Våre bestemødre, og kanskje mødre, brukte brunkrem. Den skulle gi en solbrun hud, men så kanskje mer ut som lys skokrem fordelt i ansiktet? Nå har dette markedet utviklet seg til å omfatte foundation, farget dagkrem og en rekke «alfabetkremer». Det er ikke rart forbrukeren er forvirret! Hva er egentlig forskjellen? Jeg skal forsøke å forklare:

 

close-up portrait of young beautiful woman with cosmetic foundation

Foundation

En foundation skal være mest mulig lik din egen hudtone og gi ansiktet ditt “et blankt lerret” å legge resten av sminken på. Foundation kommer i mange forskjellige fargenyanser og konsistenser. Foundation kan være alt fra lett dekkende til heldekkende og kommer også til de forskjellige hudtypene, så her er det viktig å finne en som passer både til din nyanse og din hudtilstand.  Spør hudterapeuten, makeupartisten eller den som selger deg produktet om hjelp! Foundation passer for deg som ønsker en medium-høy dekkevne, jevne ut fargeforskjeller og/eller dekke urenheter og som ønsker at huden skal fremstå som “feilfri”. Foundation kan brukes hele året, men blir ofte byttet ut med lettere varianter om sommeren. Foundation passer også ekstra godt til fest, foto og bryllup på grunn av dekkevnen.

 

Farget dagkrem

En farget dagkrem er en lettere utgave av en foundation og kommer som regel i flytende form på tuber som gjør det ekstra enkelt å påføre. En farget dagkrem har ikke den dekkevnen en foundation har, men skal til gjengjeld være mer pleiende enn en foundation. Farget dagkrem har som regel et mer begrenset utvalg av nyanser og kommer ofte kun i 2-4 farger, men siden dette produktet er mer transparent enn foundation gjør det ikke noe om fargen ikke er helt identisk med din egen hudtone. Som med foundation får du også fargede dagkremer tilpasset din hudtype så pass på at du ikke kjøper en for fet hudtype hvis huden din egentlig er tørr.

Farget dagkrem passer for deg som egentlig ikke føler at du trenger noe for å dekke huden din, men som likevel føler seg litt naken uten noe på huden. Den passer også godt om sommeren da den er lett og ofte har SPF i seg.

Portrait of young surprised girl isolated on white

BB-cream

En BB-krem, også kalt Blemish Balm eller Beauty Balm, var den første alfabetkremen som kom på markedet og er en blanding mellom sminke og hudpleie. BB-kremer har egentlig vært i bruk i mange år av kvinner som brukte dem for å skjule rød og sensitiv hud etter ansiktsbehandlinger som kjemisk peeling, men det er ikke før de siste årene BB-kremene er blitt allemannseie. BB-kremene har mange fordeler og er på en måte en fuktighetskrem, solbeskyttelse, serum, primer, concealer, farget dagkrem og highlighter i ett og samme produkt. BB-krem kom, som farget dagkrem, som regel kun i et begrenset fargeutvalg, men har ettersom salget bare har økt på disse også økt i antall fargevalg.

BB-krem passer for deg som ønsker et “alt i ett”-produkt og som ikke liker å legge lag på lag med hudpleie og sminke, men fortsatt ønsker effekten disse produktene gir. BB-krem gir huden en flott glød og er litt mer dekkende enn en farget dagkrem. Den erstatter ikke en god dagkrem full av aktive ingredienser, siden fargen og solbeskyttelsen krever plass i produktet. Noen vil derfor bruke dagkrem eller serum under for maksimal hudpleieeffekt. Andre er ikke så godt vant med hjemmepleie og synes dette er et ideelt alt-i-ett produkt.

 

CC-cream

CC-cream står for Color Correcting Cream og skal først og fremst jevne ut fargeforskjeller i ansiktet, men er utover dette et ganske likt produkt som BB-kremene da dette også skal gi fukt og pleie, beskytte, jevne ut og stramme opp huden. CC-kremer sies å være lettere i konsistensen enn BB-kremer, men her er det store forskjeller fra merke til merke. CC-kremer kommer som BB-kremer også bare i flere og flere fargenyanser og det blir derfor lettere å finne fargen som passer nettopp din hud.

CC-kremer passer for deg som hovedsakelig ønsker å korrigere fargeforskjeller i ansiktet, som for eksempel rødhet, men som fortsatt ønsker et “alt i ett”-produkt for enkelhetens skyld.

Woman applying blush

DD-Cream

DD-kremer, står foreløpig for Daily Defense. DD-kremer er en kombinasjon mellom CC- og BB-kremer, men skal være mer dekkende og ha større fokus på pleie og anti-aldring av huden både umiddelbart og over tid.

 

EE-Cream

Even enlight skal fortelle deg at her snakker vi om et produkt som jevner pigmenteringen og samtidig gir glød til overhuden. Produktene inneholder også ofte ingredienser som motvirker frie radikaler, virker beroligende og hemmer utviklingen av ny pigmentering.

 

Ingen av disse produktene er god nok hudpleie til en voksen hud! Det er begrenset plass til aktive ingredienser i et og samme produkt, så for virkelig effekt slipper du ikke unna  bruke av serum og dagkrem, gjerne under en bokstavkrem.