Jeg får mange spørsmål om å bruke alkohol på huden. Skader det huden, eller ikke? Du kan google dette, men blir likevel ikke særlig klokere. La heller meg fortelle deg hva forskningen sier om dette:

Alkohol som hovedbestanddel i et hudpleieprodukt er et problem.

Dette betyr at du i utgangspunktet bør unngå produkter som fører alkohol høyt opp på ingredienslisten. Om alkohol er blant de første ingrediensene på innholdsfortegnelsen, inneholder det altså mye alkohol. Men først av alt skal vi avklare hvilken type alkohol du bør unngå.

 

cropped shot of woman applying micellar water on cotton pad isolated on white

 

Dårlig vs. god alkohol i kosmetiske produkter

Den type alkohol du ikke bør ha i dine hudpleie- eller sminkeprodukter, er en uttørkende alkohol.  De dukker gjerne opp under betegnelsene SD-alkohol eller denaturert alkohol.  Ofte kan dette dreie seg om isopropyl alkohol. Disse flyktige alkoholene gir produktene en hurtigtørkende overflate, avfetter huden umiddelbart, og føles vektløs på huden. Sånn sett er det jo lett å se appellen, spesielt for de med fet hud.

De kortsiktige fordelene kan ikke måles mot de negative, langsiktige konsekvensene. Når SD-alkohol er oppført blant de første seks ingrediensene, vil produktet virke svært irriterende og uttørkende på huden. Alkohol svekker hudens barrieresystem, tørker ut huden og gjør den mottagelig for inntrengere som ikke har noe i huden å gjøre. Hudens egen fuktighet slipper lett ut av en skadet overflate, og det blir vanskelig gjenopprette hudens balanse. 

 

Beauty Youth Skin Care Concept - Beautiful Caucasian Woman Face Portrait holding and presenting cream tube product. Beautiful Spa model Girl with Perfect Fresh Clean Skin over white background

 

Hjelper alkoholen andre ingredienser å trekke inn i huden?

Du har kanskje hørt at alkohol er en god ingrediens fordi det hjelper huden å absorbere andre ingredienser, som retinol og vitamin C? Det stemmer at absorbsjonen øker, men samtidig ødelegger alkoholen også hudoverflaten, og forstyrrer på lang sikt de stoffene som holder huden frisk. Det finnes andre hudvennelige måter å øke absorbsjonen på – alkohol er ikke eneste løsning.

Hva med fettalkoholer?

Det finnes også andre typer alkoholer, kjent som fettalkoholer. De irriterer ikke huden, men kan faktisk være svært gunstige for den. Eksempler er cetyl-, stearyl- og cetearylalkoholer. Alle disse er gode ingredienser for tørr hud, og i små mengder er de fine for enhver hudtype, fordi de gir en smidig hudoverflate, og bidrar til å holde de øvrige ingrediensene stabile. Det er viktig å skille disse hudvennlige alkoholformene fra de problematiske.

 

Beauty portrait of a happy woman with skincare standing isolated on a white background

 

Alkohol skader din hud og forværrer akneutbrudd 

Hvis huden din er fet, kan det være fristende å bruke alkoholbaserte produkter, fordi de gir en umiddelbar matt overflate. Ironien er at bruk av alkoholholdige hudpleieprodukter på sikt vil øke talgproduksjonen og stimulere produksjonen av døde hudceller – altså gi deg mer akne enn du startet med. Den huden som virker matt de første dagene med slike produkter, vil til slutt ende opp  mer blank enn utgangspunktet. 

Forskningen er tydelig!

Alkohol skader hudens beskyttelsesmekanisme. Viktige stoffer i huden trekkes ut, og vil ikke være til nytte for huden slik de er ment. Hudaldringen vil gå raskere, siden huden brytes fortere ned når den ikke beholder fuktighet og andre viktige stoffer, som den trenger for å fungere normalt. 

Fet hud blir forverret, siden tørrhet øker talgproduksjonen.