Det selges flere og flere oljebaserte solprodukter. Og vi vet jo at sololjer ofte brukes til ren «grilling» for å oppnå raskt  brunfarge, altså ikke i tråd med hva jeg anbefaler. Men hvordan virker en olje med SPF? Beskytter den like godt som en krem med samme SPF?

 

top view of arranged pile of towels, seashell and tanning oil on sand

 

3 fakta om sol og SPF:

  1. SPF står for Sun Protective Factor. Det er et graderingssystem som brukes til å evaluere hvor mye UVB  en bestemt solkrem vil blokkere, når den påføres og brukes på riktig måte. 
  2. UVA-stråler er ansvarlige for farge og hudaldring.
  3. UVB er strålene forårsaker en umiddelbar farge, som du kan se allerede under solingen. Det er disse strålene som gjør deg solbrent.

Sunn brunfarge finnes ikke!

Brunfargen oppstår som et ledd i hudens måte å beskytte vårt DNA. Brunfarge er altså  hudens forsøk på å beskytte seg mot skade, ikke et tegn på sunnhet. Derfor bruker vi SPF.

 

IMG_8132

 

Sololje kontra solkrem

Jeg vil under ingen omstendigheter anbefale noen å bruke såkalte «tanning oils». Men oljene som er tilsatt SPF er noe annet. Solprodukter går gjennom strenge kontroller for å sikre at de holder det de lover. Disse testene er ikke opptatt av annet enn at produktet beskytter mot solen, og at SPF 15 er SPF 15, uansett om solbeskyttelsen kommer i en olje, en krem eller i en lotion. Hvilket produkt du velger bør heller altså avhenge av hvilke øvrige ingredienser produktet inneholder, og hvilken konsistens du ønsker på din solkrem. 

Det er altså fullstendig trygt å bruke et solprodukt i oljeform fra et anerkjent merke, så lenge produktet inneholder en SPF som passer din hud.

 

IMG_8167

 

 

Sol deg med måte!