Bobler du av glede over svangeskapet og håper det synes på lang avstand, mens virkeligheten er at kroppen din ikke helt er på lag med sinnet akkurat nå? Har du ikke sett noe til  svangerskapsgløden som alle snakker om? Du er ikke alene…Det er helt normalt! Det hjelper å vite at du ikke er alene – ikke la dette ødelegge gleden over hva som er i ferd med å skje. Kanskje du heller kan gjøre noe for å unngå disse hudproblemene?

The pregnant woman on the ninth month

6 irriterende ting som ofte dukker opp under graviditeten  – og hva du kan gjøre for å unngå disse:

 

1. Sensitivitet

Det er en påkjenning for kroppen og huden at du er gravid og dette viser seg ofte i en sensitivisert hud. Dette er ikke farllig og vil mest sansynlig heller ikke gi huden varige men.

Vær litt snillere med huden din akkurat nå. Du vil føle deg litt mer sensitiv og kanskje du lett blir rød i huden. Kanskje du bør bruke produkter som er litt mindre aktive? Du kan med fordel bruke en skrubb som er mildere, både på ansikt og kropp. Resultataet ved for tørr behandling av en sensitiv hud vil plage deg i mange år, vær heller litt forsiktig.

 

Young charming woman with long brown ponytail using cream on white background in studio

 

2. Akne

Du kjenner på hele kroppen at hormonene «tar helt av» under svangerskapet. Dette påvirker også huden, den kan bli omtrent som en fjortishud igjen.. Det er helt normalt å oppleve mer akne og sorte prikker under svangerskapet, trøst deg med at det går over.

I mellomtiden er det viktig at du ikke kaster deg over akneprodukter som er for tøffe eller ment til ungdomshud. Husk at du sannsynligvis også er sensitiv under svangerskapet og i tillegg har du kanskje en tørr overflate eller en helt annen hudtype i utgangspunktet? Det er lurt å få veileding i produktvalg akkurat nå, oppsøk en hudterapeut som kan ingredienser. Da vil du få informasjon om hvilke ingredienser du absolutt ikke skal bruke under et svangerskap, så vel som hva som vil gi akkurat din hud best effekt. Du skal for eksempel aldri bruke Accutane, Retin-A eller Tetracycline under svangerskapet. Dette er legemidler man foreskriver ungdom med akneproblemer. Produkter med innhold av benzoyl peroxide og salicylic acid, som menes å kunne gå over i blodbanen, velger vi å ikke bruke på gravide. Mens innhold av lactic acid, tea tree oil eller sulfur fint kan brukes i behandling av slik hud under svangerskap. Som du skjønner er veiledning viktig. Mild rens og riktige produkter vil gi deg god hjelp, uten å irritere eller skade.

 

Young female looking at her face in mirror

 

3. Tørr, kløende hud

Er du ikke en av de som sliter med utbrudd, så sliter dun kanskje med ekstremt tørr hud? Så tørr hud at den klør, er ikke uvanlig.

Under et svangerskap er det alltid viktig å drikke mye vann! Det gjelder ikke minst for denne hudforandringen. Smør deg, daglig, men en fuktighetsgivende bodylotion. Er det vinter og veldig tørt inneklima kan en luftfukter hjelpe. Og klør det så mye at du nesten blir gal ville jeg prøve et havremelbad. Den enkleste måten å gjøre dette på er å bruke havregryn i et varmt badekar (ikke kokende, kun varmt). Dette vil fukte huden og roe kløen.

 

Belly of a pregnant woman

 

4. Solsensitiv

Svangerskapsglød er desverre ikke det samme som å være solbrun. Er det noe jeg vil poengtere at alle gravide må være forsiktige med, så er det solen. Hold deg i skyggen under hele svangerskapet! Du kan oppleve å bli brunere enn normalt med alle svangerskapshormoner i kroppen, men i tillegg til dette får svært mange den såkalte «svangerskapsmasken» som de sliter med i mange år etter endt svangerskap. Den skyldes overaktive pigmentproduserende celler som spruter ut pigment ujevnt og gir deg pigmentflekker i ansiktet. Disse pigmentflekkene er svært vanskelig å gjøre noe med i etterkant og det er derfor mye bedre å forebygge; holde seg unna solen.

Bruk SPF! Solhatt og legg deg, avslappet, under en parasoll. Spill diva! Slik unngår du ujevn pigmentering i mange år fremover. Og siden vi allerede vet at huden er ekstra følsom under svangerskapet anbefaler jeg å benytte solkrem med titanium dioxide eller zinc oxide som filter, i stedet for kjemiske filtere som oxybenzone, homosalate og avobenzone som har en tendens til å være mer irriterende på huden.

 

Pregnant woman in white bikini posing on the beach

 

5. Strekkmerker

Strekkmerker er det de fleste tenker på når vi snakker om hudproblemer etter svangerskapet. I alle situasjoner hvor kroppen vokser raskt står du i fare for å få strekkmerker i huden. Helt åpenlyst opplever mange dette under et svangerskap. Noen er selvfølgelig så heldige at de ikke opplever dette i det hele tatt, genetikken styrer mye av dette. Jeg ser uansett flere som får strekkmerker enn de som ikke gjør det, derfor anbefaler jeg alltid å forebygge.

Bruk en mild peeling på kroppen 2 ganger i uken, med ekstra vekt på mage, bryster, lår og rompe. Smør kroppen med en rik bodylotion hver dag! De utsatte områdene kan gjerne smøres 2-3 ganger om dagen, særlig om du i utgangspunktet er veldig tørr. Det finnes produkter som er laget  forebyggende og behandlende til strekkmerker, men viktigst av alt er det at du smører huden godt slik at den tåler strekkingen den blir utsatt for.

 

IMG_0962

 

6. Merkelige utslett

Opplever du rød og irritert hud under svangerskapet bør du følge med på dette. Det kan dreie seg om noe så enkelt som mer sensitiv hud grunnet hormonene. Kløende og hender og føtter kan deriomot også bety at din lever sliter litt under den tøffe påkjenningen et svangerskap er for kroppen.

Dette kan påvirke både svangerskap og fødsel, så vel som fosteret og du bør oppsøke en lege! En blodprøve kan gi deg svaret på hvorfor de opplever kløe.

Et annet kløende hudproblem under svangerskapet  kalles PUPPP (pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy/ polymorf svangerskapsdermatose). Dette sterter ofte på magen og kan spre seg et stykke utover, men aldri til ansiktet.

Dette er helt ufarlig både for mor og barn. Kløen kan behandles med kløestillende kremer fra apoteket eller eventuelt kortisonkrem eller antihistaminer.

 

afp20050401p1380-uf1