Vi har alle hørt at hormoner påvirker huden. ”Påvirker” er til og med en svakt uttrykk, da hormonene styrer det meste i kroppen. Nivåene av de ulike hormonene i kroppen varierer hele livet, og dette påvirker også huden. Mange av kroppens hormoner har en direkte innvirkning på huden. La oss se litt nærmere på hvordan. 

 

IMG_0702-1

 

Kviser i voksen alder

Kjønnshormonene er de som i størst grad påvirker huden. De bidrar også til de fysiologiske forskjellene vi ser mellom menn og kvinner. Uansett hva slags hudtype vi er velsignet med genetisk, vil ikke dette bli synlig før kjønnshormonene begynner å stimulerer kroppen vår i begynnelsen av tenårene. Mengden testosteron som produseres i kroppen kan for eksempel bidra til en alvorlig tenåringsakne.

 

skin with the acne problems

 

Menn og fet hud

De androgene hormonene, altså de mannlige kjønnshormonene, bidrar til en sterkere og tykkere hud gjennom å stimulere produksjonen av kollagenfibre. Det er også de androgene hormonene som bidrar til økt talgproduksjon. Dette skyldes primært testosteron, som blir omdannet til dihydrotestosteron, som direkte stimulerer talgkjertlene til økt produksjon. Forskning viser også at testosteron kan hindre sårheling, noe som kan forklare hvorfor reparasjonsevnen hos menn kan være dårligere enn hos kvinner.

Menn har et høyere testosteronnivå i kroppen enn kvinner, og er dermed mer disponert for en fet hud og mer alvorlig grad av akne enn kvinner.

 

Handsome man applying facial cream over gray background

 

Østrogenet påvirker huden

Kvinnelige kjønnshormoner, østrogen, består av en gruppe ulike hormoner, slik også de androgene hormonene gjør. Disse hormonene øker mengden grunnsubstans (glykosaminoglykaner) i huden, og gir den fylde, fuktighet og gjør den myk. De kan også bidra til økt kollagenproduksjon. Dessverre merker vi dette ofte først i overgangsalderen da vi får et kraftig fall i østrogennivået, og huden mister sin fylde og spenst. De vinnelig e kjønnshormonene øker også sirkulasjonen i huden.

Hormoner og pigmentflekker 

Svært mange opplever å få pigmentflekker først når de er gravide, det skyldes Sannsynligvis at økningen av hormoner i kroppen under graviditeten fører til økt pigment i huden, og dermed ofte varige flekker/melasma.

Stoffskiftehormoner og huden

Lavt stoffskifte kan gi en gusten, tørr og skjellaktig hud. Høyt stoffskifte kan gi det motsatte: en fuktet, glatt hud som lett blir rød.

Veksthormonene påvirker celleproduksjon og celleregenerasjon, altså cellefornyelse. Insulinlik vekstfaktor type 1 er en type vekstfaktor som blir knyttet til akne i kombinasjon med testosteron. En økning i denne vekstfaktoren bidrar til inflammasjon, hormonelle forandringer, økt talgproduksjon og utvikling av kviser.

 

IMG_0696

 

Stress og huden

Stress er en værsting for huden! Stresskviser er ikke innbilning. Stress fører til økt produksjon av stresshormoner, som igjen øker talgproduksjonen og dermed gir mer akne. 

Stress Hormones

 

 

Å lese dette gir deg ikke bedre hud, men det kan hjelpe deg å forstå hvorfor huden ikke spiller på lag i alle situasjoner.