Er du oppdatert, leser alt du kommer over og føler du vet det du trenger å vite om hudpleieprodukter? Eller har du fremdeles noe å lære? Det jeg skriver om her kommer ofte overraskende på mange.

 

Cropped image of woman opening cream in a bathroom

 

1. Disse ingrediensene skal aldri blandes

Ofte kan det være behov for flere produkter oppå hverandre for å løse et problem der ett produkt rett og slett ikke er nok. I disse tilfellene er det viktig at du er klar over at hvilke produkter som kan settes sammen må overlates til din hudterapeut. Det finnes ingredienser som hemmer effekten av hverandre, og det finnes ingredienser som sammen kan være skadelig for huden. 

Retinol og benzoylperoksid: begge disse ingrediensene brukes til å bekjempe akne, men når de brukes sammen, stopper de hverandres effekt. Hvis du virkelig vil bruke begge to, så bruk retinol om kvelden og benzoylperoksid om morgenen.

Alpha Hydroxy Acids (AHA) og vitamin C. AHA-syrer fornyer huden vår slik at den er myk, glatt og ser best ut. Vitamin C er en kraftig antioksidant som ikke bare beskytter vår hud mot solskader, men også lyser og bygger kollagen. Hvis disse to brukes samtidig vil pH-en i vitamin C bli ustabilt, og dermed ikke effektivt. Det kan i tillegg gi en kraftig irritasjon på huden med bruk av disse  ingrediensene samtidig, da de begge er svært effektive. Ønsker du å bruke AHA etterfulgt av et antioksidantserum, se etter et produkt med andre antioksidanter som grønn te, eller bruk AHA om natten og antioksidantserumet om morgenen.

 

cropped view of girl applying cosmetic cream on face

 

2. Vil du peele huden, men har gått tom for produkt?

Det er viktig at jeg forteller at jeg overhode ikke mener at noe du har i kjøleskapet kan erstatte gode hudpleieprodukter. Her vil det både skorte på effekt og du kan i tillegg oppleve sideeffekter du ikke ønsker. Men ett av få unntak er melk:

Melkesyre er en mild, men effektiv hudpleieingrediens som selv folk med sensitiv hud kan bruke uten irritasjon. Meieriprodukter inneholder melkesyre, slik at neste gang du har gått tom for peeling, kan du teste et av produktene du finner i kjøleskapet. Dynk en vaskeklut i en bolle med helmelk og legg deretter vaskekluten på ansiktet i 5 til 10 minutter. Skyll av melk som er igjen i ansiktet med lunkent vann. Ansiktet ditt vil føles mykt, glatt, og huden din blir også hydrert.

 

Smiling young Asian woman pours milk in a glass at home.

 

3. Glemmer du å peele dette området?

Eksfoliering er nøkkelen til sunn hud. Hvis du hopper over dette, vil huden din se sliten ut. Du bør bruke en peeling til ansikt, og en helt annen til kropp. Det er imidlertid ikke alle som tenker over at du også bør peele over brynene. Det har nemlig en tendens til å blir liggende døde hudceller i dette området, og ikke bare forringer det hudens funksjoner, men også folliklene tettes av døde celler. Tette hårfollikler bremser hårveksten, og det er kanskje derfor dine bryn aldri blir så fyldige som du ønsker?

 

Young woman with soft towel on her head looking in mirror while taking care of her face

 

4. Ja, du trenger SPF innendørs

Planlegger du å tilbringe en lat søndag innendørs? Da trenger du vel ikke SPF, eller? Det stemmer ikke helt. UVA-stråler passerer gjennom glass. Disse solstrålene forårsaker hudaldring, og selv litt av dette lyset kan føre til rynker, fine linjer og pigmentflekker. Solkrem er et hudpleieprodukt som aldri kan hoppes over.

 

Portrait of attractive thoughtful businesswoman sitting at the desk in office and looking at camera