Menn er ikke fullt så opptatt av linjer og glød, som vi kvinner. Men deres forfengelighet kretser ofte rundt hårtap og skallethet, hvor tidlig de eventuelt blir det, og hva de kan gjøre mot dette. Og vi vet jo at det foregår forskjellige mer eller mindre vellykkede løsninger, alt fra å barbere av seg alt håret, til å transplantere hår. I tillegg selges store mengder serum, som skal øke hårveksten til denne gruppen menn. 

IMG_6379

Alopecia 

Hårsykdommen Alopecia er en kronisk tilstand, som kan ramme alle områder av kroppen, inkludert hodebunnen, og den resulterer i hårtap. Dem kan komme gradvis eller plutselig, og kan inntreffe i alle aldre, hos menn og kvinner. Den vanligste formen for alopecia er mannlig skallethet, som påvirker omtrent halvparten av alle menn før fylte 50 år.

En annen mer foruroligende form for hårtap, er alopecia areata, som forårsaker hårløse flekker på størrelsen med en stor mynt. Disse flekkene vises vanligvis på hodebunnen, men kan forekomme hvor som helst på kroppen. Alopecia areata forekommer hos omtrent én av 1000 personer, de fleste som rammes er under 30 år.

 

IMG_6378

 

Hodebunnstatovering (SMP)

Det finnes faktisk et godt alternativ til denne utfordringen, og den er helt ny i Norge. Mikropigmentering av hodebunnen – hodebunnstatovering – er en høyt spesialisert prosess hvor pigmentet permanent tatoveres inn i huden. SMP skal likne barbert hår, og bør utføres av en erfaren terapeut. Det brukes mye finere nåler enn ved ordinær tatovering. Fargen legges heller ikke like dypt i huden. 

Du kan selvfølgelig ikke forvente at resultatet skal gi en illusjon av tykk manke, men det ser helt klart ut som et barbert hode. 

Prosedyren tar omtrent tre til fem timer, avhengig av størrelsen på området. Du må også regne med 2–3 etterbehandlinger. De fleste beskriver dette som en lett prikkende følelse, men er ikke smertefull. SMP er smertefritt sammenliknet med alternative behandlinger for skallethet. 

Prosessen stopper ikke håret ditt fra å vokse. Det gjenværende håret bør imidlertid bli barbert før behandlingen kan begynne.

 

IMG_6385

 

Scalp tatoo I Norge

I Norge finnes det så langt én eneste ekspert på denne behandlingen: Solvår Hegge, hos SOL PMU. Hun utdanner nye terapeuter i rekordfart for tiden, da etterspørselen er stor. Jeg har fått intervjue en av hennes klienter, som jeg synes har et utrolig fint resultat å vise til:

Tommy Ruud mistet håret i 30 årene, av genetiske årsaker. Han kjente Solvår fra før, og ville nok ellers ikke tatt sjansen på å prøve SMP, forteller han. Han har gått gjennom tre behandlinger, hver på ca. 4 timer, og er meget fornøyd med resultatet.

Om selve behandlingen forteller han at han ikke kunne dusje eller bruke tette hodeplagg de første fire dagene etter behandlingen, i tillegg ventet han i fem dager med å barbere området rundt tatoveringen. Han anbefaler absolutt SMP til de som plages av å bli skallet. Du må i tilfelle regne med en oppfriskende behandling hvert 3. år, samt å bruke høy SPF for å bevare resultatet lengst mulig. 

 

IMG_6380

Husk at SMP ikke kun er for menn, men er like lekkert på kvinner som opplever tynnere hår og en mer synlig hodebunn.