C-vitamin er komplisert å tilsette hudpleieprodukter. Det er et ustabilt vitamin som lett «virker ferdig» før du får det på huden. I så tilfelle er det jo ingen vits å investere i. Men når det brukes på riktig måte i hudpleieproduktet så gir den en fantastisk glød og beskyttelse til huden din. Jeg er avhengig!

 

IMG_9754

 

Hva er egentlig Vitamin C ?

Vitamin C = L-Askorbinsyre, også kalt askorbinsyre.

C-vitamin kommer i et hvitt pulver som er vannoppløselig og absoberes rask med oksygen.De fleste dyr danner C-vitamin i kroppen selv, mens mennesket ikke selv kan danne dette stoffet. Vi får hovedsaklig C-vitamin fra frukt og grønnsaker, men det kan også fremstilles kunstig.

Vitamin C er en antioksidant, som sammen med vitamin E bidrar til å nøytralisere angrep mot kroppen som kan skade celler, proteiner og arvestoff.

 

c-vitamin

 

Hva gjør C-vitamin forhuden din?

Vitamin C booster kollagen- og elsastinproduksjonen i huden. Kollagen og Elstatin (bindevevsproteiner) finnes naturlig i huden og er det som gjør huden fast, elastisk og spenstig.

Vitamin C motivirker pigmentflekker, ved å hemme et enzym, som er ansvarlig for dannelsen av pigmentet (melanin). C-vitamin kan brukes til både å lysne pigmentflekker du allerede har fått,  eller forebygge pigmenteringer og aldring i huden.

Vitamin C virker oppstrammende og lysnende på pigmenter og arr.

Vitamin C gir mer glød og glans i huden, og virker foryngende, fordi ung hud i sin natur er mer glansfull, enn en moden hud.

Vitamin C beskytter mot solen. Solen reduserer mengden c-vitamin i huden og C-vitamin bør absolutt legges under solkremen din.

Vitamin C er veldig bra for huden, etter en periode med soleksponering. Etter soling får huden et ekstra lag med døde hudceller og blir tykkere, og da kan huden fort bli mattere. C-vitamin gir liv til huden og dermed mer glød.

Røykere har ekstra godt av C-Vitaminier, fordi de forbruker 40% mer C Vitaminer enn andre. De bør alltid bruke hudpleieprodukter, som inneholder Vitamin C.

 

 

IMG_8401

 

Vitamin C i hudpleieprodukter

Jeg bruker C-vitamin hele året, mot pigmentering og for å få bedre glød. Det er likevel spesielt viktig å gå til innkjøp av et produkt med C-vitamin når våren nærmer seg, dette er en tid hvor det er naturlig å bygge opp hudbarrieren før den tøffe solsesongen starter. Ved bruk av antioxidanter  styrker man huden og man vil tåle solen bedre og få en jevnere brunfarge ved soling.

Når vi utsettes for ultrafiolett bestråling fra solen, reduseres mengden vitamin C i huden og øker dannelse av skadelige frie radikaler.  Ved bruk av kremer som inneholder ren c-vitamin (askorbinsyre) gjenopprettes denne balansen, og motvirker dannelsen av frie radikaler.

 

IMG_5410

 

Ulike typer Vitamin C

I hudpleie har Vitamin C mange navn:

 • Askorbinsyre
 • Askorbylfosfat
 • Askorbylpalminat
 • Askorbyl glykosid

På produktenenes ingrediensliste kan du se etter:

 • Ascorbic acid
 • L-ascorbic acid
 • Ascorbyl glucoside
 • Ascorbyl palmitate
 • Ascorbyl tetraisopaamitate

 

smøre krem liten

 

Allergisk reaksjon på C-vitamin?

Noen kan reagere på Vitamin C, i likhet med andre ingredienser i hudpleieprodukter. Hvis du reagerer på et produkt med Vitamin C, se etter hvilken type C Vitamin som er brukti produktet. Det er ikke sikkert at du reagerer på andre typer C Vitamin.

Kjøper du Vitamin C serum, bør beholderne/flaskene være luftette og lys tette/mørke, da C Vitamin er ustabilt og foringes når det er kontakt med lys og oksygen.

 

IMG_5557

 

For at C-vitamin skal virke på huden

 1. Det er mange produkter der ute som har vitamin C som en ingrediens. Vitamin C er brukt og solgt i mange forskjellige former og er mer eller mindre effektive avhengig av konsentrasjonen, oppbevaring og type. Det er viktig å vite forskjell på dette, for at c-vitamin i det hele tatt skal ha effekt på huden.
 2. L-Ascorbic Acid er ikke veldig stabil. Hvis den ikke lagres riktig vil den oksiderer lett når det er eksponert for luft. Den vil miste sine fordeler for huden og kan istedet gjøre skade.
 3. Andre typer ingredienser som virker godt sammen med C-vitamin er blant annet grønn te og Vitamin A (retinol).
 4. Produktene bør  leveres i UV-beskyttet forpakning.