Havre har vært brukt til hudpleie i en årrekke og er fremdeles en ingrediens vi bruker mye. Betaglukan er et polysakkarid som vanligvis blir utvunnet fra havre eller gjær. Resultatene fra et studie ved University of Alberta i Canada ble publisert i  International Journal of Cosmetic Science (august 2013), og viste at betaglukaner utvunnet av havre kan påføres lokalt og gi gunstige resultater. Funnene var spesielt viktige fordi de viste at betaglukanmolekylene er i stand til å trenge gjennom huden. I mange år har leger og forskere trodd at molekylene ikke var i stand til det. Men funnene i denne studien beviser altså det motsatte. Dette har betydning for fjerning av fine linjer og rynker, og behandling av visse hudproblemer. Det ble også oppdaget at betaglukaner kan fremme sårheling og redusere arr etter operasjoner. Disse kraftige polysakkaridene har altså en dobbelt virkning: hudens immunforsvar blir bedre, samtidig som du vil oppleve en reversert hudaldring. 

 

pile of oatmeal with white background

 

Som ingrediens i hudpleie har den fuktighetsgivende og svært beroligende effekt på huden. Den motvirker samtidig irritasjon i huden. Hele havren brukes i noen produkter, men kun uttrekk brukes mer konsentrert i andre produkter. Havresukker virker oppstrammende og utglattende, og brukes ofte i liftingprodukter.

 

Beautiful girls with facial mask of oatmeal. Top view.

Barn med kløe og irritasjon kan lage sin egen maske av havremel. I avanserte hudpleieprodukter brukes kun uttrekk av havren, sammen med andre aktive ingredienser.

 

Fordeler med havre i hudpleieprodukter?

  1. Bevarer hudens fuktighetsnivå ved å danne et okklusivt lag på overflaten som holder vann inne i huden
  2. Inneholder saponiner  som gir en forsiktig peeling
  3. Virker fuktighetsgivende, virker beroligende og har nærende egenskaper.
  4. Reduserer betennelse, noe som gjør den ideell for behandling av inflammatoriske hudtilstander
  5. Beskytter huden mot irritasjon forårsaket av Sodium Lauryl Sulphate (SLS: såpestoff som skummer)
  6. Har antioksidantegenskaper på grunn av tilstedeværelsen av forskjellige typer fenoler, inkludert ferulinsyre og koffeinsyrer.
  7. Inneholder flavanoider som er sterke UVA-skjermer (de absorberer UVA)
  8. Er ikke-irriterende og har lavt allergifremkallende potensiale
  9. Passer alle hudtyper, inkludert sensitiv og problemhud som kviser, eksem og psoriasis
  10. Er et billig og lett tilgjengelig ingrediens!

 

Tips til gravide: Opplever du svangerskapskløe kan du prøve et havremelsbad!

 

Havre i den norske hudpleieserien Čuvget

Betaglukan virker svært betennelsesdempende, beroligende, kløestillende og fuktighetsgivende. Dette er perfekt for en stresset og sliten hud, og en hud som befinner seg i en betennelsestilstand. På denne måten vil betaglukan bedre hudhelsen, og forhindre og reparere skade (som aldring) på huden. Čuvget bruker betaglukan i Protective Day Cream og Stimulating Serum:

 

IMG_7298

Čuvget Stimulating Serum Stimulerer hudens kollagenproduksjon, og hjelper deg med å opprettholde hudens helse. Serumet består blant annet av stamceller fra arktiske bær, marine ekstrakter med potente peptider og ikke minst betaglukaner. I kombinasjon har disse ingrediensene vist en bemerkelsesverdig evne til å redusere tegn på aldring. Serumet skal optimalisere hudens miljø og sammensetning, og gi huden et glattere, mer ungdommelig og glødende utseende. Dette serumet elsker jeg! Jeg ser stor forskjell på huden allerede etter en måneds bruk. Huden er mer smidig, med færre linjer og mer fuktighet. Jeg får en fin glød etter påføring. Og det klisser ikke. 1669 kr.

 

IMG_7296

Čuvget Protective Day Cream Det optimale produktet for å motvirke tidlig aldring og påvirkning fra frie radikaler i løpet av dagen. Den silkemyke og raskt absorberte kremen består av flere potente aktive ingredienser. Deriblant et unikt kompleks av den prisbelønte omega-3-teknologien, og det patentsøkte plantebaserte Čaga™-ekstraktet. ČUVGET Protective Day Cream skal styrke hudens eget forsvarssystem, beskytte mot både ytre og indre aldring, og sørge for at huden yter optimalt gjennom dagen.  Denne kremen er en av mine favoritter fordi den gir huden mye uten å være for tung. Samtidig som den holder huden rolig under en stresset dag og beskytter med SPF. 999 kr.

Havre i apotekserien A-Derma:

Rhealba® Havren dyrkes i Sørvest-Frankrike etter økologiske standarder. Den høstes allerede på kimplantestadiet – før det setter frø – hvor havren inneholder den høyeste konsentrasjonen av sikre og effektive aktive molekyler. Dette betyr en veldig kort produksjonsperiode på 3 måneder. Rhealba® Havren går gjennom fem stadier før den når sin optimale funksjon, som brukes av A-Derma:

 

IMG_7823

A-Derma Ultra-Rich Shower Gel er en naturlig og skånsom dusjsåpe til tørr hud. En naturlig og skånsom vaskegele som rengjør og nærer huden. Til ansikt og kropp. Denne ultra nærende dusjsåpen skummer godt og har en mild behagelig duft.Velegnet til tørre og sarte hudtyper. Inneholder den unike aktive ingrediens Rhealba® havreekstrakt. Dusjsåpen etterlater en usynlig og beskyttende hinne på huden og den føles fuktet, myk og i balanse. Kr. 120,-

 

IMG_7820

A-Derma Body Lotion er enkel å smøre og absorberes raskt. Den gir en myk, smidig og gjennomfuktet hud i 24 timer. Hemmeligheten er et langvarig fuktighetskompleks basert på vegetabilsk glyserin, mykgjørende og nærende oljer, samt beroligende Rhealba® havreekstrakt. Den friske blomsterduften med bl.a. rose og viol virker innbydende og sommerlig. Testet under dermatologisk kontroll Til alle hudtyper – også sart hud Kr. 260

 

 Håndkrem med havre:

eos_social17_HandLotion68990_300AdobeRGB

eos håndkrem eos håndkremene kommer i duftene Cucumber og Berry Blossom, som begge pleier og mykgjør hendene, samt Vanilla Orchid for ekstra tørr og følsom hud. Alle kremene består av 100% vegeanske ingredienser, blant annet sheasmør, havreekstrakt og aloe vera, som virker lindrende, fuktende og legende. Sammen med vitamin E, vitamin C og antioksidanter skapes en formula som holder hendene myke i opptil 24 timer. Vanilla Orchid-kremen er dessuten beriket med avokadosmør og marulaolje, som gir ytterligere fuktighet til ekstra tørre hender. Kr. 69,-

 

 

Produktene er sponset som arbeidsverktøy.