Det er mye snakk om overbehandling av huden for tiden. Og dette er jo ikke et nytt fenomen. Jeg tror ikke det er slik at vi alle sitter hjemme og overbehandler huden vår selv om vi har litt ekstra tid. Eller gjør vi det? Jeg formidler alltid at alt skal gjøres «med måte». Det tror jeg faktisk også de fleste av oss gjør.

  • Noen benytter Corona tiden til en kraftig hjemmebehandling, som de aldri ville ha tid til ellers pga nedetiden. Disse veiledes av klinikken de kjøper produktene av og er i trygge hender.
  • Andre setter kanskje i gang en daglig hudpleierutine for første gang? Heia dere!!
  • Noen, som meg, bruker masker litt vel mye. Men masker behandler kun overhuden og det skal mye til å gjøre feil her.

 

Jeg føler meg sikker på at overbehandling kun er aktuelt for et fåtall og at dere andre gjør alt helt rett. Noen få vil alltid overdrive, mens de fleste gjerne kan være enda litt flinkere.  Derfor gjentar jeg hvor ofte du egentlig skal bruke de forskjellige produktene:

Rens – morgen og kveld

Rens huden morgen og kveld. Rensen fjerner sminke, avfalsstoffer , forurensing, overskuddstalg og alt du ikke vil ha på hudoverflaten. Blir dette liggende vil det irritere huden og dette kan resultere i alt fra sensitivisering av huden til akne. Dine hudpleieprodukter er avhengig av renserutinen for å få maks effekt. Noen renseprodukter skal etterfølges av toner. Trenger du hjelp til å velge renseprodukt? Les her: Renseprodukt

Serum, konsentrat, ampulle – morgen og kveld eller som kur

Disse produktene er aktive og småmolekylære. De skal virker på spesifike hudproblemer, de gir fuktighet, økt spenst, virker beroligende og gir huden glød. Disse produktene brukes under kremen din for å optimalisere hudpleierutinen og sørge for målrettet pleie av din hud. Disse produktene kan brukes som kur over en gitt periode eller til daglig bruk. De kan ikke brukes alene da de ikke beskytter huden din og du må derfor bruke de under en krem.

 

 

Dagkrem – hver dag

En dagkrem skal pleie huden din og viktigst av alt beskytte. Den skal beskytte mot forurensing, uttørking og solens stråler. Dagkrem kommer i mange varianter, du velger den som passer din hud best. Jeg anbefaler alltid SPF i dagkremen.

Nattkrem hver natt

Huden reparerer mens vi sover og vi kan dra nytte av dette ved å tilføre huden litt ekstra på natten. Bruker du en lett dagkrem kan du ofte bruke en tyngre nattkrem. SPF i dagkremen erstattes av aktive ingredienser i nattkremen, det betyr at den blir mer aktiv og kan hjelpe hudens regenerering bedre enn en dagkrem.

Øyekrem – morgen og kveld

En egen krem i dette området er viktig for å forebygge aldring og ivareta den tynne, sensitive huden rundt øynene. Det finnes øyekremer med SPF som egner seg godt på dagtid, da bør du ha en mer pleiende øyekrem på natten.

 

 

Peeling – 1-2 ganger pr uke

En peeling skal fjerne døde hudceller fra hudoverflaten. Ung og sunn hud sørger for dette selv, men de fleste må ha litt hjelp. En peeling vil gi jevnere hudoverflate, hindre tilstoppninger og fremme glød i huden. Videre hudpleie vil virke best om hudoverflaten ikke er dekket av døde hudceller. Med peeling er det dessverre også lett å overdrive. En nypeelet hud føles deilig og ren og du kan bli litt avhengig av denne følelsen. Som hovedregel er skånsom eksfoliering 1-2 ganger i uken nok. Det finnes imidlertid daglige eksfolianter som er milde nok til å bruke hver dag, akkurat som det finnes sterkere peilinger som bør brukes sjelden. Ikke overdriv med peeling! Gjør du det terapeuten råder deg til vil du oppleve en sunn og lekker hud, overdriver du stimuleres huden til økt talgproduksjon og økt produksjon av beskyttelse (døde hudceller) og i dette tilfellet vil huden fremstå som gusten og usunn.

Maske – 1-2 ganger pr uke

Masker er gøy! Og det finnes mange forskjellige. Masker jobber kun på det øverste hudlaget, med noen få unntak. Derfor bruker vi masker når vi ønsker en ekstra rens av hudoverflaten, litt ekstra glød eller hjelp til tørr hudoverflate. Masker skal som regel også brukes 1-3 ganger i uken, gjerne etter en peeling. Noen få masker skal brukes sjeldnere, disse maskene får du kun kjøpt i klinikk og derfor får du god veiledning ved bruk av slike masker. Utover dette gjør du lite skade på huden ved å bruke maske en gang eller to mer enn anbefalt, så lenge din hud ikke er sensitiv.

 

 

Holder du deg til denne enkle veiledningen hjemme trenger du ikke bekymre deg for at du overbehandler huden din.