Opplever du nupper på armer eller lår? Blir de værre når du vokser eller barberer?  Eller er de kanskje konstante, uansett hva du gjør? I tilfelle bør du lese videre.

Acne on human skin close up

Nupper grunnet Keratosis Pilaris

Keratosis pilaris eller hyperkeratosis pilaris er en forstyrrelse i forhorningen av huden (keratiniseringen) rundt hårfolliklene. Tilstanden er karakterisert ved masse små nupper på utsiden og baksiden av overarmene, ryggen, lår og rumpeballer. Huden kan se ut som om man har gåsehud, og den kan kjennes som sandpapir.  Det er en tilstand hvor det dannes et overskudd av keratin (hudceller) som tetter igjen hårfollikler (hårsekker) på huden. Dette kan bli verre ved hårfjerning, og noen tror dermed det har med selve behandlingen å gjøre. Som regel vet man om at man har denne hudforstyrrelsen, og den er ofte konstant. Oppsøk en hudlege/erfaren hudterapeut for å få hjelp til Keratosis Pilaris.

 

Nupper grunnet hårfjerning

Alle kan oppleve nupper, spesielt etter barbering eller voksing. Nupper etter hårfjerning skyldes som regle ikke Keratosis Pilaris, men det er greit at du vet hva det er. Når du napper ut eller kutter håret hender det at hårene vokser ut i feil retning eller ikke klarer å komme ut slik at de blir værende under huden. Kroppen forsøker å beskytte seg mot dette som den oppfatter som fremmedlegeme og inflammasjon oppstår. Krøllete hår er mer disponert for å bli inngrodd enn rett hår.

Close-up of a young woman shaving legs isolated on white background

Dette kan du gjøre for å unngå inngrodde hår og nupper:

  • Bruk alltid utstyr av god kvalitet. Unngå engangshøvler som lugger, bruk heller høvel med tre blader som er mer skånsomt med huden.
  • Barber aldri mot hårene da dette skaper irritasjon og oftere inngrodde hår.
  • Vask barberhøvel godt mellom hver barbering
  • Bruk hudvennlig barberskum eller gel, unngå billige og alkaliske produkter som irriterer huden.
  • Du kan bruke bodylotion med AHA syre forebyggende mellom hårfjerningen
  • Du kan godt peele huden med en skrubb en dag før du barberer slik at du vet det ikke blir liggende døde hudceller på overflaten og irritere.

47301

Lykke til!