A-vitamin er den best dokumenterte ingrediensen vi bruker i hudpleieprodukter. Syntetisk A-vitamin ble allerede benyttet i 1947. I 1954 benyttet man Retinyl Palmitat i hudpleien, men Retinol «tok over» i 1969, i første omgang til behandling av akne. I 1990 kom Dr. Des Fernandes med sitt unike step-up system, som flere hudpleieserier nå har veldig suksess med. Jeg har snakket med en av ekspertene på dette området i Norge; Yvonne Palacios jobber tett med Dr. Des Fernandes og er opplæringsansvarlig for Environ i Norge.  Jeg har forsøkt å ta hennes kunnskap «ned på jorden» slik at alle kan forstå hvordan vi bør bruke a-vitamin.

picture of calm beautiful woman in massage salon

Vitamin A kommer i flere former

 • Estere ( retinyl palmitat), acetat og propionate er de som er minst irriterende for huden.
 • Retinol er en alkohol og den eneste formen som kan tynne ut huden og som går over i blodet (derfor ikke anbefalt under graviditet).
 • Retinsyre er det som mest effektivt reparerer DNA. Dette er reseptbelagt og ble hyppig brukt for et par tiår siden.

 

80-90% av all A-vitamin i hudcellen lagres som retinyl palmitate, kun 3 % som retinol.

42250

Retinyl Palmitat og Retinol : A-Vitamin

Cellene våre gjør retinyl palmitat til retinol i cytoplasma og igjen til retinsyre straks den penetrerer inn i cellekjernen.

Retinyl Palmitat har den egenskapen at den absorberer UVA og UVB stråler i huden, omtrent som et solfilter. I denne prosessen reduseres også cellenes innhold av a-vitamin og vi blir mindre og mindre motstandsdyktige; huden eldes. Så lenge vi oppholder oss i dagslys trenger vi altså kontinuerlig påførsel av dette vitaminet. Dette er også årsaken til at vi trenger høyere doser retinyl palmitate om sommeren og kan trappe ned både ett og to hakk på vinterstid.

Retinol går kraftigere til verks og skal gi avskalling for å få en rask hudfornyelse. Ved bruk av Retinol må du regne med å blir rød og irritert, samt flasse i noen uker før resultatet blir synlig.

Environs filosofi er at vi ikke trenger den harde påkjenningen i huden som retinol gir (flassing og avskalling) , men at vi har mer glede av den milde og gradvis økende formen for  a-vitamin i form av retinyl palmitat.

42195

Gradvis tilvenning

Vi har stadig mangel på retinyl palmitate i huden pga dagslys. Ved mangel over lengre tid slutter hudcellen å «produsere» reseptorer for dette vitaminet. Hudcellen får stadig færre reseptorer og stadig mindre a-vitamin tas opp. Dette fører til aldring av huden, samtidig som den blir mindre motstandsdyktig mot øvrige påkjenninger. Ved daglig påførsel av retinyl palmitate, produserer keratinocytten igjen flere reseptorer og større mengder retinyl palmitate kommer  inn i cellen og gjør huden mer motstandsdyktig, smidig og ungdommelig.

Huden trenger gradvis tilvenning til a-vitamin. Hvor mye huden aksepterer avhenger av hvor mange reseptorer du har for dette i cellene.

Husk at d-vitamin har samme reseptorene som a-vitamin. Dermed vil flere reseptorer, også føre til økt opptak av d-vitamin. Ved bruk at retinyl palmitat vil derfor huden også ta bedre til seg d-vitamin.

42105

Dette gjør a-vitamin med huden

 • Regulerer talgproduksjon(akne)
 • Hindrer tyrosinase (melaninproduksjonen/pigmentering)
 • Gir en tykkere og sunnere hud(bedre beskyttelse)
 • Jevner hudtonen(friskere)
 • Øker hudens naturlige hyaluronsyreproduksjon(GAGS)(plumper)
 • Stimmulerer fibroblastcellene til økt kollagen og elastin produksjon(mindre linjer og rynker)
 • Øker potensiale til Langerhanscellene(bedre immunforsvar)
 • Øker helingsposessen( får sår til å gro fortere)
 • Beskytter cellens DNA

42298

Stor takk til Yvonne for faglig informasjon og til Eva Rose for foto!