Vi hudterapeuter har snakket om miljøsensitiv hud i en årrekke, men de fleste ser ut til å tenke at dette ikke er et reelt problem. Helt til de selv opplever problemer med huden som de ikke får kontroll på.

 

Young beautiful businesswoman with folder in hands

 

Vi er heldige med miljøet rundt oss i Norge, men selv her sliter mange av de som bor midt i de største byene. Aller verst er det når forurensingen er på sitt høyeste, men dette er noe som alltid er til stedet, i forskjellig grad.

Oksidativt stress kan gi inflammasjon, øke ytterligere skade på cellene,og øke produksjon av pigment.

 

Studier på forurensing av huden

Forskning har ikke bare knyttet aldring opp mot økte mengder luftforurensning, men også vist at det kan knyttes til pigmentflekker.

I en studie med 400 kvinner i Tyskland, ble høy eksponering av forurensende partikler sammen med polysykliske aromatiske hydrokarboner, (PAH) funnet å forårsake tidlig aldring gjennom oksidativt stress, samt gi økning av pigmentflekker på 20-22 % i panne og kinn.

Ikke merkelig at det produseres produkter til «city-skin» i mengder for tiden!

 

Young fashion beautiful woman in sunglasses on a city street

Hva er luftforurensing egentlig?

Nitrogenoksider fra veitrafikken, industrielle varmeanlegg, peis og lignende, kombinert med sollys, danner ozon. Ozon på bakkenivå er giftig, og er derfor en indikasjon på graden av luftforurensning.

 

Huden vår og forurensing

Huden vår utsettes altså stadig for ozonrik luft. Hudens eneste naturlige beskyttende mekanisme mot ozon er E-vitamin. På en forurenset dag, så skal det kun 2 timers ozoneksponering til før hudens E-vitaminnivå er redusert med 25 prosent. Dette resulterer i at hudcellenes vitale prosesser, som reparasjon og regenerering, svekkes. Dette fører igjen til irritasjoner og raskere hudaldring.

 

Beautiful woman with perfect skin

Møkkete hud?

Det finnes noen studier som linker forurensing opp mot huden, selv om det er gjort mest forskning på luftforurensing og luftveiene våre. Men i følge kinesisk medisin er huden og lungene søsterorganer. Hudens viktigste oppgaver er å beskytte kroppen vår mot miljøet, og er dermed vår ytre forsvarsbarriere mot omverdenen.

Alle forurensende stoffer som vi omgir oss med, vil feste seg til huden og blande seg med hudens egne avfallsstoffer, samt talg. Blandes dette med miljøforurensinger som støv, kjemikalier og sot, samt makeup og solfilter, vil det rett og slett være oppskriften på en møkkete hud.

 

Er en forurenset hud farlig for alle?

Forurensing forårsaker irritasjon og inflammasjon i huden, som igjen kan bidra til omtrent alle hudproblemer:

  • Tidlig aldring
  • Pigmentering
  • Sensitivitet
  • Trigging av underliggende hudsykdommer som eksem, psoriasis og rosacea.

De som lider mest er personer som har en hud som allerede er sensitivisert, for eksempel på grunn av sykdom, feil produkter, stress, klima og så videre. Eller de som har hudsykdommer som forverres av miljøforurensing.

 

Jeg får jevnlig mail fra mennesker som opplever store problemer med huden så raskt de til flytter til store byer, særlig i andre land. Hud som aldri tidligere har vært problematisk blir raskt helt håpløs. Disse problemene kan ikke behandles med produkter til hudtypen som tydelig vises på overflaten, da det underliggende problemet er forurensing. Det er dette vi må behandle.

 

Forurensing og fet hud

Er du plaget med kviser og fet hud generelt, er du også ganske utsatt i den forurensede luften.

Fet og uren hud forverres av forurensing siden mange av stoffene er oljebasert og blander seg lett med hudens eget talg og avfallsstoffer.Dette legger seg som en poretettende film på huden, som igjen trigger fet, blank hud og kviser.

Samtidig vil forurensing i seg selv reduserer hudens barrierefunksjon som skal holde på hudens naturlige fuktsystem.

Enkelte studier har også funnet at hudens egne fettsyrer oksyderes i luftforurensede områder. Et studie gjort i Shanghai  En studie gjort i Shai viser at det gode fettet i huden, kalt «squalene», reduseres ved eksponering for luftforurensing.

 

Blonde_Female_Cotton_Pad_To_Chin

 

Tørr hud / Sensitiv hud

Sensitiv hud blir mer irritert og tørr hud blir enda mer tørr når du utsettes for forurensing

 

Hudaldring

Ytre faktorer som avfallsgasser, forurensing og UV-stråler kombinert med livsstil står for ca 80 prosent av skadene i huden. Resten skyldes genene dine. Med skade i huden menes det som sees som aldring i huden.

Blonde_Female_Cotton_Pad_To_Chin

Slik kan du beskytte huden mot skadelig forurensing

  1. Produksjonen av hudens naturlige antioksidanter reduseres allerede når du passerer 20 år. Alle cellefunksjonene reduseres når vi eldes, og dermed vil også hudens beskyttelsesevne mot forurensing blir dårligere. Det er først og fremst antioksidanter som motvirker produksjonen av frie radikaler som kommer av eksponering av forurensing. Flere av de gode hudpleiemerkene har nå egen linjer som styrker huden i et forurenset miljø.
  2. Beskyttelse mot solstrålene er også viktig, for å bevare hudens motstandsdyktighet og stoppe for tidlig aldring av huden. Det finnes en rekke dagkremer med SPF som gir deg god pleie hele året.
  3. Rens morgen og kveld er alltid viktig! I et forurenset miljø er det et must. All forurensing må fjernes fra huden slik at den kan trekke til seg gode pleiende ingredienser, slippe ut avfallsstoffer og samtidig irriteres minimalt av de forurensende stoffene.
  4. Produkter som forebygger og beskytter mot miljøforurensing vil styrke hudens egen barrierefunksjon slik at den blir motstandsdyktig nok til å håndtere de fleste stoffene på egen hånd. I tillegg vil de være beroligende, fordi en miljøstresset hud er irritert. Det er viktig å tilbakeføre tapt fuktighet, antioksidanter og ingredienser som reparerer allerede eksisterende skade.

 

Miljørelatert stresset hud vil vi ser mer og mer av, så ha dette i bakhodet om du oppholder deg mye i storbyen og ikke helt får kontroll på huden din.