Det er ganske forvirrende å forholde seg til hvilke produkter som gjør huden godt og omvendt, ikke sant? Jeg prøver så godt jeg kan å gjøre dette litt enklere for deg. Hvorfor bør du holde deg unna visse typer ingredienser? Er det egentlig så farlig å irritere huden litt?

 

Young female looking at her face in mirror

 

Hva gjør irritasjon med huden din?

Sensitiviserende, sterker og sterkt parfymerte produkter kan ødelegge huden din. Kanskje usynlig til å begynne med, men etter hvert vil skaden bli synlig og vanskelig å reversere. Hvorfor ikke droppe disse ingrediensene når det finnes gode alternativer som absolutt ikke er skadelig? 

 

Woman in bath

 

Ingredienser som irriterer fet hud

Fet hud er mest utsatt for skader av irritasjonen. Irriterende ingredienser setter i gang en kjedereaksjon i huden som i værste tilfelle kan gjøre akne enda værre enn den er i utgangspunktet. Behandler du ikke slik hud med rirktige produkter er det veldig sansynlig at dun gjør problemet værre enn det er. Dette er ofte årsaken til at de med akne opplever å bli værre når de starter en behandling. De opplever flere tette porer, økt talgproduksjon og mer akne. 

SD (denatured) alkohol er den irriterende ingrediensen vi ser mest av i hudpleieprodukter, men fragrance (parfymestoffer) ligger ikke langt bak. Og sistnevnte kan være irriterende både som syntetisk og naturlig, så hvorfor ikke holde seg helt unna? Du kan også være oppmerksom på at essensielle oljer ikke utelukkende er positivt for huden. Dette er aktive ingredienser som kan ha god effekt på forskjellige utfordringer, men de kan også være for sterke for noen hudtyper. SD Alkohol og parfyme er likevel det du skal være mest oppmerksom på om du har fet hud.

 

Woman face with problematic skin

 

Ingredienser som irriterer tørr hud

Tenker du at ingenting biter på tørr hud? Det stemmer ikke. Tørr hud blir like irritert av sensitiviserende ingredienser som annen hud. Men i stedet for høyere talgproduksjon opplever de med tørr hud enda tørrerer hud. Synlig flass, svært dehydrert og linjete hud som lett ser grå og slten ut. Du opplever kanskje at dine hudpleieprodukter ikke trekker inn og gir den effekten du ønsker?

Irriterende ingredienser tørker lett ut overhuden og du vil føle at huden er et nummer for liten. På sikt skades hudens barriere, som skal hindre uønskede stoffer å trekke inn i huden og bevare fuktigheten inne i huden. Denne hudtypen opplever ofte rask bedring når den blir satt på ikke-irriterende produkter. 

 

Beautiful face of young woman with cosmetic cream on a cheek. Closeup portrait isolated on white.

 

Alle hudtyper bør ta hensyn til dette

For å bevare huden sunn og dermed ved sitt beste utseende er første regel å behandle den varsomt. Joda, sterke behandlinger kan effektivt fjerne pigmentering og andre hudproblemer. Men slike ingredienser skal du ikke gå på over lengre tid. Du ønsker å hjelpe huden slik at den behandler seg selv. Det finnes en rekke gode ingerdienser du kan bruke og hvis du holder deg unna de irriterende ingrediensene får de gode ingrediensene jobbe uforstyrret med sine oppgaver. Du vil raskt oppleve en velfungerende hud, med mindre porer, færre linjer, mer fuktighet og jevnere overflate. 

 

Ikke «pell»!

Du vil se stor forskjell på huden din om du unnværer irriterende ingredienser. I tillegg bør du også tenke på at plukking og trekking i huden vil gi omtrent den samme irritasjonen. På sikt vil alt dette gi huden er eldre og ikke såvelfungerende utseende.

Vær også oppmerksom på at for varmt vann på huden er irriterende. 

 

Young charming woman with long brown ponytail using cream on white background in studio

 

Unngå dette:

I tillegg til ingrediensene jeg nevner lengre ned bør du holde deg unna dette:

 • Kraftige peelinger med krystaller, valnøttskjell eller fruktkjerner som skal peele huden.
 • Tonere som inneholder SD alkohol, mentol, peppermynte eller Witch hazel.
 • Hampvotter eller skarpe skrubbekluter på områder med tynn hud.
 • Masker og kremer som inneholder parfyme eller polyvinyl alkohol. 
 • Såpestykker er, med noen få unntak, ikke laget til vask av ansiktet.
 • Produkter som lukter mye er ofte for sterke , uansett hvor duftstoffet kommer fra. 
 • Veldig kaldt eller veldig varmt vann.
 • Plukking og kløing påhuden.

 

IMG_2870

 

Irriterende ingredienser:

 • Ammonia
 • Arnica
 • Balm mint
 • Balsam
 • Bergamot
 • Camphor
 • Cinnamon
 • Citrus juices and oils
 • Clove
 • Clover blossom
 • Coriander
 • Essential oils
 • Eucalyptus
 • Eugenol
 • Fennel oil
 • Fir needle
 • Fragrance (natural or synthetic)
 • Geranium
 • Grapefruit
 • Horsetail
 • Isoeugenol
 • Lavender
 • Lemon
 • Lemongrass
 • Lime
 • Linalool
 • Melissa (lemon balm)
 • Menthol
 • Menthoxypropanediol
 • Menthyl lactate
 • Mint
 • Oak bark
 • Orange
 • Papaya
 • Parfum
 • Peppermint
 • Rose oil
 • Sandalwood oil
 • Sodium C14-16 olefin sulfate
 • Sodium lauryl sulfate
 • TEA-lauryl sulfate
 • Thyme
 • Wintergreen
 • Witch hazel
 • Ylang-ylang