Sandalsesongen nærmer seg og jeg vil oppfordret ALLE til å bestille en time hos fotterapeut/fotpleier før de blotter nakne føtter i åpne sko. Hver sommer ser jeg føtter i sandaler som har fått lite omtanke. At de kanskje ikke ser så pene ut er helt ubetydelig i forhold til hvilke plager føtter som ikke blir tatt vare på kan gi deg etterhvert. Det har jeg selv erfart. Det er så lite som skal til. Jeg har spurt min fotterapeut, Beate Neumann som driver Sandvika Hud- og Kroppssenter, om hennes generelle fotpleieråd:

 

 

Hva kan du forvente av en time hos fotterapeut:

  • Vil avdekke eventuelle problemer som kan gi smerter senere, du kan få bukt med disse på et tidlig stadie.
  • Neglene klippes riktig, files og kan til og med få et lag neglelakk i en lekker farge.
  • Neglebånd stelles slik at du ikke får problemer med disse når du begynner med sandaler.
  • Har vinteren gitt deg antydning til fot- eller neglesopp kan du behandle dette på et tidlig stadie og unngå videre problemer.
  • Sist men ikke minst: dine føtter blir lekre og delikate å vise frem i sandaler!

 

 

Hvilke problemer ser du mest av?

Beate forteller at tørr, hard og sprukken hud er veldig vanlig. Også tykke inngrodde negler. Torner, sopp, vorter og feilstillinger i tær og føtter av forskjellig slag. Fotpleierne ser ofte slitne føtter med hard hud, negler som må klippes riktig og torner.

Er nordmenn generelt gode eller dårlige til å ta vare på sine føtter?

Trenden er at folk bryr seg generelt mer om føttene sine i dag enn før. Fokus på føtter har nok blitt større med årene og vi ser at også menn stadig oftere finner veien til fotklinikkene. En av årsakene kan være at folk generelt har bedre råd og prioriteter seg selv på en annen måte nå enn før. Fokus på hva som er en riktig eller feil sko er også mye større nå. Det gjør at mange oppsøker oss for å få gode råd om hva de skal bruke på jobb f.eks. Autoriserte fotterapeuter hjelper deg med skovalg og kan tilpasse såler og støtte til fot og tær. For mange er denne avlastingen viktig for god fothelse.

 

 

Hvor ofte bør man selv bruke fotfil?

Fotfil skal kun brukes når det er nødvendig, mener Beate. Når huden er blitt tykk og hard og eventuelt sprukken f.eks. rundt hælene, på enkelte tær el. Men man skal alltid huske at hard hud har en årsak. Det kan komme av trykk fra skoen, en hudsykdom, overvekt osv. Er problemet tilbakevendende og plagsomt bør man oppsøke profesjonell hjelp hos autorisert fotterapeut.

Hvordan skal neglene klippes?

Beate forteller at det er veldig individuelt fra person til person hvordan man anatomisk er skapt. Men generelt kan man si at man følger tåens form og runder forsiktig hjørnene for at de ikke skal irritere nabotærne. Samtidig skal det ikke klippes for langt ned da det kan føre til inngrodde negler. Har man vanskelige negler og f.eks. diabetes er det svært viktig å få profesjonell hjelp for å unngå sår og betennelse.

Skal man fjerne neglebånd eller bare dytte på det?

Det kommer an på hvor høyt opp på neglen det har vokst. Er det høyt opp kan man forsiktig slipe bort det meste, men det skal alltid være litt igjen. Har man bare litt neglebånd kan man forsiktig dytte det litt tilbake når det er oppbløtt og mykt, forteller Beate.

 

 

Hva bør vi se etter i en fotkrem?

Generelt bør man smøre seg med en krem som er beregnet på føtter og ikke til kroppen. Dette fordi føttene har 5 hudlag mens kroppen har 4. Dette gjør at føttene trenger ekstra pleiemidler i kremene. Ellers er det veldig forskjellig hva folk trenger, avhengig av om man har tørr, svett hud eller plages med fotlukt eller varme føtter. Om man oppholder seg i kalde eller varme omgivelser osv. Dette bekreftes av Torhild Hafnor fra Gehwol Norge, som tilbyr en rekke forskjellige produkter til føtter.

 

Min rykende ferske favorittfotkrem: den perfekte pleie til føtter og legger som fortjener det aller beste. Kremen kommer i en lekker krukke, har en fantastisk konsistens og en nydelig duft. Proppfull av antioksidanter og pleie. Denne bruker jeg på føttene og gjerne på leggene når de er tørre også.

 

Book time og kos deg! Fotpleie er noe av det beste jeg vet om! I tillegg kan du trygt bruke sandaler hele sommeren, med velpleide føtter!

 

 

 

 

Produktene i innlegget er sponset, men alt jeg skriver er min ærlige vurdering.