Jeg har et par venninner som ikke trener fordi de påstår at svette ikke er bra for huden. Og vi er vel flere som innimellom føler at vi får mer kviser av treningen?  Så hva gjør egentlig trening og svette med huden vår?

Hva er svette?

Svette er væske som er et filtrat av plasma, altså den delen av blodet som ikke er blodceller eller blodplater. Svettekjertlene i huden skiller ut svette, som består av 99,5% vann. Resten er salter, melkesyre og urea.

 

 

5 fakta om svette og huden din

  1. Svetting kjøler ned kroppen. Hypothalamus registrerer kroppens temperatur og holder den så nær 38 grader som mulig.
  2. Svette er også med på å styrke hudens hydrolipide film/ syrekappe som beskytter huden mot uttørring, ytre påvirkninger, bakterier og sopp. En negativ konsekvens av å vaske bort «all» svette og fett fra huden er uttørring og potensiell infeksjon. Vasker man seg med såpe bør man altså tilføre huden fettstoffer etterpå for å unngå å redusere hudens egen beskyttelse.
  3. Svette fører til at visse bakterier trives bedre slik at det utvikler seg ubehagelig lukt. Sunn bakterieflora har ikke vondt av svette, men sliter du med akne bør du huske på å dusje svetter bort ganske  umiddelbart.  Svette bør altså vaskes bort, men trener du ofte og vasker deg ofte bør du tilføre huden beskyttelse i form av en lett fuktighetskrem. Sliter du med akne anbefaler jeg våtservietter som fjerner det meste av svetten i ansiktet før du rekker hjem for å ta deg en dusj.
  4. Det er ikke nødvendigvis negativt å svette litt når man er sminket. Men en god rens morgen og kveld anbefales uansett for å fjerne avfallsstoffer og forurensing  som har festet seg på huden. Frisk svette har ingen negative effekter på huden, men det kan være vanskelig å få sminken til å sitte godt dersom man er veldig svett.
  5. Får vi mer akne av svette? Svetting åpner porene, og renser huden innenfra. Porer som er tette av bakterier og døde hudceller, vil også kunne åpnes av svette. Jeg vil likevel anbefale å ta en dusj så raskt du kan etter treningen, særlig om du har en hud som er utsatt for kviser. Salter og hudceller kan tilstoppe porene. Når det har sagt har  trening først og fremst positiv effekt på all hud! Det finnes likevel et unntak fra denne reglene: ekstrem styrketrening kan øke risikoen for kviser. Dette er på grunn av økt produksjon av testosteron, ikke forbundet med svettingen.

 

 

Konklusjonen blir at trening og svette er langt sunnere for huden enn det er skadelig. Akne er mest forbundet med testosteronsøkning. Lukten skylder usunne bakterier, men er ikke skadelig. Tren så mye du orker, men unn deg en god dusj og en runde med bodylotion etterpå.