Under svangerskapet merker du raskt endringer i huden din. Noen endringer er positive, mens andre plager oss. Alt fra frisk glød i kinnene til røde streker på magen. Ikke alle kvinner opplever de samme endringene, men disse er ganske vanlige:

 

Smiling pregnant young woman lying and relaxing on bed at home

 

Strekkmerker

Nesten 90% av de som går gjennom et svangerskap opplever strekkmerker, så dette er et problem vi høre mye om. Strekkmerker sees først som røde eller rosa linjer som strekker seg over magen eller brystene. Hos noen forsvinner strekkmerkene like raskt som de kommer, men de fleste opplever at merkene bare mister fargen men fremdeles er veldig synlige.

Hva kan du gjøre med strekkmerkene? Uten at resultatet er medesinsk bevist opplever mange god hjelp i å smøre seg med E-vitamin og AHA (alpha hydroxy acids) under svangerskapet og etterpå. Dette for å gi huden mest mulig fuktighet og næring slik at elastisiteten er god og at den tåler den store påkjenningen i å strekkes såpass mye som den gjør.

 

Pregnant woman on white background

 

Svangerskapsmasken

På fagspråket heter dette «melasma» eller «chloasma». Under svangerskapet produserer kroppen din flere hormoner. Dette resulterer i økt pigmentproduksjon som ofte kan gi deg flekkete pigmentering  i ansiktet, gjerne i pannen eller i kinn. Mange kvinner sliter med disse flekkene i mange år etter endt svangerskap, så det kan være lurt å tenke forebyggende.

Hvordan unngå pigmentflekker: Bruk minst SPF15 under hele svangerskapet, gjerne kombinert med solhatt eller caps når du er i solen. Dette reduserer sjansen for utvikling av denne masken.

 

melasma

 

Svangeskapsglød

Har du tenkt over at gravide kvinner får en egen frisk glød i ansiktet? Dette skyldes at kroppe produserer 50% mer blod under svangerskapet. Økt blodmengde og dermed økt sirkulasjon gir deg en frisk glød i kinnene. I tillegg øker hormonene talgproduksjonen, hvilket smører huden og gjør den blank. Den blanke, glødende huden kaller vi «svangerskapsglød» og dette vil de fleste bare nyte. Hvis huden likevel skulle bli for fet kan du gjerne bruke en rens til fet hud som fjerner overskuddstalg, eventuelt i tillegg til en mattende dagkrem.

 

african american pregnant woman with big belly standing at mirror

 

Utbrudd og akne

Sliter du allerede meg en hud som produserer litt for mye talg kan hormoner under svangerskapet føre til en økning av talg og dermed mer akne. Bruk rens som beskrevet over, helst uten tilsatt duftstoffer. Det er viktig å rense huden morgen og kveld, verken mer eller mindre. Det hjelper ikke å rense oftere, da dette kan tørke ut huden og igjen føre til at talgproduksjonen øker for å smøre den tørre huden. Bruk gjerne en toner som fjerner rester av talg etter rensen, men hold deg unna medesinske ingredienser til akne under svangerskapet. Bruk til slutt en oljefri fuktighetskrem. Din hudpleier kan hjelpe deg med et produkt som gir deg det du trenger uten å øke talgproduksjonen ytterligere.

 

akne

 

Åreknuter

Disse har en tendens tilå dukke opp under svangerskapet og innimello bli der etterpå. De kommer fordi kroppen kompenserer for den ekstra blogstrømmen. Disse kan ikke bare bli skjemmende, men også smertefulle. Er du genetisk belastet for åreknuter vil de sansynligvis dukke opp under  svangerskapet. Du ka likevel forsøke å forebygge ved å:

  • Unngå å stå stille lenge
  • Gå så mye du kan for å hjelpe sirkulasjonen.
  • Sørg alltid for å legge bena høyt når du sitter eller ligger.
  • Ikke sitt lenge om gangen.
  • Bruk støttestrømper.
  • Få i deg nok C-vitamin, som holder prene sunne og bevegelige.
  • Unngå for høy vektøkning.

 

Woman legs with soft skin in the bedroom

 

Couperose/ sprengte blodkar

Små sprengte blodkar sees oftest i ansiktet, men kan også forekomme på kroppen. Disse skyldes, som over, økt mengde blod i kroppen og ekstra trykk på årene.

Du kan unngå sprengte blodkar ved å øke inntaket av C-vitamin for å gjøre årene mer motstandsdyktige. Dukker de likevel opp, vil de ofte bli mindre tydelige etter endt svangerskap. Skjer ikke dette kan du behandle de med laser.

 

couperose

 

Tørr, kløende mage

Når mangen blir større strekker huden seg og blir etterhvert veldig stram. Dette gjør huden både tørr og den vil klø. Blri dette ekstremt på slutten av svangerskapet, i kombinasjon med kvalme og oppkast må du kontakte lege for å utelukke problemer med lever. Hvis kløingen sprer seg til armer og  ben kaller vi det pruritic urticarial papules and plagues (PUPP), som er helt ufarlig og går over etter endt svangerskap.

For å unngå denne kløingen er det viktig å smøre magen slik at huden er full av fuktighet, du kan gjerne også bruke kremer som virker beroligende og kløestillende. Opplever du PUPP kan din lege hjelpe deg med både reseptbelagt krem og tabletter. Jeg anbefaler også et deilig bad med beroligende havremel oppi.

Linea Nigra

Dette er den mørke linjen som innimellom dukker opp nedover mangen. Denne linjen har som regel alltid vært til stede, men den blir mørkere under svangerskapet og dermed mer synlig. Dette skyldes nok hormonell ubalanse og dukker som regel opp rundt 4. / 5. mnd. Det er desverre ingenting du kan gjøre for å unngå denne linjen, men heldigvis bleker den som regel etter endt svangerskap.

 

cropped shot of pregnant woman with cream near belly to avoid stretch marks in bathroom

 

Skin Tags /hudfliker

Små, løse hudfiller som dukker opp under armer og bryster. Disse plager deg ikke annet enn kosmetisk og de forsvinner som regel etter endt svangerskap. Gjør de ikke det er det fult mulig å fjerne de.

Fregner og hudområder som blir mørkere

Under svangerskapet produseres flere hormoner og pigmenteringen i huden øker. Du vil dermed se at områder som allerede er mørke, blir enda mørkere. Det er ikke stort å gjøre med dette, annet enn å bruke SPF. Du må imidlertid følge med på store endringer i føføekker og fregner og oppsøke lege hvis du synes noe er merkelig endret.

 

cropped shot of pregnant woman with jar of cream standing in front of mirror in bathroom

 

De fleste endringer i huden vil som regel gå tilbake til det normale etter endt svangerskap. Det er likevel viktig å styrke huden slik at de tåler den tøffe påkjenningen uten å få varige men.

Nyt tiden som gravid!