29 prosent av The Great Barrier Reef er ifølge en artikkel i Nature blitt ødelagt de siste årene. Og det samme gjelder korallrev over hele verden.

De siste årene har det vært mye snakk om solkrem som ikke ødelegger korallrevene, jeg får nå daglig spørsmål om dette, og har gjort et dypdykk i meget forvirrende og uklar informasjon. Jeg skulle faktisk ønske forklaringen på de ødelagte revene var så enkel som solkrem .

 

strand solhatt

 

Klimaendringene er den store syndebukken

Som artikkelen i Nature beskriver, er forklaringen klimaendringer. Det er først og fremst oppvarming av havene, som ødelegger korallrevene. Å velge en korallvennelig solkrem blir dermed en dråpe i havet, i ordets rette forstand. Men kan hende en verdifull dråpe?

Solkrem er ikke forklaringen på dagens katastrofe, og heller ikke løsningen. Det er den globale oppvarmingen som ødelegger korallrevene. Hvilken solkrem du velger,  er ikke utslagsgivende når du først flyr til andre siden av jorden på dykkerferie. 

Forskning viser imidlertid at visse solkremer kan være skadelige for koraller, og da er det ikke nødvendig å bruke dem.

Living Coral reef in Red Sea, Egypt. Natural unusual background.

 

Oxybenzone (benzofenon-3)

På toppen av listen over solfilter som har vist seg å ha skadelig effekt, er oxybenzone – også kalt benzofenon-3. Det er et kontroversielt UVB-filter, fordi det også har rykte på seg å være hormonforstyrrende. Dette filteret brukes først og fremst i amerikanske solkremer.

Oktinoxat

I Europa har vi gradvis fått langt bedre og mer moderne UV-filtere på markedet. Blant europeiske filtre har oktinoxat vist et lite utslag i studier, den er likevel langt mildere enn benzofenon-3. Oktinoxat kalles også oktylmetoksykinnamat eller etylheksylmetoksykinnamat på ingredienslisten, og dette er også en ingrediens vi sjelden ser i europeisk solkrem. Det kan imidlertid bli funnet i noe sminke med SPF.

 

sol strandJPG

 

USA følger egne regler

Det er primært disse to solfiltrene som har vist seg å ha skadelig effekt på koraller i studier. Ingen av de brukes i utstrakt grad i dagens solkrem. Jeg har kun funnet den i et par solkremer fra USA.

Det må nevnes at USA har et vanskeligere problem når det gjelder solkrem. I USA er solkrem regulert som et stoff, noe som gjør det ekstremt dyrt og komplisert. I praksis er det nesten umulig å skaffe nye UV-filtre til bruk i USA. I amerikanske produkter er det ikke lov  å bruke moderne solfiltre som vi bruker i Europa. Dette er forklaringen på at amerikanske produkter inneholder solfiltre som europeiske produsenter ikke har brukt på mange år.

 

Strand langt hår

 

Konklusjon:

Det er svært forvirrende informasjon på markedet, og siden amerikanske og europeiske solprodukter ikke benytter like filtere, kan de ikke sammenliknes.

 Det er ikke solkremen som er utslagsgivende med tanke på ødeleggelse av koraller. Det er ganske mange andre faktorer ved en ferie langt avgårde, utover solkremen, som er med på å ødelegge havene våre. 

Det er likevel fint å tenke at «alle dråper små …», og i dette tilfellet vil jeg nok føle meg hakket tryggere med europeisk solkrem, enn med amerikansk. Du bør eventuelt selv sjekke at filtrene jeg nevner over ikke brukes i kremen du velger. 

Solkremer som er miljømerket i EU er trygge. 

 

 

 

 

Kilder:

International Coral Reef Initiative

 

Coral Reefs