Jeg får stadig spørsmål om alternative produkter med SPF beskytter like godt som solkrem. Som for eksempel dagkrem med SPF, eller oljebaserte solprodukter som det selges stadig flere av.  Det har vært sagt at dagkrem med SPF ikke beskytter like godt som solkrem. Og sololjer ble jo tidligere brukt til ren «grilling» for å oppnå raskt  brunfarge, altså ikke i tråd med hva jeg anbefaler.  Hvordan velger du egentlig SPF?

 

 

3 fakta om sol og SPF:

  1. SPF står for Sun Protective Factor. Det er et graderingssystem som brukes til å evaluere hvor mye UVB  en bestemt solkrem vil blokkere, når den påføres og brukes på riktig måte. 
  2. UVA-stråler er ansvarlige for farge og hudaldring.
  3. UVB er strålene forårsaker en umiddelbar farge, som du kan se allerede under solingen. Det er disse strålene som gjør deg solbrent.

Sunn brunfarge finnes ikke!

Brunfargen oppstår som et ledd i hudens måte å beskytte vårt DNA. Brunfarge er altså  hudens forsøk på å beskytte seg mot skade, ikke et tegn på sunnhet. Derfor bruker vi SPF.

 

 

Dagkrem med SPF kontra Solkrem med SPF:

Det sies at dagkrem med SPF ikke er nok på stranden, at du bør bytte til en solkrem. Gjerne med helt samme faktor. Dette stemmer ikke. SPF er SPF uansett hvilket produkt det er tilsatt. SPF 30 er SPF 30 uavhengig av om det er snakk om dagkrem, solkrem eller sololje. Hvorfor anbefaler jeg da solkrem i stedet for dagkrem med SPF på stranden? Jo, det gjør jeg fordi en god solkrem ofte inneholder andre ingredienser som er spesielt nyttig i sterk sol. Som antioksidanter, som styrker hudens eget immunforsvar. Og ingredienser som tilfører ekstra fuktighet, virker kjølende og beroligende slik at huden ikke så lett irriteres i solen. I dagkremen min kan jeg fokusere på ingredienser som forebygger og reparerer hudaldring og pigmentflekker sammen med SPF. På denne måten velger jeg det huden min trenger, når den trenger det.

 

 

Sololje kontra solkrem

Jeg vil under ingen omstendigheter anbefale noen å bruke såkalte «tanning oils». Men oljene som er tilsatt SPF er noe annet. Solprodukter går gjennom strenge kontroller for å sikre at de holder det de lover. Disse testene er ikke opptatt av annet enn at produktet beskytter mot solen, og at SPF 15 er SPF 15, uansett om solbeskyttelsen kommer i en olje, en krem eller i en lotion. Hvilket produkt du velger bør heller altså avhenge av hvilke øvrige ingredienser produktet inneholder, og hvilken konsistens du ønsker på din solkrem.  Det er altså fullstendig trygt å bruke et solprodukt i oljeform fra et anerkjent merke, så lenge produktet inneholder en SPF som passer din hud.