Hyaluronsyre er en ingrediens de fleste har hørt om. En ingrediens vi vet er nyttig for alle hudtyper. Men vet du egentlig hva Hyluronsyre gjør i huden? Og at dette er en ingrediens alle bør bruke for å få mest mulig ut av sin skreddersydde hudpleierutine.

Hva er hyaluronsyre?

Hyaluronsyre (HA) er en ingrediens som finnes naturlig i kroppen, og som har en svært fuktbindende evne. Hyaluronsyre er ikke en syre, men en sukkerart. I kroppen binder HA vann og danner en gelelignende substans. Denne substansen fungerer som et smøremiddel og som et støtdempende fyllmateriale mellom de elastiske fibrene (collagen og elastin) i hud, ledd, lunger og muskler.

50% av kroppens totale mengde av hyaluronsyre finnes i huden, først og fremst i det dypeste laget. HA har som oppgave å opprettholde fuktbalansen i huden. En god fuktbalanse er vesentlig for å opprettholde hudens funksjoner. Mangel på HA fører til tørrhet, dårlig elastisitet og mer tydlige linjer.

 

 

Hvorfor hyaluronsyre i hudpleieprodukter?

Hyaluronsyre  brytes ned raskt av frie radikaler, UV-lys og oksiderende ingredienser. Det er derfor solskadet hud ofte blir slapp og rynkete. Hyaluronsyre produseres og brytes uavbrutt ned i kroppen. Dette skjer i et høyt tempo, og vi omsetter flere gram HA om dagen. Den totale mengden hyaluronsyre som kroppen produserer minsker i takt med aldringen.

Fuktmengden i huden er altså viktig for en optimal elastisiteten og for å opprettholde hudens struktur. Når vi blir eldre og kontinuerlig utsetter huden for UV-lys brytes hudens struktur ned, og kollagenet og elastinet forsvinner. Hyaluronsyren, som skal fylle mellomrommet mellom hudfibrene minsker, og for å gjøre huden fyldig igjen, trenger den mer hyaluronsyre.

 

 

Hyaluronsyre i flere former

HA har gjennom årene blitt nøye studert, dokumentert og sammenlignet med andre ingredienser, og blir sett på som en sikker og og stabil ingrediens å bruke i hudpleieprodukter. Hyaluronsyre finnes i flere former og den vanligste typen er en stor  molekylform, som er for stor til å penetrere hudbarrieren. Tilsatt i en krem blir den liggende på hudoverflaten der den danner en film som styrker huden og beskytter mot tap av fuktighet . Små-molekylær hyaluronsyre trekker ned i dybden mellom hudcellene og fukter og fyller ut. Denne gir en fin plumping-effekt når den fyller fuktlagre og søker for at huden jobber optimalt.

  • Stor-molekylær hyaluronsyre er en god ingrediens i leppeprodukter for å holde leppene fyldige og beskyttet.
  • Sensitiv og fuktfattig hud trenger stor-molekylær hyalyronsyre for å beholde fukten i huden og for å reparere en skadet hud.
  • En kombinasjon av de to er å foretrekke for å behandle en tørr hud.

Injeksjon av Hyaluronsyre

HA injeksjoner kan være en måte å midlertidig tilbakestille en tap av HA i huden, for den som søker en svært aktiv antiage-effekt. Effekten av en slik behandling er midlertidig, ettersom den injiserte hyaluronsyren brytes ned i takt med resten av hyaluronsyren i kroppen.

 

 

Se etter dette i innholdsfortegnelsen:

Hyaluronsyre er kostbart å fremstille, og er derfor dyrt å bruke. Takket være sin unike mulighet til å binde fukt kan den imidlertid tilsettes i lave doser i hudpleieprodukter. Hyaluronsyre kan binde opp til 1000 ganger sin egen vekt i vann. Det er en svært mild substans som ikke skaper allergiske reaksjoner, den kan brukes av alle.

I ingrediensfortegnelsen på produktene kalles HA hyaluronic acid, hyaluronan, sodium hyaluronate, sodium hyaluronate crosspolymer eller natriumhyaluronat. Dette er avhengig av hvordan molekylstrukturen er bygd opp, og hvilke egenskaper den har:

  • Hyaluronic Acid har en beskyttende, mykgjørende og fuktbevarende effekt på hudoverflaten. Dette passer en sensitiv hud, en skadet hud eller når man ønsker å fylle ut fine linjer midlertidig.
  • Sodium Hyaluronate penetrerer huden lettere og fukter på et dypere plan.
  • Sodium Hyaluronate Crosspolymer trenger enda dypere ned i huden og brytes også ned saktere, noe som har en utfyllende effekt på rynker og en fuktbevarende effekt i lengre tid.

 

 

Som du skjønner trenger all tørr hud hjelp og HA er første steg på vei til en hud i balanse. Hvis huden er tørr vil det alltid gi deg bedre effekt å starte med fuktighetsgivende og -bindene behandling for at huden skal respondere best mulig på videre behandling.