I løpet av sommeren har jeg fått en rekke mail med spørsmål om solfilter og beskyttelse. Jeg svarer her, da dette er av interesse for de fleste:

 

Hva er egentlig solfilter?

Solkremer skal være merket med et faktortall, SPF (Sun Protection Factor) og virkningen skal kunne dokumenteres. Faktoren er et forholdstall man finner ved å måle hvor mye stråling som skal til for å gi rødfarge på hud med solkrem på, i forhold til hud uten solkrem. Faktortallet er bare veiledende. Hvor lang tid det tar for noen å bli solbrent avhenger av tid på dagen og året, mengden UV-stråling, skydekke og hudtype. Det har også betydning hvor mye solkrem du smører på, og om huden er i kontakt med vann, svette, sand eller klær. EU oppfordrer produsentene av solkremer til å merke produktene med forskjellige kategorier, avhengig av hvor godt de beskytter (lav, middels og høy), videre skal produktene også beskytte mot UVA stråling tilsvarende minst en tredel av UVB-beskyttelsen.

IMG_8132

Ulike solfiltre:

Kjemisk filter

Et kjemisk filter er et organisk stoff som absorberer UV-lys og omdanner det til infrarød stråling, eller varme. Kjemiske filtre er vanligvis små og løser seg i produktet, noe som gjør produktet lett å smøre ut.

 

Partikkelfilter (fysisk filter)Strand langt hår


På grunn av sin partikkelstørrelse penetrerer ikke filteret huden, men blir liggende på hudoverflaten. Partikkelfiltre absorberer UV-lys, men den partikulære strukturen gjør også at UV-lyset reflekteres fra huden. Et partikkelfilter kan være både organisk og uorganisk. Tidligere ble denne typen filtre kalt fysisk filter.
Anbefales gjerne til familiens yngste barn. Partikkelfiltre gir en hvit hinne på huden som tydelig viser at barnet er ordentlig smurt. Siden filtrene ikke går ned i huden er det mindre risiko for irritasjon.

 

Kombinasjonsfilter

 

Produkter med kombinasjonsfilter inneholder en blanding av kjemiske filtre og partikkelfiltre. Produkter med kombinasjonsfiltre har begge filtertypenes fordeler, med mindre mengde kjemiske filtre som absorberes av huden og bedre konsistens sammenlignet med partikkelfiltre.  Brukes gjerne av de litt eldre barna som ikke vil smøre seg med en krem som gir hvit farge og som kan føles klissete. Anbefales også til personer med solsensitiv hud, siden kombinasjonsfiltre reduserer risikoen for hudreaksjoner.

img_7682.jpg