Det finnes få kvinner som ikke har  strekkmerker.  Dette er liksom en del av det å bli kvinne. En del som mange ikke bryr seg om, men som noen plages veldig av. Det er er selvfølgelig veldig stor forskjell på strekkmerkene.

Strekkmerker (striae distensae) er skader i det som kalles for lærhuden. Disse merkene kommer av at huden blir strukket (derav navnet) og er vanlig i puberteten når man vokser raskt, eller ved betydelig overvekt og graviditet.

 

A woman is testing the skin on the thigh for the presence of stretch marks and cellulite

 

Selv om du opplever å få strekkmerker i ung alder, betyr det IKKE at du er tykk! Det kommer som regel av at kroppen din har vokst raskt, slik den gjerne gjør i puberteten.

 

Er det mulig å gjøre noe med strekkmerker?

Defektene ligger i underhuden og hudkremer vil ikke kunne trenge ned hit. Men det er likevel en del ting som kan gjøres for å minske disse merkene:

  • For det første vil de fleste strekkmerker blekne betydelig med tiden, i begynnelsen er de ofte blårøde men de vil etter hvert nærme seg hudfarget.
  • Det er også greit å bruke en god bodylotion for å sørge for at huden over merkene er så myk og frisk som mulig.
  • Man bør også være flink med å trene musklene i området med strekkmerker, slik at disse blir stramme. Da vil også huden strammes og merkene vil ikke synes så godt.
  • Det er også viktig med et sunt og variert kosthold slik at huden får den næringen den trenger, og selv om det å legge på seg mye ikke er bra med tanke på strekkmerker, så er overdreven slanking vel så ille siden dette vil fjerne underhudsfettet og føre til at all strekk belastning på magen vil bli tatt av huden.

 

beauty, depilation, epilation, people and bodycare concept - beautiful woman touching her smooth bare legs over white background

 

Hvordan kan man forebygge strekkmerker?

Unngå brå vektøkning. Alle typer hurtig vekst som fører til at huden overstrekkes kan forårsake strekkmerker. Selv om de fleste som får merker er gravide, er det også mange tilfeller blant f.eks. kroppsbyggere og overvektige. Det beste du kan gjøre for å forebygge er å holde en jevn vekt. Unngå overspising, spis sunt og tren regelmessig.

Et sunt og næringsrikt kosthold rikt på mineraler og vitaminer.

Mineralene sink og silica hjelper til i produksjonen av proteinet kollagen som utgjør den viktigste strukturen i huden.

De essensielle fettsyrene Omega 3, og Omega 6 stimulerer vedlikeholdet og veksten av nye hudceller og kan være med på å beskytte celleveggene fra å bli ødelagt når strekking av huden pågår. Disse fettsyrene klarer ikke kroppen å produsere selv, så de må tilføres via kosten.

Sørg for å få i deg nok vitamin E som holder huden sunn og smidig. Du kan enten ta tilskudd av vitamin E eller smøre vitamin E-olje direkte på huden. E-vitamin og sink vist seg å hjelpe med å redusere strekkmerker, mens C-vitamin styrker kollagenproduksjonen og etterlater huden smidig og spenstig.

Reduser inntaket av te, kaffe, alkohol og andre vanndrivende væsker som virker uttørkende på huden og kroppen.

Stump røyken og unngå overdreven soling. Begge deler er skadelig for huden din, og øker sjansene for at den blir mindre «tøyelig» og du får strekkmerker.

Smør og gjerne masser huden regelmessig med fuktighetskrem eller oljer. Det er bevist at massasje og påføring av pleie, daglig, gjør huden mer tøyelig og mindre utsatt for strekkmerker.

 

©Jana Hernette/AltoPress/Maxppp ; Woman applying moisturizer to thigh, cropped

 

Hvordan behandle eksisterende strekkmerker? 

Som sagt tidligere er det ingen dokumentert forskning som tyder på at strekkmerker forsvinner ved hjelp av behandling eller hjemmepleie. For selvfølelsen vil det uansett hjelpe å gjør merkene mindre synlig og der har jeg selv sett store forskjeller. Det er også mange klinikker som har utrolig fine resultater å vise til ved hjelp av disse metodene:

Laserbehandling som bygger opp strukturen i huden igjen. IPL- og fraksjonert CO2-laserbehandling er to alternativer som kan hjelpe deg å fjerne en del av strekkmerkene. Ved IPL-behandling stimuleres huden til å danne flere såkalte kollagenfibriller, som bygger opp huden igjen. Fraksjonert CO2-behandling innebærer at det lages små dype hull i huden og forårsaker kraftig dannelse av kollagen i huden.

LPG Endermologi er en maskinell behandling som kombinerer dyp bindevevsmassasje og lymfedrenasje. Under behandlingen suges huden opp med vakuum og masseres mellom to ruller. Har vist utrolig bra effekt på hudkvalitet, cellulitt og oppstramming/strekkmerker.

Innpakninger med oppstrammende effekt og dyp bindevevsmassasje i kombinasjon med effektive hjemmeprodukter. Spesialprodukter fra forskjellige hudpleieserier brukes både i behandlinger og til hjemmepleie. Det er viktig å vite hva man kan forvente av slik behandling, be om å få se bilder av tidligere resultater. Det er tidkrevende og du ser ikke resultater «over natten». Slike produkter er ypperlige til forebygging, f.eks. når du er gravid.

 

FullSizeRender

 

Konklusjon:

Det er ikke umulig å fjerne strekkmerker, bare tidkrevende og vanskelig.  Det er veldig mye bedre å forebygge! Bruk en god bodylotion til kroppen, hver gang du dusjer. Når du vet at huden vil gjennomgå endring, som under svangerskap, bør du gå over til oppstrammende og næringsrike produkter til kroppen, slik at huden tåler endringen så godt som mulig.

 

IMG_9894