Akne på ryggen ser ikke ut til å forholde seg til noen alder, den dukker opp i tenårene og bryr seg ikke mye om du er 20, 30 eller 40 år. For de fleste er dette et forbigående problem, men noen sliter med akne hele livet.

Vi må skille mellom små kviser og cystisk akne. Sistnevnte må ofte behandles av lege, mens kvisene kan hudterapeuten hjelpe deg med.

En hudterapeut kan gi deg ryggbehandling, og veilede deg i produktbruk når du ikke får orden på dette selv. Jeg opplever at ryggen er lett å behandle i forhold til andre områder: Denne huden har ikke vært utsatt for mye produkttesting, og responderer forholdsvis raskt på riktig behandling. 

 

Image of female model shoulder

 

5 tips til aknefri rygg

1. Hva vasker du kroppen med? Sannsynligvis bruker du en dusjgele eller et såpestykke. Første steg blir dermed å bytte ut produktet med en vask som er beregnet på akne, en rens som trekker til seg overskuddstalg, og renser i dybden. Produktet kan gjerne inneholde salisylsyre. Dette er ikke til daglig bruk, men avhengig av hvor stort problemet er vil jeg anbefale å bruke dette produktet i dusjen 1–3 ganger i uken

2. Bruk en skrubb på kroppen. Unngå hampvotter, som blir hengende fuktig i dusjen og samler bakterier. Det finnes «hampkluter» som tørker på et blunk når du ikke bruker dem. Bruker du din nye vask med salisylsyre på en slik klut tre ganger i uken, får du en økt sirkulasjon i huden. Da vil huden selv rense opp i en del urenheter. Samtidig vil dette fungere som en peeling, og  fjerner døde og tørre hudceller som blir liggende og øker tendensen til akneutbrudd.

3. Trener du? I tilfelle er det viktig at du dusjer av deg svette og overskuddstalg rett etter treningsøkten. Passer det ikke å dusje, så sørg for å ha med deg engangsservietter som renser huden rett etter trening. Bytt alltid t-skjorte, om du ikke skal rett i dusjen.

4. Smør ryggen. Sliter du med akne på ryggen bør du ikke bruke din vanlige dagkrem eller bodylotion der. Det blir for tungt, og huden i dette området har kanskje ikke behov for fettstoffene produktet inneholder. Prøv en lett gel/krem spesielt laget for blandingshud eller fet hud, som regulerer talgproduksjonen og trekker til seg talg. Det er ikke sikkert du trenger smøre ryggen daglig, men pass på at den ikke tørker ut – det vil bare gi deg mer akne. 

5. Livsstil.  Husk at din livsstil har mye å si for en sunn hud. Sliter du med akne, bør du spise fisk. Dette er en god kilde til Omega 3, som virker anti-inflammatorisk. Dette vil roe huden og kontrollere inflammasjon i talgkanalene. Nøtter (uten salt) kan også hjelpe en aknehud, da de er gode kilder til sink, som i tillegg til å redusere inflammasjon virker helende og reduserer talgproduksjonen. Derimot kan mat med høyt innhold av sukker og melk utløse eller forverre akne.

 

people, beauty, healthy lifestyle and relaxation concept - beautiful young woman lying and having back massage with cream at spa

 

Vær tålmodig!

Har du et tilbakevendende problem med akne på ryggen, er du nødt til å finne en rutine som holder problemet i sjakk. Det finnes ingen raske løsninger, oftest er det snakk om en rutine du må opprettholde for å vedlikeholde ønsket resultat.  Men hvis denne rutinen er å bytte rens, samt skrubbe litt noen dager i uken, er det vel ikke så vanskelig å gjennomføre?

 

Young slender woman in a sports bra. View from the back