Du har sikkert hørt at du ikke skal bruke parfyme på huden din i solen? Hvorfor er dette så viktig?

 

 

Hvorfor bør vi ikke bruke parfyme i solen?

  • Parfyme på hud som eksponeres for sol er ikke særlig smart da parfymestoffene øker hudens sensitivitet ovenfor solstrålene slik at man kan få brune pigmentflekker eller forbrenninger.
  • Planteessenser kan også være solsensitiviserende på samme måte som syntetiske duftstoffer. Aromatiske planteessenser fra musk, sandeltre, rosmarin, lavendel og bergamot, som ofte brukes som dufter, gjør huden mer følsom for sol. Lime kan også virke solsensitiviserende.

 

Hvordan ser en parfymereaksjon ut på huden?

Dersom man skulle reagere allergisk på kombinasjonen av parfymestoffer og UV-stråler vil huden først bli rød og hoven. Man kan se vabler som ved elveblest. Over tid vil dette kunne medføre hyperkeratinisering (tykkere lag døde hudceller på hudoverflaten) og en lokal økning i antall melanocytter (hudceller som produserer pigment). Begge disse faktorene vil kunne medføre mørke pigmentflekker.

 

 

Hva gjør du da med sommerduftene som slippes hvert år?

Jeg bruker kun parfyme på kveldstid hele sommeren, eller på klærne i stedet for på huden.  Husk at det også finnes parfymestoffer (fragrance) i hudpleieprodukter og makeup, så er du ekstra sensitiv bør du sjekke alt du påfører huden, i ansikt og på kropp!