Du har sikkert hørt ordet cosmeceuticals? Hva betyr egentlig dette og er det noe du bør skaffe deg?

Ordet er satt sammen av «cosmetics» og «pharmaceuticals», kosmetikk og legemiddel. Innholdet er fortynninger av farmasøytiske stoffer eller ingredienser med liknende kjemisk struktur.

 

45578

 

Hva er Cosmeceuticals?

Kosmetikk inneholder aktive ingredienser med mer eller mindre effekt på huden. Kosmetikk selges i alt fra dagligvaren til parfymerier og klinikker og konsentrasjonen av aktive stoffer varierer veldig. Cosmeceuticals bruker andre type ingredienser og høyere konsentrasjoer av hver enkelt  virkestoff. Disse produktene er mer aktive på huden og jobber mer resultatorientert. Det er viktig at du kjøper disse produktene av en profesjonell terapeut eller lege som anbefaler riktig bruk til din hud.

 

Hvorfor trenger vi cosmeceuticals?

For de fleste av oss dukker ønsket om å bremse hudaldringen opp. For å redusere pigmentflekker, linjer og øke spensten i huden; altså rett og slett reparerer skade påført huden som gjør at den eldes raskere enn vi ønsker, så må det sterkere produkter til. Samtidig kan disse aktive produktene gjøre mye for hudhelsen. Du vil oppleve stor bedring i fuktighet og glød i huden ved bruk av disse ingrediensene. De vil også stimulerer collagenproduksjonen, som desverre går saktere og sakterer med alderen.

47051

 

Hvilke ingredienser brukes i Cosmeceuticals?

og hun gir meg denne listen:

Hyaluronsyre – den mest effektive fuktighetsfaktoren vi har I huden, den har evnen til å binde mange ganger sin egen vekt i fuktighet. Er en del av hudens grunnsubstans, men mengden hyaluronsyre avtar med alderen og derrfor mister huden volum.

Vitamin A (Retinol) – øker celleregenereringen, som altså betyr at hudcellene fornyer seg i det tempoet de gjør når huden er ung. Nye hudceller produseres og gamle avstøtes. Dette vil redusere solskade i form av pigmentering og linjer. Kollagenproduksjonen øker, hvilket gir bedre spenst. Vitamin A har også en evne til binde seg til aldrende hudceller og få de til å oppføre seg som unge celler. A Vitamin har faktisk også effekt på akne da bakteriedannelsen hemmes og talgproduksjonen dempes.

Forholdsregler ved bruk av retinol: Vitamin A kan/skal forårsake irritasjon i huden-rødhet, flassing, sår,  Skal ikke brukes ved graviditet. Unngå soleksponering

Vitamin B (Niacinamide, Panthenol) – reparerer hudens barrierefunksjon som ofte skades av irritasjon, rødhet og flassing. Hindrer dermed stort fuktighetstap.

45584

Vitamin C (L-ascorbic Acid, Magnesium Ascorbyl Phosphate) – en kraftfull antioksidant som har evnen til å stimulere collagenproduksjonen I dermis, hvilket resulterer i en fast og plumpet hud. Hemmer et enzym som øker pigmentproduksjonen og har dermed også effekt på pigmentering. Gir en fantastisk glød!

Glycol-, Melke- og Salisylsyre (AHAs & BHAs) – effektive eksfolianter som sørger for at døde hudceller forlater hudoverflaten raskt og ikke blir liggende og skape irritasjon. De gir huden ny overflate og løser opp tilstopninger i huden. Reduserer  utbrudd av akne og jevner pigmentforskjeller.

Antioksidanter (Vitamin A, Vitamin C, Vitamin E, Green Tea, Co Enzyme Q10) – styrker huden, bekremper frie radikaler og bremser tegn til tidlig hudaldring.

IMG_1493

Peptider – Peptider er kjede(r) av aminosyrer bundet sammen. Peptider kan bestå av fra 2–3 (di-tri-peptider) og opp til 200–300 aminosyrer. Under peptidene hører flere transmittersubstanser  (signalsstoffer), bla. hormoner. Syntetiske peptider er blitt viktig i biologisk forskning. I hudpleie fungerer peptidene som signalstoffer som igangsetter visse reaksjoner i huden. Med peptider er vi ikke nødvendigvis avhengig av at ingrediensen trekker dypt ned i huden, signalene vil uansett nå frem dit vi ønsker.

45693

 

Med bakgrunn i undersøkelser som forteller at en av ti kvinner mellom 15 og 30 år ønsker å endre på utseendet sitt, så kan jeg love at etterspørselen etter aktive hudpleieprodukter stadig vil øke.

Kosmetikk av gode merker gjør mye for huden din! Trenger du enda litt mer drahjelp bør du prøve Cosmeceuticals! Jeg er solgt!

Stor takk til Anne Cole som er opplæringsansvarlig for Babor i Norge, for inspirerende foredrag om Cosmeceuticals! Og til Eva Rose for fine bilder!