Skal ikke kvisealderen være over når vi blir voksne? Er ikke det et pubertetsproblem? Nei, det er dessverre ikke det. Noen opplever at huden faller til ro når den hormonelle balansen inntrer, når puberteten er over. Andre sliter med blandingshud og akne hele livet. Hva skyldes dette?

Young woman squeezing her pimple, removing pimple from her face. Woman skin care concept. Acne spot pimple spot skincare beauty care girl pressing on skin problem face.

Hormonell akne:

Før vi går videre: ha i bakhodet at det må testosteron til for å gi akne!

  • Hormonsvingninger hvor østrogen-nivået avtar vil ofte medføre en økning av testosteron-nivået, derav akne.
  • En endring i produksjon av hormoner i forbindelse med eggløsning, menstruasjon, graviditet og menopause kan føre til akneutbrudd
  • Noen hormonbaserte prevensjonsmidler kan også gi akne, spør din gynekolog om dette.
  • Noen sykdomstilstander som for eksempel polycystiske ovarier kan stimulere testosteronproduksjonen og dermed gi økt tendens til akne.
  • Hvordan kan hormonell akne behandles?
  • Noen P-piller kan redusere akneutbrudd, her er spesielt Diane god kjent og effektivt.

En god hudpleierutine med rens tilpasset hudtype og gode produkter med melkesyre eller glykolsyre kombinert med vitamin A og salisylsyre vil gi gode effekter over tid. Husk at det ikke er nødvendig å unngå antiageprodukter selv om du har akne, du må bare være mer bevist på hvilke type antiage produkter du velger.

 

Hva med akne hos voksne menn? 

Menn har færre perioder med hormonsvingninger, derav en jevnere talgproduksjon. Stress eller ekstrem fysisk aktivitet er ofte vanligere årsak til hormonendringer og akne hos menn.
Akneproblemer hos menn kan derfor vedvare helt til de blir middelaldrende.

Handsome man applying facial cream over gray background

Acne Excorie eller ”plukke-akne”

Dette begynner med en lett akne som forverres ved overdreven plukking og klemming på kommedoner og pustler. Dette er en uvane som en ofte ikke er helt klar over selv, men det som hjelper er: fingrene av fatet! Må du klemme eller plukke, så vask ansiktet og hendene grundig først. Damp gjerne huden på forhånd (f.eks. dusj varmt) slik at du ikke må klemme så hardt for å få ut kommedoner og puss. Bruk alltid produkter som demper betennelse og reaksjon.

MERK: Hudsykdommen Rosecea har ikke noe med akne å gjøre! Tidligere ble dette kalt Acne Rosacea. Det ble etter hvert klart at dette er svært misvisende da utbruddene som kan komme ved Rosacea ikke er akne og må behandles på helt annet vis.