Vi er godt vant med mørke pigmentflekker etter sommeren. De kommer ofte sammen med lyse flekker, såkalt pigmentsvinn. Men hva om flekkene klør og ikke helt ser ut som pigmentsvinn?

Sopp i huden etter sommeren?

Pityriasis versicolor viser seg som lyse flekker i huden og forårsakes av en gjærsopp som heter Malassezia. Dette skyldes en infeksjon som ofte oppstår oftest hos yngre mennesker, og gjerne i fuktige omgivelser. Den dukker altså ofte opp når vi befinner oss i varme strøk. Den kan også dukke opp hos de som trener mye eller  bare svetter mer. De fleste får ingen andre symptomer enn de lyse flekkene, mens andre kan opplever lett kløe.

 

IMG_5493

 

Sopp gir lyse flekker

Soppen bryter ned pigmentet i huden og gir lyse flekker innenfor et avgrenset område på huden. Først ser du ofte avgrensede områder med brunpigmentert eller blek rød hud på kroppen. Huden i disse områdene kan flasse av, ikke alltid slik at det er merkbart. Etter hvert vil huden i disse områdene være blekere enn områdene rundt. Flekkene blir enda mer synlig avgrenset når man er brun etter en solferie. Soppen skal  trives best i hudområder med mye talg og derfor er ofte ryggen og overkroppen mest utsatt. Solarium kan også fremprovesere denne soppen.  Pityriasis versicolor skiller seg fra andre pigmenttilstander både utifra alder og lokalisering, og også ved lettgradig hvitlig flassing.

Hvorfor får du Pityriasis versicolor?

Det er uklart hvorfor noen er mer utsatt enn andre, men det er tydelig at varmt og fuktig klima, økt svette, bruk av tett sittende klœr eller fete kremer som gjør at huden ikke puster og redusert immunforsvar kan være medvirkende. 

Hvordan bli kvitt Pityriasis versicolor?

Det tar ofte  lang tid å bli kvitt flekkene, mange opplever også at de kommer igjen neste sommer.  Området bør behandles med soppdrepende krem i noen uker. Ved utbredt Pityriasis versicolor kombinerer man gjerne krem og soppdrepende tabletter. Foruten en soppdrepende krem og eventuelle tabletter kan også en flass-sjampo med selen være god behandling. Noen er mer disponert for å få infeksjonen, og særlig for de som har opplevd tilbakefall tidligere kan det være aktuelt å fortsette med forebyggende behandling en stund fremover.

 

Close-up woman massaging her back isolated on white background

 

Pityriasis versicolor er kke farlig eller smittsomt

Sykdommen er ikke smittsomt da soppen finnes hos alle. Den er heller ikke farlig og holder seg kun på huden.