Porene irriterer de fleste, de skulle aller helst vært helt usynlig. Men det hjelper å vite at de faktisk har en viktig funksjon. Hudens talgkjertler produserer talg, kroppens naturlige olje. Det er viktig å holde huden din – kroppens største organ – elastisk, gjennomfuktet og velfungerende som en beskytter og isolator for kroppen din.

Oljen/talget blir spredt over hudoverflaten din gjennom små åpninger som ligner små hull i sitt ytre lag: Dette er porene dine. Hver talgkjertel inneholder også en hårfollikkel, og porene er åpningen for disse.

 

Girl having face cleaned. Hand using blackhead remover.

 

Har alle synlige porer?

Alle mennesker har porer over hele kroppen, bortsett fra i håndflatene og under fotsålene. Porene våre kan være til stadig irritasjon. La meg fastslå at jeg kun har sett to mennesker, 2, i løpet av 25 år som hudterapeut som ikke har mer eller mindre synlige porer på nesen. Du er altså ikke alene, hvis det er noen trøst?

La oss ta en titt på porenes funksjon, deres tilbøyelighet til å bli tette, deres rolle i akneutbruddene og om du kan gjøre noe for å minimerer deres synlighet.

Talg smører huden

Talgen fra talgkjertlene flyter gjennom huden på vei til hudoverflaten for å smøre huden. Det er et perfekt system som fungerer bra mesteparten av tiden. Uten porer – og dermed muligheten til å frakte talg til overflaten – ville huden din være forferdelig tørr, sprukket og usunn.

 

Young woman squeezing pimple on her forehead on white background

 

Hvorfor er porene mine så store?

Genetikk bestemmer porestørrelsen din, for det meste. Hvis foreldrene dine hadde store porer i tenårene og 20-årene, er det mer sannsynlig at du har fått store porer. Du kan likevel gjøre noe for å forhindre at de blir tette, og dermed større. Du kan med andre ord ikke eliminere porene dine, men du kan minimere utseendet deres.

Hvorfor er  porer så synlige?

Talgkjertlene på ansikt, bryst, rygg og hodebunn er de som vanligvis byr på problemer. At områdene som er mest synlig ofte har de største porene, er kanskje urettferdig, men årsaken er logisk:

  • Talgkjertlene fra brystet og opp er mer aktive enn andre porer.
  • Talgkjertlene på nesen og pannen er større enn på andre deler av kroppen din, noe som gjør dem mer synlige.
  • Porene har oftere en tendens til å bli tilstoppet i ansiktet, enn på andre deler av kroppen. Døde hudceller, overskuddstalg, smuss og sminke legger seg i porene, og utvider dem.
  • Når vi blir eldre mister vi kollagen i huden, og dette gjør også porene mer synlige.
  • Hvis du har kviser, har du nok delvis eller veldig fet hud. Om du klemmer på kvisene, stimulerer du talgkjertlene ytterligere, og forårsaker betennelse. Dessuten kan klemming skade porene dine, og gjøre dem permanent større.

 

Gorgeous young spa woman applying lotion

 

Hvordan hindre tilstoppede porer?

For å holde porene så små som mulig, må du sørge for at de ikke inneholder annet enn de skal. Når en pore blir tilstoppet med talg og døde hudceller, er resultatet ofte sorte prikker og akne.

Sliter du med høy talgproduksjon, kan du bruke en ansiktsrens med salisylsyre som vil rense opp i porene på jevnlig basis, og dermed hindre akne og utvidede porer. Salisylsyre hjelper til med å fjerne blokkeringer av døde hudceller, løse opp tilstopping av talg i porene og dermed unngå at de utvides. Jevnlig peeling tilpasset din hudtype hjelper deg, og det gjør også serum som hindrer tilstoppede porer. 

Kan du egentlig krympe porene dine?

Nei dessverre: Du kan ikke gjøre porene dine fysisk mindre, spesielt hvis de har blitt strukket ut. Den gode nyheten er imidlertid at gode hudpleievaner og produkter kan få dem til å virke mindre. Nøkkelen er å stoppe dem fra tilstopping og å bli strukket større. Ved å bruke riktig rens, eksfoliere døde hudceller, og å bruke en primer under sminke kan alle redusere utseendet på sine store porer.

 

Relaxed girl having pore cleaning procedure in parlor