Du har sikkert hørt ordet cosmeceuticals, men vet du egentlig hva det betyr? Og er det noe du trenger?

Hva er cosmeceuticals? 

Selve ordet er satt sammen av «cosmetics» og «pharmaceuticals». Det betyr at disse produktene inneholder fortynninger av farmasøytiske stoffer eller ingredienser med liknende kjemisk struktur.

 

Young woman holding lotion jar

 

Hvorfor cosmeceuticals?

Sliter du litt ekstra med huden i form av akne, tørr hud og linjer eller pigmentering? Får du ikke helt det resultatet du ønsker av dine ordinære hudpleieprodukter så kan disse produktene være løsningen. Men de må brukes med måte, under kyndig veiledning. 

For de fleste holder det med SPF og gode fuktighetsgivende og pleiende ingredienser, men for noen må det altså litt mer til for å oppnå samme resultat.

Et produkt kan være et legemiddel, kosmetikk, eller noe midt i mellom. Cosmeceuticals på ingen måte er legemiddel, men noe som «spisser» behandlingen mer enn andre kosmetiske produkter. 

 

45584

 

Ingredienser som kategoriseres som cosmeceuticals:

Salisylsyre

Salisylsyre brukes ofte til å behandle uren hud og urenheter. Salisylsyre fører til lett avskalling av det øvre hudlaget, reduserer forekomst av hudormer og åpner tilstoppede porer. Salisylsyre er spesielt effektivt mot uren hud da oppløsningen trenger ned i talgkjertlene. Dette bidrar til å redusere overflødig talg. Salisylsyre har også gunstig effekt mot solpåvirket hud.

 

Alfa-hydrokssyrer

Alfa-hydroxysyrer er en fellesbetegnelse på en stor gruppe av fruktsyrer som brukes til hudforbedring. AHA molekylene finnes naturlig i flere frukter og kalles derfor fruktsyre. Eksempler er glykolsyre (sukkerroer), lactic acid (melk) og citric acid (sitrusfrukt).

 

Glykolsyre

Glykolsyre virker i det øverste cellelaget i huden (stratum corneum). De svekker bindingene mellom hudcellene i overhuden og gir en lett avskalling av huden (peeling). Dette fjerner det øverste hornlaget og gir en glattere, renere, strammere og mer glinsende hud. Glykolsyre jevner også ut pigment i huden, og i høyere konsentrasjoner kan avbleke brune flekker. De med tydelig solpåvirket hud har generelt svært god effekt av fruktsyrer. Hvilken konsentrasjon man velger avhenger av hudproblemet man behandler. Glykolsyre er generelt mest effektivt i en konsentrasjon mellom 10-20%. Høyere konsentrasjoner kan brukes som klinikkbehandling, og dette benevnes som kjemisk peeling.
Flere kliniske studier har bekreftet at fruktsyrer er en effektiv behandlingsmetode til hudforbedring. Fine linjer, pigment og ruhet i huden bedres ved bruk av alfa-hydroxysyrer. Vanlige bivirkninger er rødhet i huden, tørrhet og lett svie. Behandlingen tolereres av de fleste svært godt. Det er viktig å bruke solbeskyttelse om sommeren. Irritasjon kan reduseres ved bruk av fuktighetskrem. En liten andel vil ikke tolerer behandling med fruktsyrer, og de med eksem og rosacea (couperose) er spesielt utsatt.

 

Female person hands with cosmetic cream closeup, skincare. Bodycare and hygiene, healthcare

 

L-askorbinsyre (vitamin-C)

L-askorbinsyre, bedre kjent som vitamin C, er en antioksidant som gir hudforbedring. Ultrafiolett bestråling fra solen reduserer mengden vitamin C i huden, og øker dannelse av skadelige frie radikaler. Bruk av kremer som inneholder L-askorbinsyre gjenoppretter denne balansen, og motvirker dannelsen av frie radikaler.  Vitamin C produkter er spesielt å anbefale om sommeren når vi utslettes for sollys.
Kliniske studier har vist at vitamin C reduserer antall «solbrent celler» i huden med 40-60%, og reduserer UV  skade på arvematerialet (DNA) med 62%. Vitamin C er også anti-inflammatorisk og reduserer irritasjon og betennelse i huden. Vitamin C er videre en viktig kofaktor i dannelse av kollagen og hjelper til å forsterke barrieremekanismene som beskytter huden. Vitamin C kremer i konsentrasjon 10-20% er foretrukket for å oppnå ønsket effekt, og jo høyere konsentrasjon man bruker desto mer virkningsfulle er produktene.

 

A-vitamin

Flere kliniske studier har vist at langtidsbruk av A-vitamin, som f.eks retinol, kan bedre solpåvirket hud og aldringstegn. A-vitamin øker produksjonen av nye celler og fører til utstøtelse av gamle. A-vitamin kan brukes for å jevne ut hudfargen, redusere fine linjer og pigmentflekker, bedre solpåvirket hud, redusere store porer og motvirke kvisedannelse. A-vitamin skal ikke brukes av gravide og ammende, og med forsiktighet hos de med eksem eller rosacea (couperose). Full effekt av A-vitamin ses etter 6-12 måneders regelmessig bruk.

Et klinisk studie i anerkjente Archives of Dermatology har vist at bruk av retinol over 24 uker bedrer fine linjer og øker kollagen produksjon i huden. En studie publisert i oktober 2009 viste også hudforbedring av solpåvirket hud og rynker.

 

Azelainsyre


Virker veksthemmende mot propionibakteriet (acne bakterie). Den hemmer dannelsen av keratinocytter (fettstoffer) og normaliserer forhorningsforstyrrelsen i overhuden. Videre virker den antiinflammatorisk, beroligende og demper rødhet i huden. Virker også blekende og forebyggende på pigmentforandringer og normaliserer fargestoffet.

Før påføring må huden rengjøres med en cleanser. Et tynt lag kan påføres opptil 2 ganger daglig (morgen og kveld) på de angrepne hudområdene og gnis forsiktig inn i huden. Ca. 2,5 cm er nok til hele ansiktet. Ved sterk hudirritasjon skal gelen forbigående brukes kun 1 gang daglig eller behandlingen avbrytes inntil irritasjonen forsvinner.

Akne: Tydelig bedring sees vanligvis etter 4 uker, men for optimalt resultat er det viktig at behandlingen foregår kontinuerlig over flere måneder. Ved forverring eller manglende effekt etter 1 måned

Rosacea: Betydelig bedring sees vanligvis etter 4-8 uker. Brukes uavbrutt i hele behandlingsperioden. For optimalt resultat kan gelen brukes i flere måneder.

 

smøre krem liten

 

Niacinamide

Niacinamide en dokumentert vannløselig B3- vitamin. Den Stimulerer enzymer som er viktig for cellens funksjon og energi- omsetting. Med alder synker disse nivåene av enzymer.

Studier har vist at den hindrer at melanin klumper seg og dermed motvirker pigmentflekker. Niacinamide virker betennelsesdempende og motvirker rødhet ved acne og rosacea. den øker hudens produksjon av ceramider ( fettstoffer)og reduserer vanntap i huden. Flere studier indikerer at Niacinamide motvirker tørr hud.

Niacinamide og aldring:
Som ledd i hudaldring får vi tynnere hud, det utvikles rynker og tap av collagen, Elastin og proteiner. Disse faktorene gir en dårligere hudstruktur og mindre elastitet. I studie utført av Oblong ble det påvist at Niacinamide. Stimulerer til dannelse av kollagen og proteiner. Flere kliniske studier har vist til. Jevnere og glattere hudstruktur med mindre rynker etter 12 ukers bruk.

Niacinamide og pigmentering
Studier som er utført har vist til hudforbedring av hyperpigmentering ved bruk av Niacinamide. Studiene ble utført med 5% niacinamide hos asiatiske kvinner med melasma. Etter 8 uker ble det det signifikant forbedring avblekning av hyperpigmentering. Et annet studie ble utført med 120 deltakere hvor man sammenliknet solkrem med og uten Niacinamide. Solkrem med niacinamide hadde en signifikant forbdering. Virkemekanismen er ukjen, men mistenker at pigmentcellene frigir pigmentet raskere ved bruk av niacinamide.

Et annet studie med 27 personer med melasma (pigment) sammenliknet bruk av Niacinamide og Hydroquinone (legemiddel). 44 % så forbedring med niacinamide og 55% med hydroquinone.

Niacinamide og fet hud
Kombinasjonshud med fet T- sone er en vanlig problemstilling. Studier viser at bruk av Niacinamide reduserer produksjon av talg i huden.

Niacinamide og Rynker
Et studie på 30 personer brukte Niacinamide på den ene halvdelen og den andre med placebo i 8 uker. Det var en signifikant forbedring på siden med Niacinamide på linjer og glatthet etter denne perioden.

 

Cosmeceuticals – favoritter

Det er viktig at vi ser  holistisk på hudens helse. Ikke kun fokuserer på resultater, men kombiner dette med å ta vare på huden på kort og lang sikt. Produktene du velger og behandlingene bør være balanserte konsentrasjoner, slik at man ikke opplever ytterligere plager, som tørrhet, rødme, sensitivitet. Disse merkene faller under kategorien cosmeceuticals:

 

Young female looking at her face in mirror

 

SkinCeuticals

SkinCeuticals avanserte hudpleieprodukter er utviklet for å forebygge for tidlig aldring av huden, beskytte hudens sunnhet og korrigere uønskede hudtilstander. Våre mest effektive formler består av rene, aktive, klinisk dokumenterte ingredienser. Våre hudpleieprogrammer utgjør et komplett system for å forbedre hudens sunnhet. Vårt mål er å utvikle avansert hudpleie basert på vitenskapelig forskning, og SkinCeuticals produkter brukes og anbefales av dermatologer, plastiske kirurger og andre hudpleieeksperter over hele verden. Produktene er utviklet for daglig hudpleie hjemme, og som supplement til estetiske behandlinger.

SkinCeuticals leverer produkter basert på forskning, som gir dokumenterte effekter. Våre effektive antioksidanter forebygger for tidlig aldring, samtidig som de har en korrigerende effekt. SkinCeuticals patenterte den første antioksidant formuleringen som kunne penetrere huden og ha en effekt.

 

IMG_8386

 

Elizabeth Arden PRO

Revolusjonerende hudpleieteknikker i Elizabeth Arden PRO skal sette en helt ny standard for hvilke resultater man kan forvente seg av den profesjonelle hudpleien. Hudpleieserien er basert på banebrytende teknologi og patenterte ingredienser med klinisk dokumenterte resultater. Elizabeth Arden PROs profesjonelle behandlinger er svært effektive og sammen med hjemmeprodukter trigger de i gang hudpleierutinen. Målet er å akselerere og maksimere hjemmeproduktenes effekter slik at resultatene synes raskere.

 

IMG_8387

 

pH Formula 

Dette skal være den første pharma-cosmeceutical produktserien basert på hud resurfacing i stedet for peeling på markedet. pHformula resurfacingsystem er et resultat av en innovativ allianse mellom cosmeceutical og medisinske resepter. Resurfacing har flere fordeler foran tradisjonelle peelinger. Peelinger forårsaker hovedsaklig eksfoliering av huden, hvor resurfacing aktivt fremmer en akselerert cellefornyelse og cellereparasjon, samtidig som traume og overfladiske irritasjoner reduseres. Denne effekten oppnås gjennom mekanismer i et unikt leveringskompleks (PH-DVC™), som sikrer maksimal kontrollert levering av de aktive ingrediensene uten negative sideeffekter man normalt ser ved bruk av tradisjonelle peelinger. Behandlingene er rettet spesielt mot aldring, hyperpigmentering, akne og kronisk rødhet/rosacea. Behandlingene utføres kun av sertifisert hudterapeut eller medisinsk terapeut. Fordelen med behandlingene er at du ikke har noen nedetid slik et ofte er med kraftige behandlinger, og du kan leve som normalt samme dag. Det anbefales også at du prepper huden og bruker produktene før, underveis og etter behandling.

 

IMG_8388

 

Ekseption

Ekseption er et ekslusivt konsept innen estetisk medisin. Laboratoriet og fabrikken er lokalisert i Barcelona (Spain). Oxynergy – Selskapet som står bak lanseringen av ekseption staret opp I 2002 og har mer enn 15 års erfaring I sitt felt; hudpleie og estetisk medisin.

Selskapet tilbyr omfattende kosmetiske produkter preget av innovasjon og vesentlig vitenskapelig bidrag. Ekseption tilbyr flere behandlinger i klinikk og hjemmepleie direkte knyttet til hudproblemer du trenger litt ekstra hjelp med.

 

IMG_8393

 

Doctor Babor

Den profesjonelle hudpleieserien DOCTOR BABOR står for presisjonskosmetikk som er «made in Germany». Med sine høyeffektive formler basert på utvalgte aktive ingredienser, setter DOCTOR BABOR nye standarder innen «cosmeceuticals».

Tilbake i 1956 da Dr. Michael Babor utviklet de første presisjonsformlene for BABOR hadde verken begreper som «cosmeceuticals» eller varemerker som «DOCTOR» blitt oppfunnet. Men han visste at presist konsentrerte aktive ingredienser gir intens pleie til huden. Han fortsatte med å utvikle de første hudpleieproduktene som var spesielt skreddersydde for individuelle behov, med andre ord «eksperthudpleie hjemme». DOCTOR BABOR-serien er en hyllest til dr. Michael Babor og setter de høyeste standarder i tråd med DOCTOR BABORs motto:
Mer effektiv – mer presis – mer nyskapende.

 

IMG_8390

 

Elixir Cosmeceuticals

Elixir Cosmeceuticals er Cosmedicas egen serie cosmeceutical-produkter. Serien er satt sammen og utviklet av norske hudleger. Mange av produktene er egenformulerte, mens andre er håndplukket fra utvalgte laboratorier og produsenter. For å alltid oppnå høyeste kvalitet på alle produkter jobber Elixir med ulike produsenter, som alle har meget høy kompetanse innen aktive og dokumenterte virkestoffer. Det er spesielt viktig for Elixir at virkestoffene har virkning som er dokumentert gjennom forskning. Dette er kundenes garanti for at Elixir leverer det beste innen moderne hudpleie.

 

IMG_8395

ZO Medical 

Obagi ZO Medical kremer er aktive og virkningsfulle kremer mot hudproblemer som akne og pigment og ikke minst aldring/grov og solskadet hud. Hovedingrediensene er retinol og Hydrokinonet, som blant annet øker produksjonen av elastiske fibre og jevner ut pigmentflekker og er veldig positiv mot acne. Allerede i 30-års alderen kan man oppleve aldersforandring i huden, i form av fine linjer, smårynker, ujevn overflate og pigmentflekker. Da må trenger huden aktive virkestoffer som kan reparere og forsterke huden på nytt. Da er Obagi ZO Medical et veldig godt valg.

A-vitaminsyre er det mest virksomme stoffet vi kjenner til når det gjelder å forbedre elastisiteten i huden, øke blodsirkulasjonen, samt gi økt væskemengde inn i hudcellene. Hydrokinonet reduserer og jevner ut pigmentflekker, og er helt uten risiko når det brukes på denne måten i kontrollert form.

Dr. Obagi har utviklet to ulike kremserier – ZO Medical med terapeutiske løsninger og ZO Skin Health med forebyggende og daglig hudpleie. Sertifiserte ZO klinikker setter opp skreddersydde kremprogram.

 

IMG_8397

 

MeLine 

Dette er eksperten på pigmenteringer!

Spesialisert serie for behandling av alle typer pigmenteringer uavhengig av type, hudtype eller kroppsdel Behandlingene skreddersys behovet. Behandling av Melasma, solar spot, hender, kroppspigmenteringer og Intim pigmentering.

MeLine skal være den første spesialiserte serien som behandler alle kjente prosesser som fører til pigmetneringer. I tillegg til å gi den mest  helhetlige og effektive behandlingen mot pigmenteringer som er på markedet i dag inneholder også produktene ingredienser som vil gi deg en strålende og sunn hudkvalitet. Behandlingen omfatter klinikk behandlinger med peel, hjemmeprodukter og maske som fungerer som kontrollert microdermabrasjon som booster de andre hjemmeproduktene.

 

edit_BoxMeline02CaucasianNight

 

Glo Skin Beauty

Glo Skin Beauty er en komplett cosmeceutical-serie med alt din hud trenger for å få en klar forbedring innen få uker. Glo Skin Beauty har flere aktive, vitenskapelig dokumenterte ingredienser som vitaminer, antioksidanter, retionol, glykol- og salisylsyre samt flere produkter som baserer seg på plantestamcelle-teknologi (Phyto-Active-produktene).

 

IMG_8392