Vinterens kalde og tørre luft kan gjøre stor skade på huden, likevel kan det faktisk være vår behandling av huden i løpet av vinteren som blir den største påkjenningen. Her tar jeg for meg noen myter om behandling av vinterhud:

«Du trenger ikke SPF på vinteren»

Både UVB og særlig UVA stråler er der hele vinteren også, selv om ikke solen skinner. Vil du beskytte din hud mot irritasjon, tørrhet og tidlig aldring bruker du SPF hele året. «Hvis du ikke trenger lommelykt for å se ute, trenger du SPF», er en regel vi bør ha i bakhodet hele tiden. Det vil ikke nødvendigvis si at du må bruke solkrem hele året. Det finnes gode dagkremer og foundations med høy SPF som beskytter det du trenger i løpet av vinteren. Sørg for at produktet er merket «broad spectrum», som betyr at den beskytter mot både UVA og UVB og er minst SPF 15.

 

 

«Peeling trenger du kun om du har problemhud og helst ikke på vinteren»

Dette kan ikke bli mer feil. Tanken er ofte at sensitiv og tørr hud ikke skal stresses med peeling. Men ved forsiktig å peele borte tørre og døde hudceller på hudoverflaten vil du faktisk hjelpe serum og kremer med å trekke bedre inn og dermed behandle den tørre huden bedre.  Er du så tørr at din hun oppleves sensitiv kan du velge mildere peelinger. Da vil kanskje sterke syrer og korn føles tøft, men det finnes mange gode alternativer til slik hud. Du bør absolutt ikke stoppe peelingen på vinteren!  Glem heller ikke å peele kroppen før du smører deg med bodylotion. etter en peeling trekker huden bedre til seg pleie og den vil holde seg myk og fuktig og se langt bedre ut når shortsen skal på for første gang til våren.

 

 

«Varm dusj er bra for huden»

Den kalde årstiden er høytid for lange, varme dusjer eller dampende bad. Er du en av de som tenker at dette har du godt av, så bør du revurdere. Lange, varme dusjer og bad trekker fuktighet ut av huden og den etterlates tørrere enn den allerede er på vinteren. Forsøk å venne deg til lunken temperatur på en kort dusj. Klapp huden tørr og smør deg deretter med en rik bodylotion, så er du sikker på å ikke tørke ut huden på kroppen.

 

 

«Du kan bruke de samme hudpleieproduktene året rundt»

De som opplever utfordringer med huden trenger ofte ingen videre forklaring på hvorfor man trenger andre produkter på vinteren enn på sommeren. Har du kjent at huden din føles forskjellig på vinter og sommer?  Noen er strammere og mer linjete på vinteren, mens andre blir alt for blanke på sommeren. Det kan variere mye hva som er riktig behandling til rett årstid for hver enkelt, så her bør du få hjelp av en hudterapeut. De fleste har likevel behov for en rikere krem på vinteren og kan også med fordel bruke en rensekrem eller –lotion, i stedet for en rensegele. Få hjelp av en profesjonell om du er i tvil!