Jeg har slitt med pigmentflekkene mine siden 90-tallet. SOM jeg angrer på den overdrevne og uvettige solingen på den tiden… Heldigvis finnes det produkter og behandlinger som hjelper meg og flekkene er så og si usynlige nå. Men hvorfor bryr vi oss egentlig om disse flekkene? Vi er opptatt av at huden skal eldes så sakte som mulig, og vi vet at det ikke er linjene alene som får huden til å fremstå som eldre enn den er. Ujevn pigmentering og ujevn hudstruktur er det som kjennetegner en eldre hud, mens en ung hud har en jevn og fin overflate – og er gjerne blekere enn en eldre hud.  

 

 

Hvorfor får vi pigmentflekker?

Melanocyttene i huden produserer pigmentet melanin. Dette fargestoffet skal ideelt sett transporteres oppover i hudlagene og fordeles jevnt, for å danne beskyttelse mot UV-stråler. Brun hud er dermed hud som beskytter seg mot skade. Hyperpigmentering/pigmentflekker forårsakes av en overproduksjon av hudens pigment, melanin. Overproduksjonen skyldes flere faktorer, som soleksponering, genetikk, alder, hormonforandringer og hudskader eller inflammasjon.

 • Med alderen eller ved overdreven soling, kan produksjon og transport av melanin i huden bli endret, slik at flekker eller ujevnheter oppstår.
 • Hormonell ubalanse (som ved graviditet eller bruk av p-piller) er veldig ofte årsak til pigmentflekker. Hormoner kan overstimulere pigmentcellene/melanocyttene, slik at for mye pigment dannes. Man kan da oppleve større områder som pigmenteres mer enn vanlig, spesielt i pannen og rundt øynene. Det er dette som kalles melasma.
 • Ved arr i huden kan man også få unormal fordeling av pigment, som viser seg som flekker.

Husk! Pigmentflekker er ikke alltid selvforskyldt. De kan også dukke opp under svangerskap og sykdom.   

 

 

Hvordan bekjempe pigmentflekkene?

Løsningen ligger i å :

 • Dempe produksjonen av pigment
 • Lysne eksisterende flekker 
 • Forebygge nye ujevnheter i hudtonen

Solbeskyttelse forebygger nye pigmentflekker

Forebygging av pigmentflekker gjøres med solfaktor. Høy faktor året rundt, gjerne i kombinasjon med at du bruker en solhatt, gir den beste beskyttelsen. Det er lettere å forebygge disse uønskede flekkene, enn å behandle dem som allerede har dukket opp. Er du først disponert for pigmentflekker, må du være forsiktig med solen livet ut.

Bruker du høy SPF, men får likevel pigmentflekker?

Varmen trigger faktisk den samme prosessen i melanoscyttene som UV-strålene, slik at melaninproduksjonen økes. Varmen kan derfor alene være årsak til at dine pigmentflekker blir mer tydelige på sommeren.   

 

 

Hvordan dempe pigmentproduksjonen, og redusere flekkene som allerede har dukket opp?

Dette er komplisert og må gjøres i flere nivåer av prosessen som fører til at pigmenteringen blir ujevn. Noen ingredienser virker på overflaten, mens andre påvirker dypere hudlag og pigemtcellen. Her ser du noen eksempler på ingredienser som demper/bleker pigmentflekker:

 • Vitamin C (askorbinsyre). Vitamin C er den vanligste ingrediensen i lysnende produkter. Vitamin C (askorbinsyre) er lite stabilt, og bør enten stabiliseres eller oppbevares i pulverform.
 • Glykolsyre. Fjerner døde hudceller med pigmentopphopninger.
 • L-lactic Acid. En AHA-syre som mykgjør og glatter huden og styrker hudstrukturen. Virker naturlig lysnende.
 • Hvit morbærekstrakt: Demper pigmentproduksjonen ved å hemme tyrosinase, og virker lysnende.
 • Peonekstrakt: Rik på tanniner som lysner og jevner hudtonen.
 • Druekjerneekstrakt (Vitis Vinifera): Helende antioksidant som motvirker pigmenteringer.
 • Ynglesildreekstrakt (Saxifraga Sarmentosa). Hemmer tyrosinase, virker lysnende og jevner hudtonen.
 • Tetrasodium EDTA. Et bioteknologisk saltkompleks som binder kobber som stimulerer tyrosinase-enzymet.
 • Tamarix-ekstrakt. Ekstrakt fra salttreet, som hemmer tyrosinase.
 • Lakrisekstrakt. Hemmer tyrosinase og virker antiinflammatorisk.
 • Niacinamide. Bleker pigmentflekker, uten å irritere huden.
 • Hydroquinon. Skrives ut på resept fra lege. Dette er en blekende ingrediens, som kan ha reversibel effekt ved feil bruk (pigmentflekken kommer tilbake), og som ofte gjør huden meget sensitiv. Det er særdeles viktig å bruke denne ingrediensen under streng oppfølging.
 • Rumex Occidentalis Extract. Et naturlig, tyrosinasehemmende ekstrakt fra Western Dock-planten.
 • Arbutin. Et naturlig tyrosinasehemmende, plantebasert derivat av hydroquinone.
 • Azelaic Acid. En sammensetning av derivater fra korn og gjær, som hemmer bakterieveksten i folliklene og bidrar til å normalisere unormal cellevekst. En antioksidant som også har anti-inflammatoriske egenskaper.
 • Gurkemeierotekstrakt. Anti-inflammatorisk antioksidant med helende effekt på huden.
 • Rumex Occidentalis-ekstrakt. Naturlig tyrosinasebekjemper fra Western Dock-planten. Lysnende. 
 • Kojic Acid. Fra japansk sopp, som effektivt hemmer melaninsyntesen.
 • Celluloscrubâ. Gir skånsom mekanisk peeling, som fjerner døde hudceller på hudoverflaten. Øker effekten av aktive ingredienser. Kommer fra cellulose som er utvunnet fra tremasse. 100 % fornybar og nedbrytbar.
 • Jojoba Esters (Beads). Naturlig og mild fysisk peeling, som ikke stresser huden. Laget av naturlig voks, som er trygg for miljøet.

 

 

Bekjemping av pigmentflekker er en livsstil

Når du bestemmer deg for å redusere dine pigmentflekker, tar du et valg. Det er dermed noen få endringer i hudpleierutine, som må endres permanent. Spør deg selv om det er viktig for deg å være knallbrun et par uker på sommeren, eller om det er viktig at huden fremstår som sunn, og dermed yngre, resten av året.  

  NB! Hudbleking ved bruk av ingredienser som ikke er godkjent for kosmetikk, kan gi ujevnheter og forverre problemet. Feil bruk av legemidler kan også gjøre skade på huden. Det er viktig å finne en dyktig hudlege eller hudpleier når man skal få bukt med pigmentflekkene. Det er generelt bedre å bruke litt lengre tid på å oppnå resultater, enn å skynde seg og risikere å bruke produkter som kan gjøre vondt verre. Styr unna «vidunderkurer» som selges billig på nettet. Her kan man risikere å få produkter som ikke er trygge. Skader som kan oppstå, er sensitivisering av huden, forgiftning (dersom produktet inneholder kvikksølv), hvite flekker i huden og tynnere hud.  

 

 

 

Disse produktene har jeg hatt for erfaring med til mine pigmentflekker:

 

BABOR Age Spot duo Fullpakket med svært effektive og aktive ingredienser, som målrettet reduserer produksjonen av melanin og lipofuscin, som er ansvarlig for UV-indusert hyperpigmentering. Det gjør de ved å hemme synapsen (altså kontaktflaten mellom to nerver), det er de som lagrer de mørke pigmentene. Samtidig reduserer de pigmentcellenes produksjon, og slik lysner serumet gradvis huden. Dette takket være et effektivt eksopolysakkarid, som er blandet med aminosyrer. Og det er ikke alt: Serumet hemmer også prosessene som forårsaker hudirritasjoner, og dermed beskytter den også mot postinflammatorisk hyperpigmentering. I tillegg inneholder den vitamin E, som er en effektiv fri-radikalfanger. Produktet har en passe rik konsistens som passer alle hudtyper.

 

MELINE Denne serien behandler pigmentflekker på alle stadier. Det som er helt unikt for Meline er at de skiller mellom de ulike fototypene og behandler disse ulikt. Vi har fototype 1-3 CAUCASION og 4-6 ETHNIC. Det som skille de lyse og mørke fototypene er at melanocytten er større, har mer produksjon av pigment og større melanoseomer som forskyner hudcellene. Det mørke fototypene har også de dendrittiske armene lenger opp i epidermis, noe som gjør de mer senstive til traume og post inflammatoriske tilstander. Meline tar hensyn til alle stegene før, under og etter selve dannelsen av pigment i tillegg til å stabiliserer miljøet i hudvevet og da også bidra til en mer kontrollert pigmentering i tillegg til at vi tar hensyn til de ulike fototypene og hvordan de skal behandles optimalt.

 

Glo Skin Beauty – Brightening Disse produktene inneholder et vidt spekter av ingredienser som motvirker hyperpigmentering. Den spennende blanding av effektive ingredienser virker både peelende og lysnende i tillegg til å ha en anti-inflammatorisk og antioksidant effekt. Disse ingrediensene tar fatt i selve årsakene til problemet, og resultatet er en forfrisket og glansfull hud.

 

Caudalie Vinoperfect Radiance Serum Et kultprodukt i Caudalies sortiment! Et kraftfullt serum som inneholder høyt konsentrat av den patenterte ingrediensen Viniferine som effektivt bekjemper mørke flekker, acne arr og pigmentforandringer. Resultatet er en jevnere hudtone med lyster! Kr. 615

 

Dermalogica C-12 Pure Bright Serum er et silkeaktig serum som gir intensiv behandling til ujevn pigmentering. Gir huden en fin glød, ved hjelp av en eksklusiv blanding av peptider, aminosyrer og botaniske ekstrakter. C-12 Pure Bright Serum inneholder en høy konsentrasjon av det nye peptidet oligopeptid-51 som aktivt bekjemper dannelsen av pigmentering på cellenivå. Kr. 1059

 

ELIXIR ACTICLEAR EVENTONE SERUM Mange sliter med alderdomsflekker, ujevn hudfarge eller melasma etter graviditet og bruk av p-piller. Acticlear eventone serum gir en jevn fordeling av pigment (melanin) i huden. Kojic har en blekende effekt på mørke flekker (hyperpigmentering) og misfarging i huden. Serumet har en høy konsentrasjon av antioksidanter og beskytter mot frie radikaler og UV stråler. Kr. 1.069,00

 

Hormeta Brightening Glacial Mask er en fantastisk maske som lysner og jevner ut hudtonen, gir fuktighet og reduserer mørke flekker. Huden blir klarere og får en nydelig naturlig glød. Brightening Glacial Mask inneholder et synergisk Anti-Dark Spot kompleks som reduserer produksjonen av melanin og motvirker mørke flekker, 7 sveitsiske planter som er kjent for sine lysnende egenskaper, stabilisert vitamin C derivat som gjenopretter hudens naturlige glød og reduserer mørke flekker, fuktighetskompleks som gir langvarig hydrering i huden,, Orgasol Caresse som absorberer overflødig talg og reduserer blanke områder og Hormetas enestående blanding av sporstoffer. Et must til alle som vil holde pigmentflekkene på et lavt nivå!