Er du en av de som sliter med tørre lepper på vinteren? Lepper som ser ut til å gå i oppløsning? Veldig mange opplever dette. Det er jo heller ikke så merkelig når du tenker på at leppene utsettes for kulde og tørr luft hele tiden. Dermed er det også et svært frustrerende problem.

Det finnes hjelp! Vær likevel oppmerksom på at om du sliter med kronisk tørre lepper kan dette være et medisinsk problem og du bør oppsøke lege.

 

Attractive young woman applying lip balm isolated on a white background

 

Hvorfor tørre lepper?

Huden på leppene er tynnere enn ellers i ansiktet og er derfor enda mer utsatt for irriterende elementer.

På vinteren er det mindre fuktighet i luften, både inne og ute. Det lille lageret fuktighet leppene selv har forsvinner raskt i slik luft. Fuktigheten formelig trekkes ut av leppene og selv med en normal beskyttelsesbarriere på leppene vil du ikke kunne motstå dette fuktighetstapet. Har leppene allerede sprukket, forsvinner fuktigheten raskere enn du klarer å tilføre ny.

Leppene har ikke den naturlige oljeproduksjonen som resten av ansiktet har.

 

Dette bør du gjøre for å unngå tørre lepper

Ikke plukk av tørre flak fra leppene! Peel i stedet. Det finnes flere peelinger regnet til det sarte området på leppene. Du kan faktisk også bruke en svært myk tannbørste. Jeg vil likevel anbefale å prøve en peeling til leppene: resultatet blir så mykt og deilig! Peelingen inneholder ofte pleiende ingredienser i tillegg og til og med leppestiften vi sitte bedre og se så mye freshere ut etter en peeling. Dette kan du bli avhengig av!

Ha alltid en god leppepomade i nærheten. En i alle vesker, en på badet, kontoret, skijakken, nattbordet og i bilen. På denne måten vil du alltid bli minnet på å smøre leppene.

 

©Alix Minde/AltoPress/Maxppp ; Woman putting on lip gloss

Drikk masse vann!

Bruk en luftfukter hjemme, slik at luften blir mindre tørr der.

Bruk SPF når du er utendørs! Leppene er alltid mest utsatt for hudkreft, grunnet den naturlige mangelen på fett og fuktighet. Huden er tynnere her og vi glemmer ofte å beskytte leppene mot solen. Sprukne lepper er enda mer utsatt for å få hudkreft, så det er viktig å bruke en leppebalm med SPF i dette området.

Selv om dette er lettere sagt enn gjort: forsøk å ikke slikke på leppene! Vannet du føler hjelper dine letter i et par sekunder vil trekke ut enda mer fuktighet og gjøre de tørrere på sikt.

 

Kan man bli avhengig av leppepomade?

Det går rykter om at man kan bli avhengig av visse typer ingredienser i leppepomade. Det finnes ingen forskning som tyder på at dette stemmer. Det kan imidlertid oppfattes som avhengighet om du bruker en leppepomade som ikke behandler i dybden, men kun legger et lag utenpå leppene. Da må du jo smøre ofte for å bevare dette laget her. Bruker du et produkt som både beskytter på utsiden, men også trekker ned og behandler problemet i dybden så vil du oppleve å stadig bli mindre tørr og dermed få mindre og mindre behov for å smøre deg.

 

Image-20