Noen ingredienser gir alltid huden min den lille ekstra gløden. Har du hørt om AHA? Eller BHA? Vet du hva det gjør med huden din og når du eventuelt bør bruke dette?

AHA- og BHA kan gi deg «ny» hud

Jeg  husker godt da fruktsyren inntok hudpleieklinikkene. Vi fikk et verktøy vi ikke hadde sett maken til. Det krevde likevel litt trening å forstå hvordan dette skulle brukes riktig på alle hudtyper, slik at det ga resultater uten å skade huden. Det er ingen tvil om at AHA (Alfa Hydroxy Acid) og BHA (Beta Hydroxy Acid) tilsatt i dine hudpleieprodukter kan gjøre endringer i hudens utseende, men hva er det egentlig som skjer i huden når du bruker disse ingrediensene?

 

IMG_4480

 

Hva gjør en peeling?

Daglig kvitter huden din seg med døde hudceller, men med alderen – ofte som følge av overdreven soling – avtar denne prosessen. Det resulterer i tørr hud, tette porer, forstørrede porer, linjer og ujevn hudoverflate. Du vil rett og slett få en litt gusten utstråling. 

Vi ønsker å speede opp denne fjerningen av døde hudceller, akkurat så mye at huden får tilbake sin opprinnelige glød og vitalitet, men ikke så mye at cellene ikke fungerer som de skal, så lenge som mulig.

 

IMG_6079

 

Hva gjør AHA og BHA med huden?

AHA-er (for eksempel glykolsyre og melkesyre) og BHA (salisylsyre) virker ved å løse opp bindingene som holder døde hudceller sammen. Når disse bindingene forsiktig brytes, vil du gradvis se en jevn og velfungernede hud komme til syne. For å fungere effektivt, må AHA og BHA formuleres med en pH på mellom 3 og 4. Ved siden av dette, kan produktene inneholde andre aktive ingredienser som passer sammen med AHA og BHA på huden.

 

IMG_5556

 

Hvordan velger du?

AHA er vannløslige, og arbeider på hudens overflate. Disse syrene er generelt foretrukket for normal til tørr og solskadet hud, grunnet evnen til å booste hudens naturlige fuktighetsfaktor. De har også vist seg å være effektive for å redusere synlige tegn på solskade.

BHA fungerer på hudens overflate, og inne i porene. De er oljeløselige, derfor er de oftest foretrukket for normal til fet hud med tendens til akne, store porer og blank overflate. BHA virker også beroligende, og kan dermed fint brukes på svært sensitiv hud. Du velger BHA om du behandler rosacea og milier (små talgklumper i huden).

 

ansikt 1

 

Kan AHA- og BHA kombineres?

Det er ikke alltid en fordel å kombinere disse ingrediensene, dette bør en hudterapeut avgjøre ut fra hva dine behov. Noen kan med fordel kombinere dem, andre bør la være. Hvis de skal kombineres, bør du bruke én om morgenen, og én om kvelden – eller eventuelt annehver dag. Hvis du har kombinasjonshud, hvor T-sonen er fet og tilstoppet med store porer, men kinnene er tørre, kan du bruke et BHA-produkt til de fete områdene og et AHA-produkt til de tørre områdene. En hudterapeut kan råde deg til en annen fremgang, men uten å se din hud råder jeg deg til å følge denne brukerveiledningen. 

Ikke glem halsen og brystet! AHA og BHA er svært effektive i disse områdene også. De virker hudfornyende, og gir en jevnere overflate.