe sammen).
 • Native Edelweiss CellsDisse beskytter fibroblastcellene mot frie radikaler. Samtidig revitaliseres fibroblastcellene for å øke deres kontraktile kraft (evne til å jobbe sammen).  

 

 

Beauty Expert med gull – med plantehormoner og dronelevering

Beauty Expert bruker 24 karat gull i linjen som er laget til voksen hud som ønsker en glødgivende- og sirkulasjonsøkende effekt. I tillegg erstatter plantehormoner hormoner i huden som reduseres under overgangsalderen. Dermed bedres elastisiteten. Produktene bruker også den unike «cosmetic drone»-teknologien som leveringssystem. Det innebærer at ingrediensene blir fraktet nøyaktig dit de skal i huden.

Selv om produktene er laget til en voksen hud som mangler spenst og glød passer de også yngre hud som har vært utsatt for «traume», som en spesielt stressende periode, sykdom eller annet som gjør at huden trenger litt ekstra hjelp. Produktene er supre til alle aldre som en «askepott»-behandling.

 

 

Hormeta Horme Gold – sporstoffer regulerer huden

Horme Gold er en serie med hudpleieprodukter for moden/ekstra tørr hud som omprogrammerer huden til den fysiologiske formen og funksjonen den hadde da den var ung. Ved hjelp av ioniserte sporstoffer øker hudens eget immunforsvar, samt evnen til heling og reparasjon. Hormeta har effekt på aldersrelaterte og hormonelle hudproblemer, i tillegg til de som er forårsaket av ytre påvirkning. gjenoppretter fuktighetsbalansen i huden, beskytter mot ytre stress faktorer og reduserer dype rynker, slik at huden fremstår ungdommelig, glatt og fyldig igjen. Ekte gullstøv gir en luksuriøs finish, og gjør huden strålende vakker.

 

 

Korres White Pine Collection – unik ingrediens fra Hellas

Denne linjen er utviklet for hud som tydelig bærer preg av overgangsalder, og lover en hud som ser og føles lik som huden var før overgangsalder. Den kraftige ingrediensen Greek White Pine vokser på de høyeste toppene av det kjente fjellet Pindus, og er KORRES sin siste oppdagelse. Under studier av denne unike ingrediensen oppdaget de at den er spesielt bra for å redusere tegn til aldring. Denne naturlige peptidblandingen er en aktiv behandling rettet mot aldring etter overgangsalderen og kan hjelpe huden tilbake til dens opprinnelige form før overgangsalderen. Denne blandingen gir en målrettet behandling, samtidig som den gir intens næring og reduserer tegn til aldring som dype rynker. White Pine er den kraftigste og mest naturlige løsningen for hud som ikke har noe alder, selv etter overgangsalder  

 

 

 

Inneholder produktplassering.