Nå er ferien i full gang for de fleste og mange nyter sol og fine strender. På strendene tilbys  alt fra kopier av solbriller og vesker, hjemmelagde smykker, massasje og tatoveringer. Jeg har en mening om de fleste av disse tilbudene, men det jeg virkelig føler for å advare mot er hennatatoveringene!

© LAURENCE MOUTON/6PA/MAXPPP - AT THE BEACH Woman wearing sun hat, smiling with eyes closed

Farlig fristelse?

Det er ikke bare ungdom som lar seg friste, men også voksne og til og med barn kommer hjem fra ferie med henna tatoveringene. Norsk legeforening har flere ganger advart mot dette, så hvorfor hører vi ikke? Legeforeningen melder om kraftige allergiske reaksjoner (3-4 uker) som i verste fall framprovoserer en allergi du må leve med livet ut.

Hva gjør henna så farlig?

Henna i seg selv er ufarlig. Det er fargestoffet parafenylendiamin som forårsaker allergi.
Henna gir en blass farge om det ikke får ligge lenge nok på huden, derfor har tatovørene begynt å tilsette parafenylendiamin for at pigmenteringsprosessen skal gå raskere.
Såkalt «svart henna» gir kortere ventetid og en mørkere og mer varig tatovering. Men den kan også gi rødt, kraftig, væskende utslett og en allergi du aldri blir kvitt.

 

A man making temporary henna tattoo on man's arm.

 

Tar du hennatatovering uten å kjenne bivirkninger, kan du likevel risikere allergisk reaksjon neste gang du møter parafenylendiamin. Immunforsvaret blir kjent med stoffet så neste gang du kommer i kontakt med dette kan du få en kraftig reaksjon. Stoffet forekommer både i hårfarge og i noen mørke klær (som ikke vaskes før bruk), så reaksjonen kan komme når du minst aner det.
Konklusjon: Ren Henna er altså ingen risiko, men nesten ingen tilbyr ren henna lenger. Derfor er det best å holde seg unna.