På tide å rydde opp i kremer og make-up på badet? Når sjekket du sist hva som har gått ut på dato og dermed egentlig burde kastes? Noen produkter kan faktisk gi deg hudproblemer om de brukes etter de er utgått på dato. Og noen produkter har mye kortere holdbarhet enn andre.

beauty, skin care and people concept - close up of smiling young woman with face cream mirror reflection at home bathroom

Merking av emballasjen

Timeglasset: viser produktets levetid
Krukkesymbolet: viser produktet holdbarhet etter åpning. 12M betyr at produktet har holdbarhet på 12 måneder, etter åpning.
Ingen merking: Er produktet en engangsampulle eller en type sprayflaske som brukes med det samme eller aldri kan åpnes så trenger ikke produktet denne merkingen. Er det derimot ingen merking på din kremkrukke eller foundation bør det ringe en bjelle. Har du kanskje kjøpt et produkt på nett eller i utlandet som ikke er det det utgir seg for å være? Denne merkingen er nemlig påbudt på slike produkter.

åpen krukke symbol

Mascara:

En uåpnet mascara holder i hele 30 mnd., en åpnet holder kun i 6 mnd. Er du spesielt sensitiv i øynene vil nok de fleste øyenleger anbefale at du bytter ut dette produktet etter 3 mnd. Kjenner du at øynene begynner å klø eller svi kan dette skyldes et for høyt bakterieinnhold i produktet.

Eyeliner:

Dette produktet kan holde i 24-36 mnd. Men det bør spisses før bruk slik at tuppen er garantert ren og fri for bakterier. En flytende liner har samme holdbarhet som en mascara.

beauty, make up, cosmetics, morning and people concept - young woman with makeup brush and contouring and highlighting palette looking to mirror at home bathroom

Øyeskygge:

Har også en holdbarhet på ca 24-36 mnd. Her er det særdeles viktig at kostene du benytter til påføring er helt rene (vaskes jevnlig) slik at verken øyne eller skyggen blir full av bakterier.

Foundation og pudder:

Et pudder holder i 24-36 mnd., mens en flytende foundation har litt kortere levertid. Bruker du en flytende foundation som ikke har pumpe, men hvor du bruker fingrene i produktet blir holdbarheten betraktelig kortere.

close-up portrait of young beautiful woman with cosmetic foundation

Leppestift og lipgloss:

Uåpnet holder disse i over 30 mnd., men de som er åpnet bør byttes ut etter 12-24 mnd. Lipglossen samler lettere bakterier enn den faste leppestiften, så når den endrer duft bør den kastes.

Attractive young woman applying lip balm on a white background

Solkrem:

Holdbarheten varierer og står på produktet, ofte begrenses denne til 1 år fordi det er denne tiden man kan garantere at SPF virker slik faktoren sier den skal gjøre. Uåpnet kan disse produktene også vare lengre, det samme om produktet kun oppbevares svalt inne og ikke er direkte utsatt for langvarig sollys.

Dag- og nattkrem:

Uåpnede holder disse i ca. 30 mnd., mens et åpnet produkt holder normalt i 12 mnd. Pumpeflasker er mer hygieniske enn krukker.

Portrait of a smiling cute woman with towel on head holding cream jar over gray background and looking at camera

Økologiske produkter:

Siden disse inneholder mindre konserveringsmidler er holdbarhetene ofte kortere. De er merket som andre produkter.

Sjampo og balsam:

Uåpnet holder disse produktene i 30 måneder, åpnet holder de i 12. mnd.

20170613_123009-01

Parfyme:

Holder nesten evig grunnet innholdet av alkohol. Duften kan svekkes over tid, men de må jo ikke kastes av den grunn.
 img_5338

Kan du selv gjøre noe for å øke holdbarheten?

  • Produktene skal ikke oppbevares for varmt eller i direkte sollys.
  • Bruk spatel, eller i verste tilfelle rene hender, når du henter krem fra en krukke.
  • Rens alle koster minst en gang i månede.
  • Tørk kremrester av krukken slik at lokket kan skrus skikkelig igjen, for å unngå a luft kommer til.
  • Ikke del kosmetikk med andre!