Vi er sukker avhengige. Verdens Helse Organisjon anbefaler et inntak på 25 g tilsatt sukker per dag, men de fleste voksne spiser nesten 4 x dette i løpet av en dag. Vi er vel klar over hvordan sukker påvirker kroppen vår? Men hva gjør det egentlig med huden?

 

 

Dette gjør sukker med huden:

 1. Du spiser noe søtt.
 2. Sukkeret tas opp i tynntarmen, hvilket går raskt siden karbohydrater tas lett opp og ikke gir tarmen noe å jobbe med.
 3. Som en reaksjon på at sukker pumpes ut i blodet stiger blodsukkeret raskt!
 4. Høyt blodsukker setter fart på produksjon av insulin som forsøker å frakte sukkeret ut av blodet igjen. Den store mengden insulin i blodet utløser inflammasjon som kort fortalt skader kollagenet og elastinet i huden (det som gir huden spenst og elastisitet)
 5. Høyt blodsukker over lang tid fører sukkeret ut i huden hvor det binder seg direkte til proteinene kollagen og elastin, som omdannes til AGE- produkter (Advanced glycation end products) – ødelagte hudproteiner som gjør huden tynnere, slappere og mer rynkete.

Jo mer sukker du spiser, jo større mengde AGE bygges opp i huden. Når kollagenet og andre viktige proteiner smelter sammen med sukkermolekylet, blir de svake og usmidige, og kan ikke lenger gjøre jobben sin. Dette viser seg på huden i form av rynker, slapphet, gustenhet. På kroppen kan du oppleve cellulitter. Hudcellenes aktivitet avtar med alderen. En ung hud har bedre ressurser for å unngå skader og produserer samtidig mer kollagen, mens en eldre hud (fra 25-årsalderen avtar cellefornyelsen) har vanskeligere for å tilbakestille seg i glykasjonsprosessen.

 

I området mellom brynene ser du ofte kviser hvis sukkerinntaket er høyt.

 

Hva bør kosten inneholde for å bevare spensten i huden?

 1. Svært begrenset mengde raske karbohydrater.
 2. Fisk som laks, makrell, kveite og sild gir deg omega-3 som virker antiinflammatorisk.
 3. Urter og bær (grønn te og rød rooibos) beskytter hudens proteiner.
 4. Kostfiber gir stabil energi og dermed et stabilt blodsukker, slik at du unngår kraftige insulinsvingninger.
 5. Krom stabiliserer blodsukkeret.

 

 

Hvordan virker en sukker-detox?:

Skal du i et selskap til helgen og lurer på hvordan du skal få huden fresh på så kort tid? Det finnes selvfølgelig makeup som gir deg glød. En rekke hudpleieprodukter hjelpe deg også godt på vei da en sunn hud alltid gir deg  den aller beste gløden.  Men vet du hva som er såre enkelt og utrolig effektivt? I lang tid har vi hørt kjendiser fortelle at deres  tidløse glød skyldes en sunn livsstil, som bl.a. inneholder en jevnlig sukkerdetox: En slik detox, selv en som bare varer i  3 dager,  fjerner giftstoffer og omstiller smaksløkene. Samtidig vil du gløde på en helt ny måte!  Og du trenger kun tre dager! Hvis du da ikke blir så fasinert at du fortsetter å leve på en diett med lavt sukkerinnhold? Slik foregår en sukker-detox:

 • I tre dager er alt sukker, inkludert honning, lønnesirup , syltetøy og selv frukt fjernet fra kostholdet slik at kroppen din ikke vil fortsette å kreve søte ting. Etter detox er over, kan du begynne å sakte introdusere frukt og annet naturlige sukker til måltidene.
 • Før du starter, gå på dagligvareshopping. Fyll opp med næringsrik mat: linser: brun ris, kylling, avokado, bønner, quinoa, nøtter og egg.
 • Forbered store porsjoner av at alt så det er letter å sette sammen raske måltider under detoxen. Drikk koffein-fri te og vann for å prøve å dempe sukkersuget.

En kort detox kan re-boost systemet, men husk at det er bedre å leve et balansert liv, enn å frata seg selv mulighet til en godbit innimellom. Bruk dette som en detox, før du fortsetter med så lite sukker i maten som mulig. Da vil huden også holde seg klar og fin!

Jeg har testet og vet at det virker. Prøv da vel!