Retinol er et vitamin A-derivat som fjerner tilstoppinger i  porene, øker kollagenproduksjonen ved å redusere fine linjer, og øker celleregenereringen slik at hudoverflaten blir jevnere, og pigmentering reduseres. Det første retinoid-tretinoinet ble FDA-godkjent under merkenavnet Retin-A for nesten 40 år siden. Da som reseptbelagt aknebehandling. Dermatologer oppdaget snart at pasienter som fikk behandling med Retin-A ikke bare opplevde en klarere hud, men også en mykere, lysere hud med færre linjer. I dag brukes tre forskjellige retinoider: tretinoin, tazarotene og adapalen . Mange dermatologer opplever at tazaroten er sterkere, men også mer irriterende enn tretinoin. Adapalen er mildest, men også gjerne mindre effektiv.

 

Portrait of young woman applying moisturizer cream on her face isolated on white background

 

Vil du ikke gå til hudlege?

Mens reseptbelagte preparater gir de mest imponerende resultatene, kan en over the counter-retinoid, kalt retinol, også forbedre linjer og synlig misfarging. Fordi retinol gradivis omdannes til retinsyre (den aktive ingrediensen i reseptbelagte kremer), er den mindre potent. Vi regner også ca. 12 uker før vi ser et synlig resultat av denne behandlingen.

Vil retinoid gjøre huden din mer sensitiv?

Eller er dette bare en myte? Selve ingrediensen er følsom for sollys, og derfor bør du bruke den før sengetid, i stedet for på dagtid. En retinoid bør ikke gjøre huden din mer sensitiv for UV-stråler enn den ville vært etter en peeling. Starter du en behandling på sommeren, må du likevel være påpasselig med SPF (minst faktor 30), men sommerhuden har en høyere fuktighet, og vil sansynligvis ikke bli like tørr under behandlingen, som den ville blitt på vinteren.

 

Beautiful face of young woman with cosmetic cream on a cheek. Closeup portrait isolated on white.

 

Vil huden din se ille ut før den blir bedre?

Retinoider kan forårsake tørrhet, rødhet og flassing, men hvis du trapper opp gradvis,  kan du unngå en sterk reaksjon. De to første ukene kan du bruke retinoid hver tredje natt. Hvis huden din ikke blir irritert av dette, kan du trappe opp til hver annen natt de neste to ukene. Er du fremdeles ikke for tørr, eller flasser mye? Da kan du trappe opp til bruk hver kveld. Det kan også være greit å vite at du bør vente 15 minutter etter å ha vasket ansiktet ditt, før du bruker retinoid. Og husk at du bare bør bruke en posjon av produktet på størrelse med en ert, for å dekke hele ansiktet. Etter noen minutter bør du  bruke en god fuktighetskrem for å forhindre tørrhet.

Er denne behandlingen dyr?

Dette er en ingrediensgruppe med flere tiårs forskning i ryggen. Dette koster, men da er du også trygg på at du får resultater som lovet. Om du velger et reseptbelagt produkt eller kjøper av en hudterapeut, og hvilken styrke produktet har, avgjør prisen. Generelt vil jeg si at du må regne med å gi rundt 1000 kroner for et slikt produkt, men som sagt er det flere ting som avgjør den eksakte kostnaden.

 

Woman having facial massage

 

Kontraindikasjoner:

  1. Ikke bruk retinoid hvis du er gravid eller ammer.
  2. Benzoylperoksid og alfahydroksysyrer kan deaktivere retinoider, så ikke bruk dem  sammen, uten at det er avtalt med hudterapeuten din.
  3. Voksing kan forårsake overflødig rødhet på retinoidbehandlet hud. Derfor advares det mot å bruke retinoid dagene før en voksbehandling.
  4. En liten prosentandel av mennesker med ultrasensitiv hud, vil ikke tåle retinoid. Er du en av dem, må du bruke retinoid i samråd med hudlege.