Hvor sterk er egentlig påskesolen?

in Sol

Jeg har for lengst mast om dagkrem med SPF. Nå nærmer i tillegg påsken seg. Da reiser mange av oss på fjellet, mens noen også reiser på sommerens første sol- og badeferie. Uansett tar vi med oss en vinterblek hud. En hud hvor pigmentcellene har ligget i dvale. Du må ha noen dager i solen før de beveger seg opp til hudoverflaten og gjør oss brune, eller rettere sagt beskytter oss slik de skal gjøre. For det er jo det denne brunfargen er – hudens egen beskyttelse, som en beskjed til oss om at nå er det litt vel mye å jobbe med. Derfor er det så viktig med høy SPF og redusert tid i solen de første dagene. Når du merker at du tåler litt mer kan du øke tiden i solen gradvis. Hvorfor er det slik?

 

IMG_5196

 

Hva avgjør hvor sterk UV-strålingen blir?

  • Tykkelsen på ozonlaget
  • Skyer (et tykt skylag kan redusere UV-strålingen med 50%)
  • Solens høyde på himmelen og dermed tid på døgnet og årstid. (jo høyere solen står på himmelen, dess sterkere UV-stråling).
  • Refleksjon fra snø og vann (UV-strålingen er høyere ved vannet og når det er snø.)
  • Farligst i høyden, særlig i kombinasjon med snø og vann

Ifølge Statens Stråleverns rapport, «Ultrafiolett stråling, solskader og forebygging» er solhøyden den viktigste faktoren. Dermed er UVI høyest midt på dagen, rundt Sankthans og ved Ekvator.

Hva er UVI?

UV-indeks er et mål på hvor intens strålingen fra solen er, og måles vanligvis midt på dagen når solen står høyest på himmelen. Jo høyere UV-indeks – jo sterkere stråling.

 

IMG_7178

 

Høyere UVI på påskefjellet?

Med snø på bakken øker UVI hele 50 prosent, og det er med andre ord ikke rart mange blir brente i påskesola. Jo renere snø, jo mer refleksjon fra sola, og dermed vil snøen på påskefjellet ha større effekt enn snøen i byen.

I tillegg befinner du deg jo da også høyere, og mindre av strålingen vil bli borte på veien ned.

 

Påske

 

Høyere UVI ved vannet?

På sjøen avhenger det mer av hvor solen befinner seg på himmelen. Når solen reflekterer i snøen vil strålene bli spredt utover, men når de treffer vinkelrett på en blank flate, slik som helt rolig vann, reflekteres en liten andel mens det meste av strålingen går ned i vannet. Når strålene faller ganske skrått reflekteres en god del opp i luften igjen. Blikkstille vann vil reflektere mest når solen står lavt, men er det skum og bølger på vannet, vil det også bli mye refleksjon midt på dagen når UV-intensiteten allerede er høy. Dermed er sjøsolen farligere når det er litt vind enn når det er vindstille. Skum fra bølgetopper øker UVI med mellom 25 og 30 prosent.

En sandstranda øker UVI med syv prosent om den er våt, og aller mest når sanden er hvit og tørr, da den økes med mellom 15 og 18 prosent. Til sammenlikning øker tørt gress og svart asfalt UVI med mellom 2-4 og 5–9 prosent.

 

IMG_9699

 

Her er mine favoritter til påske:

PCA Skin Hydrator Plus Broad Spectrum SPF 30

Hydrator Plus SPF 30 er en dagkrem for normal til tørr hud. Den gir huden din en optimal beskyttelse hele året rundt. Spesielt formulert for å fornye hudens naturlige fuktighetsfaktorer. Anbefalt av: The Skin Cancer Foundation som en effektiv krem for UVA/UVB beskyttelse. Aktive ingredienser: UVA beskyttelse: Zink Oxide, UVB beskyttelse: Octinoxate, Zink Oxide og Octisalate i en ny kominasjonsformel som gir nydelig konsistens. Sodium hyaluronate og sodium PCA som er svært effektive fuktighet bindende komponenter. Inneholder også koffein som er en kraftig antioksidant som beskytter cellene og melketistel som virker svært beroligende på huden din.

Kr. 610,-

IMG_5045

 

Doctor Babor Ultimate Protecting Balm SPF 50

Ultimate Protecting Balm SPF 50 inneholder særdeles gode filtre som beskytter mot UVA og UVB skade. The CELL PROTECT COMPLEX er et intelligent system som øker beskyttelsen ved å eliminere frie radikaler. Systemet består av E- og C vitamin, innkapslet i et system som frigir ingrediensene når kapslene utsettes for UV bestråling. Kapslen fungerer også som en parasoll som åpnet og legger seg beskyttende over cellene når det er fare for UV relatert skade. Stearinlystreekstrakt legger seg som en beskyttende hinne rundt cellene og beskytter de mot DNA skade, samtidig som hudens egen repareringsevne støttes.

Kr. 420,-

 

IMG_7172

 

Ekseption  all-day shield

Svært beskyttende krem for daglig bruk SPF50 + med ferulsyre, vitamin E og helioguard-365, en naturlig UVA-screeningforbindelse fra sjøalger som beskytter huden mot foto- aldring. Til tross for den høye beskyttelsen har kremen en lett og forfriskende tekstur.

 Vann-i-olje formuleringen skaper en langvarig film på huden som er motstandsdyktig mot svetting, noe som gir en base for sminke og unngår penetrasjon av solkrem i huden. all-day shield gir en fullstendig UVA- og UVB- beskyttelse takket være ferulsyre (UVB) og helioguard 365 (UVA), en naturlig UVA- screeningsforbindelse fra sjøalger som beskytter huden mot foto-aldring. Formelen er boostet med vitamin E for å gi ytterligere beskyttelse mot frie radikaler.

Kr. 580,-

 

IMG_7173

 

Coola Face SPF 30 Matte Tint

En silkemyk krem med lett lys fargetone som passer for alle hudtyper, også de med sensitiv og fet hud. Beskytter huden mot både UVA- og UVB stråler med SPF 30, gir en matt finish og oppleves ikke fet på huden. Fungerer som en primer før makeup. Vannfast i opptil 40 minutter.

Kr. 389,-

 

IMG_5050

 

 pHformula CC Cream Waterproof SPF 30

CC Cream fra pHformula har kommet med nytt design og ny formel. Minimerer øyeblikkelig ujevnheter og gir deg et feilfri utseende, mens solfiltrene blokkerer for de skadelige UVA og UVB strålende som forårsaker for tidlig aldring. En krem med en lett og behagelig konsistens som holder hele dagen. Rett etter påføring vil huden få en jevn, frisk og strålende utseende og en naturlig glød!
Tilgjengelig i 4 naturlige farger!

Kr. 459,-

 

IMG_5049

 

Elixir Ultradefense SPF 50

Elixir Ultradefense SPF 50 gir maks beskyttelse mot solen, med trippel beskyttelse av UVA/UVB filter (kjemisk og fysisk), reparerende enzymer og antioxidanter. Ingrediensene har de samme reparerende enzymene og antioksidantene som Ultradefense SPF 30, men i en lettere konsistens som egner seg bedre for alle hudtilstander. Elixir Ultradefense SPF 50 virker beskyttende og reparerende, samtidig som den opprettholder en frisk og sunn hudtilstand.

Kr. 990,-

IMG_5048

 

Guinot Newhite Brightening UV Shield SPF 5

Denne kremen ble omdøpt høsten 2018 til Creme Newhite UV50. Den beskytter huden mot UV-stråler samtidig som huden lysner. Den skal minske pigmentforskjeller i huden og tilfører masse fuktighet.
Kr. 569,-

IMG_5047

 

Hynt Dagkrem med SPF25

Lett dagkrem med bredspektret solfaktor 25. Non-nano titaniumdioksid fungerer som et fysisk UV-filter. Betennelsesdempende og antioksidantrike økologiske planteekstrakter som krameria (rhatany rot), grønn te, lakris og vild stemorsblomst lindrer og beskytter huden. Ypperlig som base før påføring av sminke. Denne fløyelsmyke kremen beskytter huden samtidig som den  tilfører fukt. Er ikke hvit ved påføring. Mild blomsterduft.

Kr.  590,-

 

IMG_5046

 

 

Produktene er sponset som arbeidsverktøy

Related posts
in Makeup
Leppestift til juleselskapet
23. november 2022
in Hudpleie
Spesialtilpass serumet til din hud
14. mai 2021
in Annonse, Hudpleie
Solbeskyttelse med viktige sporstoffer til huden din
28. mars 2021

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Close